AKTUALIZOVANÉ: Minister školstva bude interpelovaný v súvislosti so sexuálnou výchovou na školách

6,312
Kultúra života

Kto z koho?

Minulý týždeň sme informovali o matke dieťaťa, ktoré navštevuje základnú školu v Košiciach, a ktoré sa jej zverilo s pochybným priebehom vyučovania prebiehajúceho v rámci takzvanej prevencie proti AIDS. Dieťa tvrdilo, že lektorky z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) im hravou formou popisovali rôzne sexuálne praktiky, medzi ktorými sa okrem iných ocitli aj sexuálne polohy dvoch mužov či dvoch žien a že intímne aktivity mali deti aj názorne predviesť. Proti matke sa postavili mnohé médiá a uvádzali ju ako "nedôveryhodný zdroj".

Základná škola sa bráni tvrdiac, že "každému súdnemu a rozumne zmýšľajúcemu človeku musí byť jasné, že tieto metódy by si RÚVZ nemohol dovoliť a že žiadny pedagóg ani odborník pre výchovu a vzdelávanie mládeže by predsa takýto neprofesionálny blud neuskutočnil". Od denníka Korzár, ktorý o tomto prípade ako prvý informoval, žiada škola ospravedlnenie.  

Sú prednášajúci vôbec odborníkmi a pedagógmi? 

V tejto súvislosti sa ozvala aj  podpredsedníčka KDH pre školstvo, Miroslava Szitová, ktorá na svojom blogu na portáli sme.sk uvádza: "Vysvetľovanie análneho, orálneho sexu, práca s obrázkami sexuálnych polôh, sexu dvoch chlapcov (a prípadná pantomíma) nemá nič spoločné s prevenciou smrteľného vírusu HIV a choroby AIDS, naopak, máme pravdepodobne dočinenie s trestným činom. Tento prípad nie je prvý v našich školách a prípady sexualizácie detí majú stúpajúcu tendenciu. Dovolím si napísať, že dochádza k trestnému činu ohrozovania mravnej výchovy detí." 

Pre portál Hlavné správy Szitová uviedla, "Pred polrokom som sama na podnet pobúrených rodičov riešila podobný problém v Spišskej Belej. Išlo o prednášky pre žiakov 4. a 7. ročníka ZŠ, realizovanej v telocvični, bez súhlasu rodičov, ktorí sa o nich dozvedeli až po traumatickom zážitku detí.”

Szitová (KDH) chce interpelovať ministra, aby sa zabezpečilo legislatívne vymedzenie toho, ktoré inštitúcie majú kompetenciu realizovať na školách prevenciu rizikového správania a aby sa dôsledne dbalo na akreditáciu programov, s ktorými zamestnanci inštitúcií prichádzajú k deťom do škôl. V prípade, že rodič nepodpíše Informovaný súhlas, dieťa bude so spolužiakmi v inej triede a nebude zaradené do aktivity, s ktorou rodič nesúhlasí. Szitová navrhuje doplniť Univerzálny informovaný súhlas, ktorý podpisujú rodičia na začiatku školského roka o text: “Univerzálny informovaný súhlas sa nevzťahuje na prednášky, semináre, programy k „prevencii rizikového správania a eliminácii sociálno-patologických javov“ (látkových a nelátkových závislostí, sexuálneho správania, šikanovania a pod.) Na uvedené aktivity budú zákonní zástupcovia požiadaní o samostatný Informovaný súhlas.”

Szitová tiež apeluje, že pedagóg má byť prítomný v triede, aj keď sa tam realizuje prednáška a taktiež riaditeľ musí byť plne informovaný, čo sa v priestoroch jeho školy deje. Takýto postup platí aj dnes, avšak sa nedodržiava.

 

Informácia bez formácie spôsobí deformáciu

Reakcie na matku, ktorá zostala pobúrená z toho, aké vyučovanie jej dieťa absolvovalo, boli rôzne. Niektorí ľudia si myslia, že takto podávané informácie deti už neprekvapia, a že tie majú k podobným informáciám prístup takmer kdekoľvek. Je pravdou, že informácie sa k nim dostanú rôznym spôsobom, je však otázne, ako s nimi naložia. Tiež je pravdou, že k pornu sa dnes dostanú takmer bez prekážok, a predsa nie je zaradené do vzdelávacieho procesu. Preto takýto argument za skorú sexuálnu výchovu detí neobstojí. V dobe, kedy vidíme, ako mladí ľudia podliehajú promiskuitnému životu v skorom veku, následne holdujú alkoholu, či končia v depresiách, je zjavné, že technické podanie informácií bez dostatočnej formácie týmto deťom nestačí. Ako sa aj v iných krajinách ukázalo, takáto výchova vôbec nepôsobí preventívne, ale naopak, deti častokrát otehotnejú a následne sa im ponúka ďalší traumatizujúci zážitok - potrat. Promiskuitný život s použitím kondómu možno zachráni mladého človeka pred chorobou. Zaiste však nie pred zlomeným srdcom.

Program bol na slovensko prinesený z čiech. Na českom videu vidiet, rozpačité reakcie detí na "odbornú inštruktáž" od štátom financovaných "sexpertov".

Čo učí štát a sex aktivisti deti v škole?

Oranly sex, analny sex, homosexuálny sex, sex bez rizika otehotenia. So spolužiackami pred triedov napodobnovať sex - samozrejme bezpečne za dozoru sexpertov. Vyskúšať navliecť kondóm. Odskúšať lubrikant. Kde ísť na potrat?

Veci ktore naše staré mamy by považovali za bežné... asi nie!

Kto tvrdí, že toto je úloha štátneho školstva učiť deti?