Ako nedostatok úcty voči eucharistii odrádza ľudí od katolicizmu

1,815
Matej Trančo
Kultúra smrti

Po tom, čo som sa odvolával na Životné lekcie Patricka Madrida: Päťdesiat vecí ktoré som sa naučil počas mojich prvých päťdesiatich rokov v mojom poslednom blogu, prišli mi tak čitateľné a tak plné múdrych odkazov založených na jeho vlastných skúsenostiach (ktoré mohli byť jednoducho aj skúsenosťami čitateľa), že teraz upozorním na ďalšiu kapitolu.

Madrid dáva do spojitosti, že ako katolícky obhajca na plný úväzok raz prednášal o katolíckej viere keď sa ho jeden mormon z hľadiska opýtal, či sa s ním neskôr môže pozhovárať. Počas ich rozhovoru, ktorý bol o Eucharistii a najvätejšej sviatosti vo svätostánku, Mormon poznamenal: "Nemám dojem že väčšina katolíkov verí tomu, čo ste práve povedali o 'eucharistii'."

Madrid bol zaskočený komentujúc: "Ako katolík som si pomyslel, že určite viem oveľa viac ako on, mormon, môže vôbec vedieť o tom, v čo veria katolíci a zvlášť o niečom tak dôležitom ako je Eucharistia." Potom mormon vysvetlil, že už bol na viacerých katolíckych svadbách a iných katolíckych omšiach "a katolíci, ktorých som tam videl, nevyzerali na to, že verili v to, čo ste práve povedal o Ježišovej prítomnosti v Eucharistii."

Pokračoval: "Videl som katolíkov, ktorí šli na prijímanie žuvajúc žuvačku... niektorí z nich vypadali celkom znudene. Videl som ako niektorí kývali ostatným počas toho ako sa posúvali vpred." Dokonca aj po prijatí prijímania "vyzerali bez záujmu a ľahostajne".

Prirodzene sa Madrid začal cítiť veľmi nepríjemne keď si uvedomil, že to, čo mormon opísal bolo často pravdivé a že "všeobecný nedostatok rešpektu voči skutočnej prítomnosti Ježiša v najsvätejšej sviatosti ktorý vychádza priamo zo všeobecného nedostatku viery v to, že je naozaj prítomný - bola v skutočnosti pravda."

Mormon zopakoval svoju predošlú poznámku hovoriac: "Nesnažím sa byť neúctivý a podobne, len si jednoducho nemyslím, že katolíci veria v to, v čo v tomto prípade veríte vy." Ale to, čo povedal neskôr, bolo ešte silnejším priznaním: "Keby som veril tomu v čo veríte Vy... keby som naozaj veril v to, že je to naozaj samotný Boh a nie len symbol, padol by som priamo na tvár a ležal by som ňou k zemi pred tým - pred Ním. Bol by som tak strašne prekonaný bázňou a vierou. A nikdy som nevidel žiadneho katolíka vzdávať taký druh rešpektu. A teda... Myslím si, že jednoducho v to neveria."

Madrid to uzatvára tak, že mormon "povedal hroznú pravdu tak jasne a s tak ničivou presnosťou, že to bolo jediné nad čím som počas zvyška našej diskusie dokázal rozmýšľať". "Životná lekcia" ktorú sa naučil bola, že katolíci nie vždy poučujú a evanjelizujú ne-katolíkov. Samozrejme, že "môžme taktiež nepoúčať, a neevanjelizovať... jednoducho našou čírou lenivosťou a samoľúbosťou a našim nedostatkom úcty k posvätným veciam."

Na konci každej kapitoly Madrid dodáva príslušnú pasáž z Písma, ktorá odráža "lekciu", ktorú sa naučil. V tomto prípade to je "Ponúknime Bohu prijateľné uctievanie s vážnosťou a úctou" (Heb. 12:28). Mormonove poznámky boli pre mňa taktiež budíčkom. Počul som ľudí mimo Cirkvi hovoriť rovnakú pointu: "Keby ste vy katolíci naozaj verili v to, v čo hovoríte že veríte..." Zmysel toho v čo veríme je úžasný. Úcta a pamiatka počas omše by nás mali chrániť proti tomu, aby sme pripustili situáciu, kedy by sa to pre nás stalo len rutinným týždenným zvykom.

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.