Anglický sudca suspendovaný: Pri adopcii dieťaťa uprednostnil heterosexuálny pár

1,286
Kultúra smrti

Sudca sa musí podrobiť reedukačným kurzom

Anglický sudca bol zbavený svojho úradu po tom, čo v prípade adopcie dieťaťa uprednostnil zverenie dieťaťa žiadateľom – mužovi a žene pred párom, ktorý tvorili osoby rovnakého pohlavia. Toto opatrenie proti 69-ročnému Richardovi Pageovi, ktorý pôsobil ako rodinný sudca v Kente vyše 15 rokov, udelil minister spravodlivosti Michael Gove a predseda najvyššieho súdu Lord Thomas z Cwmgieddu.

V roku 2014 sudca Page rozhodoval v prípade zverenia dieťaťa, na základe čoho bol neskôr podrobený disciplinárnemu konaniu, z ktorého vyplynulo, že sudca bude musieť absolvovať reedukačné kurzy. Úrad, ktorý toto nariadenie vydal, ako dôvod uviedol, že v procese “sudca sa nechal ovplyvniť viac svojím náboženským presvedčením než dôkazmi“. Akými dôkazmi? V rozhovore pre BBC minulý rok Page uviedol: “Mojou zodpovednosťou sudcu je rozhodovať tak, aby to bolo najlepšie pre deti. Bol som presvedčený o tom, že pre dieťa bude lepšie, ak jeho adoptívni rodičia budú muž a žena”.

Kvôli tomuto rozhovoru sa sudca musel podrobiť ďalšiemu vyšetrovaniu, čo neskôr viedlo k jeho definitívnemu suspendovaniu kvôli vynášaniu rozsudkov “na základe predsudkov”. Page sa bránil vysvetľovaním, že čo sa týka adopcií zo strany osôb rovnakého pohlavia, ešte nejestvuje “korektná analýza dôsledkov umiestňovania detí do takéhoto typu rodín. Ja ako sudca musím práve rozhodovať na základe dôkazov. A jednoducho som presvedčený, že neexistujú dostatočné dôkazy, ktoré by ma presvedčili o tom, že zverenie dieťaťa do starostlivosti páru rovnakého pohlavia namiesto matke a otcovi môže byť z holistického pohľadu dobrom pre dieťa, tak ako si to Boh a prirodzenosť pýta.”

Po odvolaní sudca Page obvinil ministra Govea z pretláčania “novej politickej ortodoxie” a z rozhodnutia, ktoré je “hlboko neslobodné a netolerovateľné”. “Som zhrozený z toho, akým smerom sa veci hýbu a ako sú kresťania marginalizovaní”, dodáva sudca.