Ako sv. Jan Pavol II presvedčil Fidela Castra aby slávil Vianoce

1,410
Lucia Salomonová
Kultúra života

Bývalý hovorca poľského pápeža povedal, že nebohý Fidel Castro „chcel vedieť úplne všetko o Jánovi Pavlovi II.“

„Fidel Castro ma nechal hovoriť celých 6 hodín. Bol fascinovaný Jánom Pavlom II., aj keď žiarlil na jeho vnútorný život. Vnímal som, že chce preniknúť ešte hlbšie... Povedal som mu, že je šťastný muž, lebo pápež sa zaňho modlil každý deň. Aspoň raz mlčal.“ Pri príležitosti Wojtylovej návštevy na Kube v januári 1998, funkcia Joaquína Navarro-Vallsa, hovorcu Jána Pavla II., išla za rámec jeho úradných povinností ako riaditeľa Tlačového strediska Svätej stolice. Hovoril o tom v rozhovore s talianskym denníkom La Stampa.

Ako sa odohrávala pápežova návšteva na ostrove po tom, čo pomohol zbúrať berlínsky múr, jeden z posledných hradieb komunizmu?

„Ján Pavol II. posielal delegátov na Kubu posledné desaťročie alebo tak nejako. Vatikánsky „minister zahraničných vecí“, Jean Louis Tauran, takisto Kubu navštívil. Pápež bol veľmi horlivý a chcel navštíviť ostrov, ale stále nedostal pozvánku. Nakoniec v novembri 1996 prišiel Castro do Ríma na FAO stretnutie, bol prijatý vo Vatikáne a pápeža oficiálne pozval.

Ako ste sa pripravovali na stretnutie?

Pracovali sme celý rok 1997, aby sme to všetko zorganizovali. Tri mesiace pred návštevou, v októbri toho istého roku, som prišiel do Havany aby som sa stretol s Fidelom. Bolo to dlhé stretnutie, ktoré trvalo šesť hodín a skončilo okolo tretej nadránom. Castro bol fascinovaný Jánom Pavlom II., chcel poznať všetky detaily jeho života, kto bola jeho rodina a aký bol jeho život. Chcel vedieť viac o Wojtylovi ako o mužovi a prezradil, že ho obdivuje. Vnímal som, že chce preniknúť ešte hlbšie. Povedal som mu: „Pán prezident, závidím vám.“ „Prečo?“ Pretože pápež sa modlí za vás každý deň, modlí sa, aby muž s vaším vzdelaním znova našiel cestu k Pánovi. Aspoň raz prezident Kuby mlčal.“

Čo ste sa pýtali Castra v mene Svätej stolice?

Vysvetlil som mu, že teraz, kedy už je ustanovený dátum návštevy - na 21. januára 1998 - by bolo zaujímavé, keby to bol veľký úspech. „Kuba potrebuje prekvapiť svet,“ povedal som mu. Fidel súhlasil. Dodal som niečo o prekvapeniach, ktoré pápež očakával. Opýtal som sa Castra na Vianoce, ktoré už boli za rohom, aby ich prvykrát oslavovali ako úradný sviatok odkedy začala revolúcia.

Ako Líder Maximo reagoval?

Povedal, že by to bolo veľmi ťažké, pretože Vianoce prichádzajú priamo uprostred obdobia žatvy cukrovej trstiny, na čo ja som odpovedal: „Ale Svätý otec by rád verejne poďakoval za toto gesto hneď ako pristane na Havane.“ Po dlhej diskusii Castro nakoniec súhlasil, hoci dodal: „Ale môže to byť iba tento rok.“ Všetko, čo som povedal bolo: „Skvelé, pápež vám bude vďačný. A čo sa týka ďalších rokov, uvidíme.“ Ako vieme, Vianoce sa dodnes oslavujú na Kube ako úradný sviatok.

Aký bol Wojtylov názor na Castra?

„Počas letu na Havanu sa novinár opýtal pápeža, že akú radu by chcel dať americkému prezidentovi v otázke postoja, ktorý by mal zaujať voči Kube: „Zmeniť!“ odpovedal. Potom sa ho opýtal, čo očakáva od kubánskeho prezidenta. Jeho odpoveď bola: „Očakávam, že mu vysvetlím jeho pravú podstatu ku mne, ako človeku, ako vodcovi a ako vrchnému veliteľovi.“ Nebol som vtedy v tom lietadle. Ja som už bol v Havane. Dostal som túto odpoveď a ukázal som ju Castrovi, zatiaľ čo som čakal na pristátie pápeža. Bol to písomný program pre ich stretnutie. Otvorené stretnutie trvalo dlho a nakoniec obidvaja vyšli z miestnosti s úsmevom. Pomätám si dav ľudí na Plaza de la Revolución spolu s Castrovými kolegami v prvom rade. Dav kričal: „Sloboda! Sloboda!“ ako pápež predniesol vo svojej homílii. Spomínam si na slová, ktoré Fidel povedal Jánovi Pavlovi II. pri rozlúčke na letisku tesne pred jeho návratom do Ríma: „Ďakujem Vám za všetko čo ste povedali, aj za tie slová, ktoré som nerád počul.“ Mal (Castro) takú ľudskú eleganciu v sebe, keď sa pritom Wojtyla usmial: táto návšteva znamenala začiatok dlhého ale skutočného procesu hľadania sa.