Amerika chráni Al Qaedu a Islamský štát

1,111
Kultúra smrti

Odkedy Rusko začalo v Sýrii bojovať proti terorizmu, podarilo sa mu dosiahnuť oveľa viac, ako americkej koalícii. Podľa New York Times uskutočnili ruské lietadlá takmer rovnaký počet náletov denne, ako tie americké za mesiac. Tieto čísla zahŕňajú operácie nielen v Sýrii, ale aj v Iraku.

Aj keď Spojené štáty údajne bombardujú ISIS už vyše roka, Islamskému štátu sa na území Sýrie podarilo rozrásť. Pred niekoľkými mesiacmi sa ISIS podarilo dobyť staroveké sýrske mesto Palmýra, ktoré je svetovým dedičstvom UNESCO.

Napriek tomu, že americká vláda priznala, že ISIS sa dá poraziť iba miestnymi vojskami, krajina zatiaľ odmietla spolupracovať so sýrskymi jednotkami, ktoré sú v okolí jediným vojskom patriacemu vláde uznanej OSN a jedinou jednotkou, ktorá je schopná a odhodlaná bojovať proti Islamskému štátu.

Rusko však spolupracuje so sýrskym vojskom, asistujúc ich jednotkám v porazení Islamského štátu. Tento rozpor svedčí o nedostatku úprimnosti zo strany Spojených štátov, pokiaľ ide o ich skutočnú agendu na území Sýrie, a nie o ich takzvanom cieli poraziť teroristov. Americká armáda by mohla dokázať viac, keďže sa jedná o najsilnejšiu a technologicky najvyspelejšiu moc na svete. Z toho sa dá logicky vyvodiť, že sa vedome zdráha bojovať proti terorizmu v Sýrii. Práve preto by sa ich dôvody mali poriadne preskúmať.

ISIS vyhovuje geopolitickým záujmom Spojených štátov, avšak znamená hrozbu pre Rusko

Je očividné, že hlavným plánom Spojených štátov v Sýrii nie je ich predstieraný boj proti terorizmu, ale zmena režimu - zníženie ruského vplyvu, balkanizácia a založenie štátov, ktoré "padnú". Prezidentská kandidátka a bývalá ministerka vnútra Hillary Clintonová sama priznala, že „odstránenie Assada je hlavnou prioritou.“

Amerika vníma Sýriu ako jednu z posledných sfér ruského vplyvu za hranicami bývalého Sovietskeho zväzu a taktiež ako hrozbu pre jej miestneho spojenca - Izrael. Prítomnosť Islamského štátu a iných teroristických skupín vyhovuje týmto záujmom. Spojené štáty v minulosti už využili terorizmus na zvrhnutie vlád, ktoré mali dobré vzťahy s Ruskom. Samotná Al Qaeda bola vytvorená, keď chcela Amerika zvrhnúť afganskú vládu sympatizujúcu so Sovietmi. Rovnaké boli zámery aj za rozdelením Srbska (ruského spojenca) a založením Kosova.

Islamský štát bol tiež výsledkom americkej intervencie v Iraku, kým do Líbye a Sýrie sa dostali potom, čo Spojené štáty podporili zmenu režimu v daných krajinách. Aj keď Líbya a Irak nemali také intenzívne vzťahy s Ruskom ako Sýria, Rusko naďalej ostávalo ich najväčším dodávateľom zbraní. Preto nie je vôbec prekvapujúce, že odkedy Rusko zasiahlo do vojny v Sýrii, Saudskí klerici a Moslimské bratstvo – obaja americkí spojenci – vyhlásili „džihád“ v Rusku.

Bývalý šéf Obrannej špionážnej agentúry (OŠA) Michael Flynn v jednom rozhovore povedal, že verí v to, že Spojené štáty dobrovoľne dovolili Islamskému štátu, aby sa v Sýrii rozrástol. V sprístupnenej správe OŠA z roku 2012 stojí, že ak sa Spojené štáty a ich spojenci naďalej budú snažiť o destabilizáciu Sýrie pomocou ozbrojenia extrémistických skupín, „bude možné založiť deklarované či nedeklarované Salafistické kniežactvo na východe Sýrie... a toto je presne to, čo chcú spojenci opozície dosiahnuť pre izoláciu sýrskeho režimu.“

CIA cvičila tisícky „rebelov“ na zvrhnutie Assadovej vlády namiesto boja proti ISIS. Toto dokazuje, že Spojené štáty sa v skutočnosti snažia zmeniť miestny režim. Západné médiá to dokonca priznali, vrátane Washington Post, ktorý hlásil:

... od roku 2013 vytrénovala CIA 10 000 rebelov proti Assadovým silám. Týmto skupinám sa podarilo značne postúpiť v boji proti Assadovej sekte Alawites.

Rusko získa bojom proti terorizmu viac

Na druhej strane, Rusko má jednoznačné geopolitické dôvody na ochranu Sýrie pred terorizmom. Sýria je už desaťročia ruským spojencom a na jej území sa nachádza jediná Stredomorská námorná základňa Ruska. Ruský minister zahraničných vecí Lavrov vyhlásil, že Rusko ide do Sýrie kvôli zabráneniu „ďalšieho líbyjského scenára“, čo znamená, že chcú zabrániť tomu, aby "padla", podobne ako Líbya.

A je tu aj čosi viac - ruské záujmy s bojom proti terorizmu sú spojené s národnou bezpečnosťou krajiny. Samotné Rusko malo v minulosti problémy s terorizmom v rámci svojich vlastných hraníc, a to predovšetkým v Čečensku. Čečenský bojovníci, ktorí sa v Sýrii spojili s ISIS, sa už začali vyhrážať, že napadnú Moskvu. Jabhat Al Nusra, sýrska podskupina Al Qaedy tiež oznámila útok proti Rusku. V rozhovore pre 60 minút ruský prezident Vladimír Putin povedal, že je lepšie bojovať proti teroristom v Sýrii ako čakať, kým prídu do Ruska.

Terorizmus predstavuje oveľa väčšiu hrozbu pre Rusko, než pre Spojené štáty. Nielenže je vzájomná vzdialenosť oveľa kratšia, ale teroristi by v Rusku teoreticky mohli oddeliť časť štátu a dobyť mnohé ruské mestá. To neplatí pre Spojené štáty, ktorým z hľadiska národnej bezpečnosti hrozí iba bombardovanie, ktoré by zapríčinilo smrť civilistov. Toto však americká vláda nevníma ako skutočný „problém,“ dokonca s touto možnosťou čiastočne počíta.

USA chce len ovládnuť ISIS

Spojené štáty chcú Islamský štát vrámci územia Sýrie a Iraku ovládnuť, a nie poraziť. Túto skutočnosť priznal aj člen vládnej strany, demokratický poslanec Adam Smith. CNN prezradil, že:

... musíme nájsť spojencov, ktorí nám pomôžu ovládnuť ISIS v Sýrii. Preto je ťažké nájsť tú najlepšiu stratégiu. Súhlasím s tým, že bezpečné časti Sýrie budú musieť byť súčasťou tejto stratégie na ovládnutie Islamského štátu.

Predseda Amerického snemového špionážneho výboru, poslanec Devin Nunes, povedal pre CNN:

Mám taký pocit, že sa snažíme o ovládnutie ISIS vrámci hraníc Sýrie a Iraku. Okrem toho nerobíme veľa.

Americký prezident Barack Obama sám povedal, že by chcel:

... pokračovať v redukovaní sféry vplyvu, pôsobnosti, financovania a vojenských schopností Islamského štátu do takej miery, aby sa stal riešiteľným problémom.

Tieto slová nasvedčujú tomu, že prezident Obama chce udržať moc ISIS do riešiteľnej miery – ako chorobu, ktorá je liečená, no nikdy nie úplne vyliečená. Obama sa vo svojej politike zrejme riadi radou think-tanku Brooking Institute, ktorý vyhlásil:

Mali by sme ISIS poraziť? Ovládnutie ich budúcich aktivít na území štátov, ktoré padli, či zlyhávajúcich štátov, je najlepšou voľbou v dohľadnej budúcnosti.

Spojené štáty v skutočnosti nebombardujú ISIS

Bombardovanie Islamského štátu zo strany USA bolo len formálne, prakticky išlo len o skúšku postrehu. Aj keď OŠA pravidelne hlási nálety na konkrétne ciele, len zriedka zverejní nejaké videá z týchto akcií. Rusko naopak pravidelne sprístupňuje videá náletov na stránke Russia Today. Taktiež sa rozšírila informácia, že Spojené štáty zakázali svojim stíhacím lietadlám napadnúť istý zoznam tréningových centier ISIS, z ktorých mesačne vychádzajú tisícky bojovníkov.

Ocenený novinár Robert Fisk povedal austrálskemu programu Lateline, že aj keď mali Spojené štáty možnosť bombardovať konvoj Islamských bojovníkov dobývajúcich Palmýru, rozhodli sa im ponechať sýrsku vojenskú základňu a staroveké mesto, ktoré už začali teroristi ničiť. USA využili bombardovanie islamského teritória na poškodenie sýrskej ropnej infraštruktúry. Spojené štáty sa tiež zdráhali bombardovať ISIS a Al Qaedu v sýrskom obvode Severnej Hamy, pokúšajúc sa zastaviť sýrske jednotky pred získaním nového územia. Rusko, naopak, bojuje proti týmto cieľom, ktoré dlho využívali Amerikou garantovanú beztrestnosť.

Spojené štáty „zabudli“ na svoju vojnu proti Al Qaede, teraz ju chránia

Pravdepodobne najironickejším následkom ruskej intervencie proti terorizmu v Sýrii je hnev americkej vlády a médií ohľadne bombardovania Al Qaedy (Jabhat Al Nusra).

Zbigniew Brzezinski, bývalý poradca Americkej národnej bezpečnosti, z veľkej časti zodpovedný za založenie Al Qaedy, vyjadril na twitteri svoje sklamanie z ruských náletov na Al Qaedu a ISIS. Pro-NATO médiá úplne zabudli na vojnu proti Al Qaede, sústreďujúc sa predovšetkým na Islamský štát. Vôbec nespomenuli fakt, že Rusko bombarduje Al Qaedu v Sýrii ,kým Spojené štáty sa tomu vyhýbajú, vrátane Homsu, Harny, Idlibu a okolia Aleppa.

V tom istom článku v CNN, ktorý obviňuje Rusko zo zamerania sa na „sýrskych rebelov“, sa nachádzajú dve mapy, pochádzajúce z Inštitútu pre štúdium vojny, ktoré skrývajú veľavravný príbeh. Prvá mapa zobrazuje územie, ktorému velí Jabhat al Nusra či jeho spojenci (takzvaní mierni rebeli, podporovaní USA), kým na druhej vidieť polohy ruských útokov. Na druhej mape sotva vidno územie Jabhata al Nusra, ktorého blokujú časté nálety Rusov – konečne sú vyhnaní z tohto územia.

USA naďalej financujú a vyzbrojujú teroristov

Z mapy ďalej vyplýva všeobecne známy fakt, že Amerikou podporovaní „mierni rebeli“, spolupracujú s Al Qaedou. Velitelia týchto skupín (označení americkou vládou za „miernych“) bojovali v minulosti na strane ISIS a potvrdili svoju podporu pre ISIS v satelitných rozhovoroch.

„Mierni rebeli“ zo šiestej divízie „Sýrskej slobodnej armády“ sa nedávno pripojili k Al Nusra v boji proti kurdskému mestu Sheikh Maqsud v Aleppe. Pro-NATO médiá dokonca zredukovali ich prívlastok na „relatívne mierni.“ Relatívne k Al Qaede a ISIS?

V každom prípade, výraz „mierny“ bol na rozdiel od slova „sekulárny“ vždy relatívnym pojmom, avšak ten si americké médiá nedovolia použiť na Amerikou podporovanú vzburu. Spojené štáty minulý týždeň prerušili pentagonský program na trénovanie rebelov proti ISIS potom, čo všetci (s výnimkou piatich) prešli na stranu Al Qaedy, aj so svojimi zbraňami a znalosťami. Posledné pokusy Spojených štátov o vyzbrojenie „preverených rebelov“ zapríčinili, že teroristi získali protitankové strely TOW. Avšak namiesto toho, aby priznali, že „mierni rebeli“ neexistujú a zastavili ilegálne ozbrojovanie extrémistických povstalcov, americká vláda sa rozhodla otvorene podporovať „uznávané rebelské skupiny,“ ktoré sú tesne spojené s Al Qaedou. USA posielajú týmto extrémistickým skupinám ďalšiu loď so strelami TOW prostredníctvom svojho spojenca - Saudskej Arábie.

Al Qaeda nie je jedinou teroristickou skupinou, ktorú Spojené štáty údajne vyzbrojili. Video záznam irackej milície z ropnej rafinérie kontrolovanej ISIS ukazuje, ako Amerika pomocou padákov zásobovala Islamský štát debnami plnými jedla a zbraní. V roku 2014 sa na internete objavilo ďalšie video o americkom zásobovaní ISIS v Kobane v Sýrii. Len pred niekoľkými dňami dodali Spojené štáty 50 ton munície sýrskemu regiónu Hasake, kde hlásili zvýšenú aktivitu Islamského štátu. Väčšina zbraní, ktoré ISIS používa, sú americké zbrane. Iracký poslanec Majid al-Ghraoui v januári tohto roku verejne obvinil USA, z dodávania zbraní Islamskému štátu.

Irak dôveruje viac Rusku, než USA v skutočnom boji s terorizmom

Iracká vláda je čoraz podozrievavejšia voči americkej nečinnosti v boji proti ISIS. Rusko bolo však doposiaľ také úspešné v tomto boji, že iracká vláda ho namiesto Spojených štátov požiadala o prevzatie hlavnej úlohy vo vojne proti ISIS.

Rusko opätovne naznačilo, že by mohlo začať bombardovať ISIS v Iraku a v Sýrii, ak to schváli iracká vláda. Rusko na rozdiel od USA neporušilo medzinárodné dohody a požiadalo dané vlády o vstup na ich územie.

Týmito skutkami Rusko označilo americký boj proti ISIS blufom a motivuje Spojené štáty, aby sa viac činili, ak chcú presvedčiť irackú vládu, že sa naozaj snažia poraziť Islamský štát. Rusku sa podarí zásobovať sýrsku vládu jednoduchšie, ak bude môcť preletieť irackým vzdušným priestorom, avšak Spojené štáty sa snažili presvedčiť mnoho krajín v okolí, aby podobné prelety ruským lietadlám nepovolili. Ak Irak prelet Rusku povolí, Amerika by stratila svoj vplyv na Irak, v ktorom pôsobí už od roku 2003.

Keď Spojené štáty zahnali do kúta, tieto sa prezradili  - ako aj ich spojenci - že v skutočnosti sú zdrojom terorizmu, a nie tými, ktorí proti nemu bojujú. Terorizmus bol vždy prostriedkom, ktorým sa snažili zredukovať vplyv Ruska. Za posledné desaťročie sa ironicky snažia šíriť mýtus, že naozaj bojujú proti terorizmu. Americkí spojenci však začínajú mať dosť tejto hry. Ako dlho si Spojené štáty udržia túto pretvárku? Kedy sa ich domček z kariet úplne zrúti?