Ak katolíci nebudú verní náuke, budeme čeliť rozdeleniam na anglikánsky spôsob

1,346
Matej Trančo
Neutral

Tí, ktorí navrhujú zmenu, nepreukázali, ako by mohla byť v súlade s Písmom, tradíciou a Magistériom.

Cirkev sa nachádza v úplne otvorenej občianskej vojne ohľadom svojej náuky, hovoril na začiatku týždňa Dan Hitchens vo svojom starostlivo zdôvodnenom a plne podloženom článku. Zhodou okolností občianska vojna Anglikánskej cirvki ohľadom doktríny nabrala nový smer počas posledného zasadnutia Generálnej synody, ktoré bolo plné horúcich debát o vzťahoch ľudí rovnakého pohlavia. Člen (britského) parlamentu Michael Fabricant v denníku Telegraph navrhuje aby anglikáni odhodili svoje "konzervatívne" krídlo. V rovnakom denníku oddaná a horlivá Andrea Minichiello Williams udáva presvedčujúci príklad kresťanskej tradície.

Williamsovej článok udáva jednu veľmi dôležitú pointu: "Cirkev nemôže dať požehnanie manželstvám ľudí rovnakého pohlavia keď tak nerobí ani samotný zdroj jej autority." Urobila správne podotkla otázku autority ako rozhodujúcu. Ak niekto navrhuje zmenu, mali by sme sa pýtať: na základe akej autority koná? Keď zmena nemôže byť podporená Písmom (kľúčové pre všetkých kresťanov) a tradíciou a Magistériom (zvlášť kľúčové pre katolíkov), potom neexistuje žiadny predpoklad, že je takáto zmena správna. Keď Písmo, tradícia a Magistérium nielen mlčia o tejto veci ale výslovne zakazujú to, čo je navrhnuté, potom je takáto záležitosť ešte viac jednoznačná.

Toto nie je "fundamentalizmus", námietka často vznesená voči ľuďom ako Andrea Minichiello Williams. V prípade, že je písomný základ cirkevného učenia - akéhokoľvek cirkevného učenia - odstránený, potom logicky vyplýva, že žiadne učenie nemôže byť považované za absolútne a teda ani ako hodné viery. Teda môžeme povedať, že aspoň teoreticky, sú odteraz všetky učenia otvorené radikálnej revízii.

Ak sa pozrieme sa druh cirkvi akú si predstavuje poslanec Michael Fabricant, tak je to cirkev bez akýchkoľvek základov s výnimkou rozmarov verejnej mienky. Na rozdiel od toho, čo si myslí on, by takáto cirkev jednoducho zmizla. Možno sa to teraz môže zdať strašné, no trvalo by to len pár rokov. Vyzerala by stále zúfalejšie vo svojej snahe držať krok s každým rozmarom verejnej mienky, ktoré sú len ťažko koherentné a stále kolísajú.

Katolíci ohľadom tejto témy nemôžu byť ignoranti, keďže rovnaké nátlaky aké postihujú anglikánov, sú teraz vyvíjané na nás. Tí, ktorí navrhujú zmenu, musia byť konfrontovaní otázkou autority a vyzvaní aby nám ukázali kde v Písme, Magistériu či tradícii sa píše niečo, čo môže byť použité na oprávnenie prijímania pre tých, ktorí žijú v rôznych zväzkoch. Bola by to pre nich ťažká úloha, nájsť nejaké užitočné dôkazy a podklady pre ich tvrdenia. Okrem toho, ako sa tak na to pozerám, neposkytli žiadny hodnotný argument, ktorý by naznačoval že zmena v tejto veci je žiadúca alebo nutná.

Medzitým by sa katolíci mali pozrieť na Anglikánsku cirkev lebo to, čo sa deje aktuálne v nej, znamená aj našu budúcnosť ak nebudeme nielen opatrní, ale aj verní tomu, čo nám bolo dané. Anglikánska občianska vojna začala na Lambeth Conference v roku 1930. Naša len začína a pravdepodobne bude ešte trvať mnoho rokov.

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov