Anna Záborská: ESĽP: Rodina nevzniká kúpou dieťaťa

747
Kultúra života

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) dnes rozhodol, že právo na rešpektovanie rodinného života nedáva ľuďom právo kúpiť si dieťa.

V prípade Paradiso a Campanelli vs. Taliansko išlo o 9-mesačného chlapčeka narodeného v Rusku na základe zmluvy o náhradnom materstve medzi talianskym párom a ruskou náhradnou matkou. Porovnaním DNA sa však zistilo, že medzi dieťaťom a talianskym párom, ktorý si ho “objednal”, neexistuje žiadna biologická väzba. Napriek tomu sa talianski manželia opakovane snažili zapísať do registra obyvateľstva rodný list dieťaťa vystavený v Moskve, v ktorom boli uvedení ako rodičia.

“Dieťa nie je vec, ale osoba s vlastnou dôstojnosťou a právami. Náhradné materstvo však z dieťaťa robí tovar – stačí podpísať zmluvu, previesť peniaze na účet a môžete si ho vziať domov. Dnešný rozsudok je ďalším potvrdením toho, že tzv. náhradné materstvo treba postaviť mimo zákon, lebo je to len nová forma obchodovania s deťmi,” komentovala dnešný rozsudok europoslankyňa Anna Záborská, ktorá sa téme náhradného materstva venuje dlhodobo.

ESĽP potvrdil, že postup talianskych orgánov, ktoré dieťa manželom odobrali, vyhlásili ho za syna neznámych rodičov, vystavili mu nový rodný list a umožnili jeho adopciu inej rodine, neporušil právo na rešpektovanie rodinného života garantované Európskym dohovorom o ľudských právach.

 

TASR o tom dnes informovala europoslankyňa Anna Záborská.