Arcibiskup Georg Gänswein: Pápež Benedikt čítal Amoris Laetitia a "nemá v úmysle" ju komentovať

1,182
Zuzana Smatanová
Neutral

Arcibiskup Georg Gänswein je známy ako „gatekeeper“ posledných dvoch pápežov. (gatekeeper je osoba, ktorá ovláda prístup k niekomu alebo niečomu; pozn. prekl.) Ako osobný sekretár emeritného pápeža a prefekt pre pápežovu domácnosť pápeža Františka má jedinečnú možnosť poznať zmýšľanie oboch.

Vo včerajšom interview Gänswein odmietol podozrenia, že bývalý pápež si neuvedomuje sporné otázky, ktoré v súčasnej dobe poriadne hýbu Cirkvou. Podľa Edwarda Pentina z National Catholic Register:

„Emeritný pápež Benedikt XVI, ktorý sa na Veľkonočnú nedeľu dožil 90 rokov, si dôkladne prečítal Amoris Laetitiu, všíma si sporné otázky, ktoré z tohto dokumentu vyplývajú, sleduje ako sa tento dokument zavádza, no nijako to nekomentuje.“

Benediktov osobný sekretár, arcibiskup Georg Gänswein, 12. apríla v interview pre taliansky denník La Repubblica, povedal, že bývalý pápež si je veľmi dobre vedomý kontrastov medzi ním a pápežom Františkom, no nenechá sa nimi vyprovokovať, a nemá „v úmysle vstupovať do kontroverzií, pretože mu to nie je vlastné.“

Ako povedal, Benedikt XVI je „vyrovnaný, pokojný a dobre naladený“ a robí len to, čo mu jeho sily dovolia.

(...)

Arcibiskup Gänswein uviedol, že emeritný pápež si vždy večer o 20.00 pozrie televízne správy, prečíta si L´Osservatore RomanoAvvenire, čo sú talianske noviny pre biskupov, ako aj inú Vatikánsku tlač. Rád si číta Cirkevných otcov a najnovšie teologické publikácie.            

Benedikt XVI podľa neho „nikdy neľutoval“ že rezignoval a aj naďalej verí, že „urobil správnu vec pre Pána a pre dobro Cirkvi“. „Má v duši úžasný pokoj, ktorý naznačuje, že vo svojom svedomí prežíva istotu, že z Božieho pohľadu urobil dobre“, dodáva arcibiskup.

Pokoj, prítomný v emeritnom pápežovi „je úžasným darom, ktorý pramení z jeho rozhodnutia“.

Na neustále opakujúcu sa otázku, či bol Benedikt XVI donútený odstúpiť, arcibiskup Gänswein povedal: „Nie, vôbec nie!“ a odvoláva sa na Benediktove komentáre v jeho minuloročnom interview s Petrom Seewaldom v knihe Last Testament, v ktorom sa vyjadril, že „nečelil tlaku zo žiadnej strany“.

„Ak by naňho niekto tlačil, nebol by odstúpil. Jednoducho si uvedomil, že nemá silu viesť ďalej Petrovu loďku, ktorá potrebuje mocnejšieho kormidelníka. Pochopil, že má Pánovi do rúk vrátiť to, čo od neho prijal.

 

(...)

 

Na otázku, či si bol vedomý tých, čo vnímali Františkovo magistérium ako protiklad k Benediktovmu, arcibiskup Gänswein povedal, že „nakoľko Benedikt číta noviny a pozerá správy, nie je možné, aby si nevšímal tieto protikladné postoje“, no nedovolí, aby ho podobné výroky vyprovokovali. „Rozhodol sa mlčať a zostať verný svojmu rozhodnutiu. Nemá v úmysle vstupovať do kontroverzií, pretože mu to nie je vlastné.“

Na otázku, či niekedy ľutoval, že chodí v bielom, jeho osobný sekretár odpovedal: „Táto otázka v ňom nikdy neskrsla. Bolo to úplne prirodzené. Nemal s tým žiadny problém.“ Najmä keď odložil mozzettu (krátka pelerína, ktorá mu pokrývala ramená) a bielu šerpu. „Pre neho je to skrátka oblečenie, ako každé iné“, povedal.

 

Na tému nedávnych protichodných postojov v Cirkvi, zapríčinených Amoris Laetitiou, a to najmä časťou, ktorá spôsobuje zmätok v pastorácii kvôli jej rozličnej interpretácii, arcibiskup Gänswein povedal, že Benedikt XVI „dostal podpísaný výtlačok Amoris Laetitie, ktorý mu osobne odovzdal pápež František“.

„Čítal ju pozorne, no jej obsah nijako nekomentoval“, dodáva arcibiskup, „Samozrejme, že sleduje diskusie o nej, ako aj spôsob, akým sa zavádza.“

Nie je ľahké uveriť, že by si Benedikt dianie v Cirkvi neuvedomoval; o to zaujímavejšie je, že sme o tom priamo od neho nepočuli ani slovo. Z dôverných zdrojov, znalých veci, som sa dozvedel, že Gänswein pôsobí ako Benediktov  ´gatekeeper´ pre všetky záležitosti už spred jeho abdikácie. S istou pravidenosťou počúvame, čo Gänswein hovorí, že si Benedikt myslí.

 

Informácie z bezprostredného okolia emeritného pápeža však tak či onak prenikajú na verejnosť. Poskytuje totiž interview a stretáva sa s návštevníkmi. Niekoľkokrát ho ľudia videli aj na verejnosti.

Je to smutné, no vyzerá to tak, akoby sa ho to, kde sa ocitla Cirkev v jeho neprítomnosti, netýkalo. A ak je to naozaj tak, je to o to väčšia škoda.