Americký kardinál sa vyjadril, že sa 'kresťanské národy' Západu musia brániť voči islamskému prílivu

4,112
Kultúra života

Popredný americký kardinál sa uprostred intenzívneho napätia, ktoré je spôsobené teroristickými útokmi ISIS a anti-moslimskou rétorikou, vyjadril, že islam "chce vládnuť svetu". Aby sa tomu vyhlo, musia sa Američania rozhodnúť, či chcú opätovne presadiť "kresťanský pôvod nášho vlastného národa".

Kardinál Raymond Burke, rímsky prelát známy ako otvorený konzervatívec a kritik reformného prístupu pápeža Františka, sa 20. júla v jednom rozhovore vyjadril, že islam je "v podstate forma vlády."

Burke kritizoval katolíckych vodcov, ktorí v snahe byť tolerantní majú tendenciu si "jednoducho myslieť, že islam je náboženstvo podobné katolíckej viere alebo tej židovskej."

"Ak sa na to pozrieme objektívne, tak v tomto prípade to jednoducho takto nie je," povedal.

Burke, ktorý bol kedysi arcibiskupom St. Louis, zdôraznil, že nechcel byť voči islamu "neúctivý" a ani nechcel "vytvárať nepriateľstvo."

No vyjadril svoje obavy, ktorým mnoho ľudí nerozumie. Podľa jeho názoru, "keď sa v akejkoľvek krajine dostanú moslimovia do väčšiny, tak majú povinnosť podrobiť celú jej populáciu islamskému zákonu Šaría".

Tento kardinál bol kanonický právnik, ktorý viedol súdny vatikánsky systém. No následne ho pápež František vymenoval za kaplána Maltézskych rytierov so sídlom v Ríme, ktorí sú zameraní na dobročinnosť.

Svoje vyjadrenie Burke poskytol v telefonáte z jeho rodného štátu Wisconsin, kde strávil tohto ročné leto. Robil tu rozhovory pre novú knihu s názvom"Nádej pre svet: Zjednotiť všetko v Kristovi" ("Hope for the World: To Unite All Things in Christ"). Kniha je vlastne rozšíreným rozhovorom s francúzskym novinárom a zahŕňa množstvo tém, ktoré sú často kontroverzné.

V rozhovore pre spravodajstvo RNS (Religion News Service) sa Burke vyjadril, že jednotliví moslimovia "sú príjemní ľudia a dokonca vedia veľmi pokojne hovoriť o náboženských otázkach."

"Avšak ja si myslím toto: Ak budú v akejkoľvek krajine vo väčšine, tak majú náboženskú povinnosť túto krajinu ovládnuť. Ak toto je to, čo chcú občania, tak dobre. Nech teda len dovolia, aby to pokračovalo ďalej. Ale ak toto nie je to, čo očakávajú, tak potom budú musieť nájsť spôsob, ako sa s tým vysporiadať."

Spomenul aj, že v niektorých mestách vo Francúzsku a v Belgicku, v ktorých je veľká populácia moslimov, "existujú malé moslimské štáty". Sú to v podstate zóny, do ktorých nevstupujú vládne orgány. O tom sa však už vedú rozsiahle diskusie.

Burke ale tvrdí, že "pre islam takéto prípady nie sú ničím neobvyklým. Toto je proste smer, akým sa majú veci vyvíjať... A ak to chápete a nie ste zmierení s myšlienkou, že vás donútia byť pod islamskou nadvládou, potom máte dôvod báť sa."

V rozhovore uviedol aj príklady z histórie. Išlo o známe vojnové boje medzi moslimami a kresťanskými národmi Európy. Boli to napríklad bitka pri Lepante z roku 1571 a bitka pri Viedni z roku 1683. V oboch prípadoch bola Osmanská ríša porazená.

"Tieto historické udalosti však priamo súvisia so súčasnou situáciou. Niet pochýb o tom, že islam chce ovládnuť svet," povedal Burke.

Keď sa ho pýtali, ako by mal vlastne Západný svet reagovať, kardinál neuviedol a ani nepresadil žiaden konkrétny návrh. Avšak názory republikánskeho kandidáta na prezidenta, Donalda Trumpa, a ďalších konzervatívcov sú jasné. Podľa nich treba zakázať alebo obmedziť počty moslimov prichádzajúcich na územie USA.

Burke sa vyjadril takto: "Myslím si, že vhodná reakcia je byť neústupčivý ohľadne kresťanského pôvodu nášho vlastného národa, a to najmä v Európe. Kresťanské základy teda majú byť upevnené aj vo vláde."

Zároveň sa vyjadril, že súčasná forma vlády všetkým ľuďom umožňuje, aby praktizovali svoje náboženské presvedčenie, avšak len "do takej miery, kým to nie je proti nariadeniam". Táto praktizovaná viera musí aj "preukazovať toleranciu, ktorá je podobná tej kresťanskej."

"Myslím si, že by sme na tom mali trvať. Musíme povedať nie. Naša krajina sa nechce dobrovoľne stať moslimským štátom."

Tieto pripomienky sú rozpísané v odpovediach, ktoré Burke uvádza vo svojej novej knihe. O islame sa vyjadril, že by sa ho mala "(katolícka) Cirkev vážne obávať."

Toto je však v značnom protiklade s postojom Františka a väčšiny ostatných cirkevných vodcov. Tí vyzývajú, aby bol s islamom vedený dialóg. Rovnako by mal byť zaujatý vľúdny postoj voči moslimským vojnovým utečencom, ktorí sú prítomní v mnohých krajinách.

Islam je už niekoľko desaťročí uznávaný oficiálnym cirkevným učením ako Abrahámske náboženstvo. Jeho nasledovníci teda uctievajú rovnakého Boha ako Židia a Kresťania.

Burke často vytvára správy, v ktorých ostro kritizuje Františkov pontifikát (raz tento pontifikát nazval, že je ako "loď bez kormidla"). Kritizoval aj pápežov viac pastoračný prístup. Kardinál taktiež vyzval cirkevných vodcov, aby boli silnejší v boji proti právam na potrat a homosexuálnemu manželstvu. Vyjadril sa, že Cirkev sa stáva do veľkej miery "feminizovanou".