Ateisti sa už ani nesnažia... a prečo je to desivé

1,053
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Kresťanskí akademici, rečníci, autori a obhajcovia si začínajú všímať trend: ateisti sa už ani nesnažia pochopiť kresťanstvo. Neberú kresťanskú vieru vážne a ani ju nepovažujú za relevantnú. Čo je ešte horšie: kresťanov pokladajú za absurdných, neinteligentných idiotov, ktorí veria najrôznejším nezmyselným pojmom. Preč sú ateisti ako George Bernard Show, ktorý túžil vyzvať na súboj obhajcov viery ako G.K. Chestertona. Preč sú zrejme dokonca aj takí ateisti ako Christopher Hitchens, ochotný zápasiť s filozofmi ako Willan Lange Craig. Namiesto toho tu máme uštipačných posmievačov ako Bill Mather, muž, ktorý sa neusiluje zapojiť do diskusie či hľadať porozumenie (populárny americký showman, ktorý komentuje správy, politiku, atď. Editor).

Jednoducho povedané, sekularisti nedokážu pochopiť to, ako sa kresťania správajú, pretože ich vnímanie reality je zásadne odlišné. Pre sekulárneho človeka existuje iba to fyzické. Veci sú také, aké sú. Pre kresťana je metafyzické rovnako skutočné ako fyzické, a tieto sféry vzájomne pôsobia na všetkých úrovniach (porovnaj s 2 vládami nad človekom. Editor). Na zázrak sa môže kresťan pozerať s úžasom, no kresťan má svetonázor, ktorý mu umožňuje pochopiť, čo je to zázrak - Tvorca zasahujúci priamo do stvoreného poriadku viditeľným spôsobom. Sekularisti trvajú na tom, že zázrak sa nemôže stať, poukazujúc na to, že prírodný poriadok takto nefunguje - v podstate obviňujú zázrak z toho, že je zázrakom.  

Sovietske noviny: "Nebojujeme proti veriacim a ani proti duchovenstvu. BOJUJEME PROTI BOHU, aby sme od Neho oddelili veriacich.

Sekularisti tvrdia, že ich viera sídli v "rozume," čo je v skutočnosti len ďaľším jednoduchým spôsobom, ako povedať, že svoju vieru umiestnili v sebe. Budú veriť len tomu, čo dokážu pochopiť. Problémom je, že ich "náboženstvo rozumu" je kruhová slučka spätnej väzby. Myslenie nemôže samo o sebe dokázať, že je racionálne. Človek tomu musí veriť. Sekularisti musia veriť, že ich mozgy, údajne náhodne vytvorené a programované miliónmi rokov prirodzeného výberu a reagojú inštinktívne určitým spôsobom, sú schopné samostatného myslenia. Trochu absurdná predstava, keď sa nad tým zamyslíte. 

Ako som už v debate povedal jednému vysokoškolákovi: "Každý boh, ktorý sa vojde do hraníc vašej hlavy je bohom príliš malým nato, aby ho niekto uctieval." Toto vyhlásenie ho urazilo - bol to skutočný sekularista. Ako Chesterton napísal: "Básnik žiada len o to, aby sa jeho hlava dostala na nebesá. Logik je ten, ktorý sa snaží dostať nebesá do svojej hlavy. A je to jeho hlava, ktorá sa rozdelí." 

Je dôležité, aby sme si uvedomili, že sekularisti a kresťania nielenže veria v rozličné veci, ale vidia všetko inak. V sekulárnom svete nie je žiadne nebo, žiadne peklo, žiadni anjeli, žiadni diabli, žiaden duchovný svet - teda žiaden svet, ktorý sa nedá vidieť. 

Okrem toho to samozrejme znamená, že tam neexistuje žiadna duša, žiadne dobro a žiadne zlo. To je fakt, s ktorým sa žiadny sekularista nechce konfrontovať: spomínam si na moju profesorku psychológie, ktorá zrušila náš seminár o pol hodinu skôr potom, ako som ju opakovane žiadal o jeden filozoficky koherentný dôvod, prečo bolo znásilnenie nesprávne vo svete, ktorý sa skĺzol do existencie v dôsledku náhody. Okrem niekoľkých slabých odvolaní na subjektívnu "spoločenskú zmluvu" a pod. to nedokázala. Aby existoval objektívny morálny zákon, musí tu byť zákonodarca. 

Priepasť medzi svetom ako ho vidia kresťania a ako ho vidia sekularisti je hlboká, tmavá a široká. To je dôvodom, prečo sú súčasné prebiehajúce kultúrne vojny často vnímané, akoby obe strany jednoducho kričali do hlbočiny - pretože tieto bitky znamenajú veľmi odlišné veci pre nepriateľské armády. 

[Sledujte autora Jonathona van Marena na Facebooku]

Ako som minulý týždeň uviedol vo svojom stĺpčeku o eutanázii, sekularisti sa na eutanáziu pozerajú viac-menej ako vyvedenie trpiaceho zvieraťa zo svojej mizérie. Ľudia sú z materialistického pohľadu bezduché zvieratá, a preto môže byť v skutočnosti súcitnejšie či milosrdnejšie zabiť niekoho, kto trpí strašnými bolesťami, než zveriť ho do paliatívnej starostlivosti. Keď sekularizmus zabíja myšlienku ľudskej výnimočnosti, tak to tiež zaručuje smrť mnohých ľudí. Koniec koncov, prečo nie?    

Človek je vo svojej podstate nábožné zviera; ateizmus je nielen proti nášmu rozumu, ale aj proti našim inštinktom.

To isté sa týka potratov. Vždy, keď mi raz za čas potratová aktivistka povie, že človek v maternici je len zhluk buniek, rád jej pripomeniem, že ona je tiež len zhlukom buniek. Ale tento argument nie vždy svedčí o vedeckej negramotnosti - hoci často je to tak. Niekedy sa jedná o presné znázornenie toho, ako oni vidia ľudský život. Ľudia, ktorí si vážia ľudský život, musia mať dôvod vážiť si ľudský život. Sekularisti musia predložiť skutočne konzistentný, menej filozoficky koherentný, dôvod, prečo si vážia ľudské bytosti. Namiesto toho prekladajú vo svojej podstate diskriminačný pojem "osobnosť", ktorý sa používal na vylúčenie a utláčanie žien, Afroameričanov, aborigéncov, Židov a momentálne nenarodených. V žiadnom okamihu nedávnej histórie ľudstva neboli všetky ľudské bytosti považované za osoby, a v žiadnom bode ľudskej histórie sme nezastavili zabíjanie tých, ktorí boli vylúčení z tejto subjektívnej kategórie, vynájdenej silnými na útlak slabých. 

Táto priepasť je tiež dôvodom, prečo sa sekularisti nemôžu s kresťanmi dohodnúť na sexuálnej revolúcii - pretože na začiatok sa nikto nedokáže zhodnúť ani na definícii toho, čo je sex. Podľa kresťanov sex vznikol preto, aby zjednocoval a plodil, slúžil putu medzi manželom a manželkou. Táto láska je občas požehnaná zázračným stvorením novej ľudskej bytosti. Z metafyzického hľadiska, manželstvo predstavuje vzťah medzi Pánom Ježišom a jeho Cirkvou.  

Hoci sekularisti možno súhlasia s tým, že tieto dôvody sú rozhodne možnosťami pre sex, v ich relativistickom svete je sex čokoľvek, čo vám spôsobuje dobrý pocit. Ak jeden z účastníkov tejto interakcie môže získať nejakú mieru potešenia, potom je to "dobré" - a postará sa o to akýkoľvek otvor: dve zvieratá pohybujú navzájom svoje bezduché telá, aby si vytvorili príjemný pocit. Preto vyprázdnenie a predefinovanie manželstva, bez ohľadu na pohlavie a opustenie tradičnej rodinnej štruktúry sú výsledkom nevyhnutného šírenia sekularizmu. Fyzické herézy sa znásobujú.  

Kultúrne vojny sa vedú po celé desaťročia a kresťania prehrávajú. Sekularisti sa už dlho nesnažia diskutovať s kresťanmi či pochopiť židovsko-kresťanské stavebné kamene, na ktorých západná civilizácia neisto stála ostatných niekoľko storočí. Všade - od nočných televíznych šou, cez Hollywood až po mainstreamové média - s kresťanmi sa zaobchádza s pohŕdaním a odmietaním. Toto opovrhovanie sa rýchlo obracia na intoleranciu, keďže mnohé kresťanské presvedčenia sú označené za bigotné a nenávistné. 

Je nesmierne dôležité, aby sa kresťania vyzbrojili nástrojmi na bojovali proti tomu. 

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. Ako to vidíte vy? Napíšte nám do FB komentov.