Anglikánsky biskup: kresťania sa už obávajú verejne hovoriť o svojej viere

1,215
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

„Kresťania sa čoraz viac boja hovoriť o svojej viere na verejnosti kvôli rastúcemu „netolerantnému liberalizmu“ v Spojenom kráľovstve,“ povedal biskup.

Nick Baines, aglikánsky biskup Leedsu, povedal, že kresťania „natrafili“ na určitých sekularistov, ktorí majú problém s náboženstvom, o ktorom sa diskutuje mimo kostola.

„Je zrejmé, že existujú kresťania, ktorí sa boja slobodne hovoriť o svojej viere s rešpektom a vhodným spôsobom na pracovisku,“ povedal biskup pre Press Association.

Rovnako tak existuje aj mnoho ľudí, ktorí nie sú kresťania a myslia si, že kresťania by nemali hovoriť o svojom náboženstve, pretože potom okolo toho vzniká problém. „Nazývam to náboženská negramotnosť.“

Dodal, že ľudia boli potrestaní alebo ohrození disciplinárnou komisiou kvôli rozprávaní o svojej viere na pracovisku, aj keď ich o to poprosil kolega.

Niekto podá sťažnosť a argumentuje to tým, že boli nevhodné. „Je to absurdné,“ povedal.

Tieto slová vyslovil len deň po tom, čo premiérka Theresa May obhajovala práva kresťanov v otázke vyjadrovania viery na verejnosti.

Vo svojom prejave premiérka May povedala: „Nachádzame sa teraz v advente a v našej krajine máme veľmi silnú tradíciu náboženskej tolerancie a slobody prejavu“, dodala: „naše kresťanské dedičstvo je niečo, na čo všetci môžeme byť hrdí.“

„Všetci chceme zabezpečiť, aby ľudia mohli v práci hovoriť o svojej viere a takisto aby mohli slobodne hovoriť o Vianociach.“

Minulý víkend správy oznámili, že kresťania by mali mať svoje práva chránené v nejakom novom „Zákone o právach“ predložený parlamentom. (Tí, ktorí boli kedysi väčšinou, tak svoje "právo" hovoriť o viere alebo Evanjeliu musia mať pre istotu podoprené zákonom. Tak ako mocní tohto sveta bojovali proti kresťanom v komunizme, tak je to aj v súčasnosti. Všetko v súlade s predpoveďou Krista o viere, platné v každej dobe - editor).

„Dôkaz ukazuje, že spoločnosti, ktoré intenzívne chránia náboženskú slobodu sa tešia širokej skále iných základných práv, predovšetkým slobode prejavu a slobode združovania sa,“ povedal hovorca ResPublica Think Tank.

„Náboženská sloboda zostáva jedným z najefektívnejších hraníc v prípade zasahovania štátu do individuálneho a spoločenského života.“