Američania dostali niekoľko hodín slobody

960
Kultúra smrti

Od 1. júna prestal v Spojených štátoch platiť takzvaný Patriot Act, vďaka ktorému mohla NSA zákonne odpočúvať telefonické rozhovory Američanov. Ide o program totálneho špehovanie obyvateľstva, ktorý bol vo verejnosti široko diskutovaný po tom, čo americký disident Edward Snowden zverejnil dôkazy. Mnohí americkí ochráncovia práv majú za to, že je v rozpore s ústavou

Platnosť zákona pod názvom Patriot Act bola každým rokom predlžovaná, tentoraz ho ale zablokoval jeden človek – senátor Rand Paul, ktorý kandiduje na úrad prezidenta USA.

Teraz teda budú senátori hlasovať už v utorok za americký Freedom Act, ktorý v polovici mája schválila Snemovňa reprezentantov. Pôvodne komora kongresu tento nový návrh zákona, ktorý síce pre tajné služby zber údajov z  elektronickej komunikácie Američanov komplikoval, napriek tomu, ale takú činnosť umožňoval, zamietol. Biely dom vyzýva, aby bol Freedom Act, ktorý bude upravovať činnosť tajných služieb, čo najskôr schválený. Snemovňa reprezentantov ho už schválila.

Freedom Act okrem iného zakazuje tajným službám odoberať od spoločnosti-providerov telekomunikácií (elektronickej pošty) údaje o týchto komunikáciách. Údaje budú musieť byť uložené v korporatívnych archívoch (archívoch súkromných spoločností) a prístup k nim môžu tajné služby získať na základe rozhodnutia zvláštneho súdu. Sprísňujú sa aj pravidlá pátracích operácií v súvislosti s používaním megadát, aby mohli mať tajné služby k dispozícii iba údaje potenciálne majúce vzťah k ich činnosti.

Americkí občania budú mať iba niekoľko hodín slobody a demokracie, kedy ich nikto nebude môcť odpočúvať a potom, možno už zajtra, úrady jednoducho odovzdajú právo na špehovanie súkromným korporáciám. Zatiaľ čo predtým uchovával informácie o telefonátoch štát, teraz budú mať toto právo súkromné korporácie. Samozrejme prístup k týmto údajom môže štát rovnako veľmi ľahko získať.

Teraz, keď zákon neplatí, americké tajné služby vo svojej práci pokojne pokračujú ďalej. Obmedzenie sa týka iba troch bodov. Po prvé je teraz zložitejšie sledovať osoby podozrivé z terorizmu, ktoré často menia telefóny: ​​odpočúvanie jedného prístroja nemožno automaticky preniesť na prístroj iný. Po druhé je zakázané špehovanie cudzincov, ktorí sú podozriví z terorizmu, nie sú ale v spojení so žiadnou z teroristických skupín. A tým najdôležitejším pre Američanov je bod č. 215: nemožno zhromažďovať údaje o telefonátoch.

Ako môžu tajné služby za takýchto podmienok prežiť? Senátor Rand Paul na to má odpoveď: “A čo ústava? Nemal by byť uplatnený zákon?”. To všetko ale nebude mať dlhé trvanie. V noci na pondelok bolo treba prijať jednohlasné rozhodnutie a to Rand Paul neumožnil. Teraz už ale bude stačiť len väčšina hlasov. Dokonca Rand Paul priznáva: druhé hlasovanie, ktoré sa bude konať v utorok alebo v stredu, už nebude možné zastaviť.