Ako britská pro-life organizácia poráža potraty modlitbou

1,812
Kultúra života

LONDÝN – Ich pouličné poradenstvo odvracia od potratu toľko žien, že medzinárodný potratový gigant sa im v minulosti vyhrážal právnymi krokmi.

Boli to oni, ktorí ako prví svedčili o živote, keď matka odrazu vyskočila z okna potratovej kliniky, aby unikla ukrutnej smrti, ktorá očakávala jej nenarodené dieťa. Oni boli tí, pripravení pomôcť tej žene, keď hľadala pomoc a podporu.

Ako bojovníci, ktorí sa nikdy nevzdávajú aj napriek všetkým prekážkam, ich vytrvalosť dosiahla víťazstvo v podobe ukončenia potratových služieb, ktoré boli ponúkané na jednej miestnej klinike. Ich práca v poradenstve pre ženy je tak úspešná, že mladí ľudia z celého sveta prichádzajú, aby získali priamu skúsenosť s pomocou ženám a zachraňovaním bábätiek.

Ako sa podarilo Sieti dobrých poradcov [Good Counsel Network], jednému z britských popredných pro-life centier pre krízové tehotenstvo, dosiahnuť tak veľa a proti toľkým prekážkam?

Modlitba.

Modlitba je základom pro-life aktivít centra. Kolektív tejto charity verí, že boj za ukončenie potratov nie je proti telu a krvi, ako hovorí svätý Pavol, ale proti duchovným silám diabla (Efezanom 6:12). Diabol je porážaný modlitbou. A preto zamestnanci neustále počas poradenstva a počas práce v kancelárii burcujú nebesia modlitbou.

Modlitba môže byť pre zamestnancov Siete dobrých poradcov jednoduchšia, ako pre zamestnancov v normálnej kancelárii. Táto charita má kaplnku na uctievanie vstavanú priamo vo svojej kancelárii, takže zamestnanci sa môžu pravidelne modliť.

„Vedeli sme, že existuje potreba skutočne katolíckeho prístupu k ženám, ktoré zažívajú krízové tehotenstvo,“ povedala Clare McCulloughová pre LifeSiteNews. McCulloughová charitu založila v roku 1997. 

Inšpirácia na zameranie služby centra na modlitbu pochádza z Chicagskeho ženského centra v Spojených štátoch.

„Boli sme nimi veľmi inšpirovaní,“ povedala McCulloughová. „Majú kaplnku, majú každý deň adoráciu, ktorú sme my prijali medzi seba a dostali povolenie tu mať. Je to veľkým požehnaním vidieť ich svedectvo a vidieť, akí sú efektívni. A stále to, čo robíme, hodnotíme podľa štandardov, ktoré oni nastavili.“

Okolo 300 tehotných žien každoročne  prechádza dverami Siete dobrých poradcov hľadajúc pomoc a podporu. Okolo 90% si volí život pre svoje dieťatko. Centrum poskytuje bezplatné tehotenské testy, bezplatné poradenstvo, zdravotné informácie, poskytuje materské oblečenie, detské potreby vrátane oblečenia, kolísok a kočiarov. Centrum taktiež odpovedá na množstvo otázok telefonicky a cez e-mail.

Personál centra vykonáva denné modlitebné bdenie pri blízkych potratových klinikách. Navyše centrum v súčasnosti vedie kampaň 24/7 40 dní za život, aby na týchto klinikách dosiahlo ešte väčšie zmeny. Počas pobožností na klinikách sa jedna skupina modlí výlučne za tých, ktorí ženám radia. Centrum používa stratégiu vyvinutú Pomocníkmi vzácnym Božím neviniatkam pod vedením monsignora Philipa J. Reillyho v Spojených štátoch.

Podľa tejto stratégie modlitební bojovníci „poskytujú duchovnú a morálnu podporu“ pre pouličných poradcov, ktorí sa pokúšajú kontaktovať ženy hľadajúce potrat.

„Predtým, než je matka schopná fyzicky potratiť svoje dieťa, musí sa v jej srdci udiať „duchovný potrat.“ V čase, keď prichádza do potratového mlyna, už svoje dieťa zavrhla, tvrdí web stránka Pomocníkov vzácnym Božím neviniatkam. „Tento „duchovný potrat“ musí byť prekonaný duchovnými prostriedkami predtým, než matka môže zmeniť názor na fyzický potrat. Svojou obetou a modlitbami modlitebníci získavajú Božiu milosť, ktorá je potrebná na zvrátenie „duchovného potratu,“ zatiaľ čo, v tom istom čase, pouliční poradcovia pracujú, aby zabránili fyzickému potratu dieťaťa.“

„Snažíme sa mať ľudí modliacich sa po celý čas,“ povedal Eddie Bauer, ktorý v centre pracoval tri roky. „Dáva to poradcom milosti priblížiť sa k ženám a hovoriť s nimi.“

„Skutočne tu funguje a je to naozaj efektívne,“ povedal spomenúc, že asi sto žien si len minulý rok na troch klinikách, kde pro-life pracovníci poskytujú poradenstvo, vybralo život pre svoje deti.

Spolupracovníčka Iulia Costeaová povedala, že vidí ženy, ktoré sa často rozhodnú neísť na potrat po rozhovore s poradcom, ktorý je podporovaný modlitbou. Ale napriek všetkým snahám sa mnohé ženy stále rozhodnú pre potrat. „Ľudia hovoria, že ženy by mali mať možnosť voľby. Ale žiaľ, väčšina žien, ktoré idú dnu, sa rozhodli mať potrat len preto, že nemajú žiadnu [inú] voľbu,“ hovorí.

Poradcovia tiež rozdávajú letáky a ukazujú modely detí v maternici v životnej veľkosti ženám vstupujúcim do kliniky.

Justyna Paseková z Poľska skončila svoju prácu v kasíne, aby mohla pracovať v tehotenskom centre po tom, čo počula debatu odhaľujúcu potrat.

„Táto práca je úžasná,“ hovorí. „Je to jedno z najlepších zamestnaní, aké som kedy v živote mala.“

Costeaová, z Rumuska, povedala, že vždy mala vášeň pre obranu nenarodených, ale nikdy nevedela, že existuje miesto, kde si môže zarábať na živobitie vykonávaním toho, čo najviac miluje.

„Jeden z priateľov mi povedal o [Sieti] Dobrých poradcoch a ja som sa prihlásila na stáž a prijali ma. Teraz pre nich pracujem na plný úväzok a som naozaj šťastná,“ hovorí.

Bauer, z Írska, bol pomocným manažérom v bare v Londýne „hľadajúcim prácu, ktorá by sa viac hodila k jeho viere“, keď pri východe zo svojho kostola narazil na leták o organizácii, ktorá svedčí pred potratovými klinikami, čo bolo niečo, o čom si myslel, že by bolo potrebné robiť v Londýne.

Bauer sa začal s ľuďmi zo Siete dobrých poradcov modliť a napokon sa zúčastnil s nimi na pobožnosti pri potratových klinikách. Keď mu ponúkli prácu na plný úväzok, sprvu o návrhu pochyboval, keďže si nechcel na živobytie zarábať spôsobom, ktorý zahŕňal denné počúvanie kriku ľudí podporujúcich potraty. Modlil sa za novú prácu a premýšľal, či toto bola odpoveď na jeho modlitbu.

„Vyskúšal som to a odvtedy som sa neobzrel späť. Je to úžasná skúsenosť,“ hovorí. Bauer už v centre pracuje tri roky.

Centrum funguje výlučne zo súkromných darov. Zdroje sú vždy napäté a finančná katastrofa stále striehne za rohom. Napriek tomu sa centru podarilo ostať naplno otvoreným už pätnásť a pól roka. Závislosť na Bohu, ktorý inšpiruje štedrosť, udržiava dvere centra otvorené. 

„Všetko to pochádza od bežných pro-liferov tam vonku, ktorí napomáhajú tomu, čo robíme,“ hovorí McCulloughová.