Americkí homosexuáli a slobodné osoby SI NEMôŽU ADOPTOVAŤ ruské dieťa

4,234
Kultúra života

RUSKO, Moskva, júl 2010 (LifeSiteNews.com) - Medzi Ruskom a Spojenými štátmi bola vypracovaná nová dohoda o detskej adopcii. Podľa nej americké homosexuálne páry nebudú mať nárok na prijatie ruských detí. Ruskí predstavitelia tiež uviedli, že ani slobodný americký rodič sa nebude môcť kvalifikovať.

Vysoká úradníčka ruského ministerstva pre vzdelávanie a vedu Alina Levitskaya uviedla, že ruské osirelé deti budú môcť prijímať len heterosexuálne manželské páry.

Istý nemenovaný úradník amerického ministerstva zahraničia konštatoval, že "slobodní jednotlivci a manželské páry budú môcť adoptovať, len ak spĺňajú požiadavky oboch krajín". Ruské orgány však dôrazne vyhlásili, že definícia rodiny podľa ruských zákonov znamená "muža a ženu."

V poslednom kole rokovaní o návrhu dohody zástupcovia ministerstva zahraničia USA a ministerstva ruského školstva a vedy dúfali, že dohoda bude dokončená v priebehu niekoľkých týždňov. Podľa  Levitskayovej však netreba očakávať, že bude podpísaná skôr ako v novembri či decembri.

Ombudsman „pre deti“ Pavel Astakhov jasne preukázal, že štátne agentúry starostlivosti o dieťa, ktoré by porušili zákon, budú čeliť "trestnému stíhaniu."

Dohodu o adopcii detí medzi USA a Ruskom požadovalo Rusko po tom, čo slobodná žena z amerického štatu Tennessee poslala adoptovaného 7-ročného ruského chlapca späť do Ruska. Vyhlásila, že má stupňujúce sa psychické problémy, ktore už nezvláda, a preto s ním už nemôže dlhšie bývať. Vyvolala tým medzinárodný incident.

Američanka Torry Hansenová poslala svojho adoptovaného ruského syna Artyoma Savelyeva späť do Moskvy. Na cestu najala muža, ktorý ho ponechal na prahu ruského ministerstva školstva a vedy. Chlapca označila štítkom s poznámkou: "Je mi ľúto, že to musím povedať, no pre bezpečnosť mojej rodiny, priateľov, a mňa samotnej ... nemôžem byť viac rodičom tohto dieťaťa. Keďže je ruským štátnym príslušníkom, vraciam ho do vášho opatrovníctva."

Hansenová je 33-ročná slobodná ošetrovateľka, napriek tomu chcela mať rodinu. S výchovou chlapca jej údajne pomáhala matka Nancy. Hoci dúfali, že chlapcove problémy so správaním by sa dali „vyliečiť“ láskou, časom zistili, že je toho na ne priveľa.

Po tomto incidente ruský minister zahraničia Sergej Lavrov nariadil dočasné pozastavenie zahraničných adopcií. Konanie Hansenovej označil za "poslednú kvapku." Rusko je čoraz viac rozrušené správami, podľa ktorých najmenej dvanásť ruských detí zomrelo násilnou smrťou v rukách amerických adoptívnych rodičov.

Od roku 1996 bolo adoptovaných asi 60 tisíc ruských detí. 

Peter J. Smith