Anglicko: Parlament núti cirkvi uznať homosexuálne zväzky

8,594
Kultúra smrti

LONDÝN, 8. september 2011 (LifeSiteNews.com) - Vláda premiéra Davida Camerona žiada zákaz manželstiev kresťanských cirkví, ak odmietnu uzatvárať zväzky medzi homosexuálnymi pármi.

"Pokým budú náboženské skupiny odmietať rokovať o zväzkoch homosexuálov, dovtedy bude nerovnosť," napísal Mike Weatherley zo strany konzervatívcov v liste adresovanom Cameronovi 21. augusta.

Zatiaľ čo Weatherleyho návrh je "názorom menšiny, môže sa veľmi rýchlo stať mainstreamovým," varuje Neil Addison, národný riaditeľ Centra Thomasa Mora.

Anglický zákon registrovaného partnerstva z roku 2004, ktorý legalizoval zväzky homosexuálov však zakázal ich uzatváranie na náboženských miestach alebo s použitím akejkoľvek náboženskej symboliky.

Vláda Cameronovej koalície predložila v roku 2010 pozmeňovací návrh, tzv. Zákon rovnosti, ktorý by dovoľoval uzatváranie zväzkov v kostoloch a na ostatných náboženských miestach.

Kritici varujú, že tento krok bude viesť k väčšiemu nátlaku na náboženské inštitúcie, ktoré odmietnu takýto zväzok uzavrieť. Ide najmä o katolícku a anglikánsku cirkev. Poznamenali, že samotná vláda vo svojom verejnom konzultačnom dokumente pozmeňovacieho návrhu pripustila, že by to mohlo vyústiť až k súdnym sporom miereným proti tým cirkvám, ktoré odmietnu uzavrieť zväzok medzi homosexuálmi.

Weatherley, ktorého riadenie má jednu z najvyšších sadzieb občianskeho partnerstva v krajine tvrdí, že vládny návrh zostane aj naďalej "nespravodlivý", ak budú náboženské miesta odmietať uzatváranie homosexuálnych zväzkov.

"Pri pohľade späť budete určite súhlasiť, že zákaz uzatvárania registrovaného partnerstva na náboženských miestach párom rovnakého pohlavia bol absurdný," adresoval premiérovi.

"Myslím, že by bol rozdiel, keby pojem ´zväzky´ nahradili pojmy ´manželstvo´ alebo ´registrované partnerstvo´", napísal. "Pokým nevyriešime otázku zväzkov a náboženstva v našej krajine, budeme sa snažiť nájsť férovú dohodu."

Addison oznámil, že keď bol návrh na registrované partnerstvá rovnakého pohlavia prvýkrát predložený, "tí, ktorí tvrdili, že kostoly, synagógy, mešity atď. budú nakoniec nútené uzatvárať manželstvá rovnakého pohlavia boli zosmiešnení. V dnešnej dobe je to pohľad, ktorý sa stáva nebezpečne mainstreamovým."

"Naša politická disusia zrejme neakceptuje názor, že brániť slobodu je rovnako dôležité ako presadzovať rovnosť," dodal. 

"To, čo Mike Weatherley v súčasnosti zastáva zároveň úplne ignoruje myšlienku tolerancie a rovnováhy a skončí sa donútením veriacich, aby mali pred uzavretím manželstva v kostole obrad na úrade. Súčasný systém je založený na tolerancii a tolerancia je niečo, čomu pán Weatherley celkom dobre nerozumie."

Biskup Kieran Conry z Brightonu, ktorého diecéza zahŕňa Weatherleyho riadenie vyhlásil, že Weatherley zachádza príliš ďaleko.

"Cirkev je dobrovoľná organizácia a ak do nej patríte, budete dodržiavať jej pravidlá. Zákon v našej krajine hovorí, že medzi občianskym zväzkom a manželstvom nie je žiadna rovnocennosť... To, čo chce je vlastne zmena v zákone, pretože nie je schopný povedať katolíckej cirkvi, čo je potrebné urobiť."