Austrália potrebuje referendum o predefinovaní manželstva

1,621
Kultúra života

„Manželstvo“ osôb rovnakého pohlavia utrpelo v minuloročných austrálskych voľbách tvrdú porážku. Bývalý premiér Kevin Rudd sa potopil so svojou dúhovou zástavou upevnenou o sťažeň.

Ruddova kampaň na zosadenie vtedajšej premiérky Julie Gillardovej sa začala v máji obratom v jeho názoroch. Sľúbil, že do 100 dní od jeho znovuzvolenia predloží návrh zákona a za ústredný bod svojej predvolebnej kampane si vytýčil „manželstvá“ homosexuálov. Ohromujúci je fakt, že na samotnom prahu svojho volebného potopenia poskytol pre The Australian rozhovor, v ktorom trval na tom, že „manželstvo“ homosexuálov je jeho kresťanská zodpovednosť. „Nebola to len otázka politiky, ale aj mojich základných predpokladov na to, aby som sa mohol nazývať kresťanom,“ povedal

Možno bol v sídle pána Rudda v Griffith v Brisbane zápal ohľadom „manželstiev“ homosexuálov veľký. Možno jeho otvorená podpora bola skôr pokusom získať si svojich voličov, ako zapáčiť sa celej Austrálii. Možno to bol pokus napraviť svoju medzinárodnú reputáciu ako progresívny politik.

Nech už bol dôvod akýkoľvek, video zobrazujúce rozhorčeného premiéra, ako v televízii umlčal kresťanského pastora, sa síce rýchlo rozšírilo, no nepomohlo mu to. Rudd a jeho dúhová vlajka sa potopili ako kameň. „Manželstvá“ rovnakého pohlavia možno vyvolali na Twitteri veľa rozruchu, no voliči sa viac zaujímali o prácu, deficit, kontrolu ilegálnej imigrácie a o zjednodušenie administratívnej kompetencie.

Bol by to omyl, keby boli austrálski zástancovia manželstva ako zväzku muža a ženy a detí, ktoré sa z tohto zväzku narodia – teda tradičného pohľadu manželstva – s týmto stavom spokojní. Víťazstvo Tonyho Abbotta im síce poskytlo úľavu a možno dva alebo tri roky času na voľné dýchanie, no nič viac.

1. Zástancovia „manželstiev“ homosexuálov svoj boj za predefinovanie manželstva nezastavia. Hovorca lobby za „manželstvá“ homosexuálov Rodney Croome nestratil nič zo svojho optimizmu. „V dolnej snemovni stúpol počet zástancov zo 42 na 50 a očakávame ešte viac ľudí,“ hovorí. „Takisto nás teší, že boli do oboch snemovní zvolení predstavitelia Strany zelených a nezávislí predstavitelia, ktorí podporujú rovnosť. Dúfame, že sa v Senáte zozbiera väčšina.“ Je možné, že sa v priebehu ďalších dvoch rokov lobovania pridajú aj ďalší poslanci.

2. Výsledok hlasovania podľa svedomia je vo federálnom parlamente neistý. Nie je pravdepodobné, že by Tony Abbott prežil taký obrat ako Kevin Rudd. Aj keď je jeho sestra Christine otvorene sa hlásiaca lesbička, Abbott trvá na tom, že podporuje existujúcu definíciu. Pýši sa svojou zásadovosťou a sľúbil, že aj naďalej ostane zásadne proti. No povedal, že je voči hlasovaniu podľa svedomia v parlamente otvorený. Je ťažké predvídať, aký bude výsledok hlasovania podľa svedomia o dva alebo tri roky. V samotnej Abbottovej strane sa nachádza niekoľko „progresívnych“ a liberálnych politikov, ktorí podporujú „manželstvá“ homosexuálov.

3. Čo ak bude Abbott zosadený z funkcie? Ak by bol Abbott zbavený funkcie, hlavní kandidáti, ktorí by ho mohli nahradiť, sú Malcolm Turnbull, bývalý líder liberálov, a Joe Hockey, súčasný minister financií. Turnbull je silným zástancom „manželstiev“ homosexuálov. Hockey je síce proti, ale nemá také silné presvedčenie ako Abbott. 

4. Problém tu ostane. Austrália je jedinou veľkou anglicky hovoriacou krajinou, v ktorej sú „manželstvá“ homosexuálov zakázané. V súčasnosti je táto prax povolená v Kanade, Južnej Afrike, Anglicku a Walese a na Novom Zélande. V Spojených štátoch ju legalizovali iba v 13 štátoch, no vo zvyšku USA pretrvávajú boje, ktoré udržia túto otázku ako horúcu tému novín. Poslanci v Austrálii budú pod stálym tlakom, aby nasledovali tento trend.

Z týchto dôvodov je potrebné, aby sa uskutočnilo referendum o zakotvení definície manželstva ako zväzku muža a ženy do austrálskej ústavy. Táto otázka nemôže ostať na rozhodnutí parlamentu.

Zástancovia „manželstiev“ homosexuálov sú absolútne proti referendu. Prečo? Rodney Croome tvrdí, že by to bolo drahé a národná diskusia by živila nenávisť a zastrašovanie. Skutočne tým však myslí to, že by sa rázne debatovalo o aspektoch predefinovania a posledné voľby dokazujú, že informovaná verejnosť by takmer isto podporila tradičné manželstvo.

Hlavnou otázkou je teda predefinovanie manželstva, nie diskriminácia voči homosexuálom. Umožniť dvom mužom alebo dvom ženám postaviť sa pred sobášneho celebranta mení základné znaky manželstva. Manželstvo muža a ženy existovalo ešte pred tým, než boli parlamenty alebo dokonca vlády akejkoľvek veľkosti či formy. Je to pred-politická realita, základný princíp všetkých ďalších sociálnych inštitúcií a jediná inštitúcia, ktorá spája muža a ženu spolu s ich deťmi.

Ak už sa má o tom hlasovať, je oveľa vhodnejšie, aby tak uskutočnili občania, nie poslanci, ktorí sú často vzdialení od skutočných záujmov ľudí, ktorých reprezentujú iba formálne.

Austrália sa nachádza v jedinečnej pozícii, z ktorej môže ukázať, že hnutie za predefinovanie manželstva nie je nepremožiteľnou silou, že sa dá zastaviť a väčšina ľudí verí, že manželstvo je v podstate o tom, že deťom je darovaná láska matky a otca. Toto je vec príliš dôležitá na to, aby bola ponechaná na politikov. Austrália potrebuje referendum.