Až 90% talianskych gynekológov odmieta potraty

1,971
Kultúra života

Rím - Nová správa talianskej vlády ukázala, že miera potratov v krajine naďalej klesá. Deje sa tak v dobe, kedy 80-90% talianskych gynekológov odmieta vykonávať potraty, čo je najvyššia hodnota, aká bola vôbec zaznamenaná.

Správa Ministerstva zdravotníctva o implementácii Zákona č. 194 „o dobrovoľnom prerušení tehotenstva“ zistila, že miera potratov klesla v roku 2012 v celej krajine o 4,9% v porovnaní s predchádzajúcim rokom (106 000 potratov, predtým 111 000). Miera potratov v Taliansku neustále klesá od roku 1982, kedy dosiahla najvyššiu hodnotu - takmer 235 000.

Správa tiež ukazuje, že počet ľudí spomedzi pracovníkov v zdravotníctve, ktorí sa odvolali na výhradu vo svedomí, tiež neustále rastie. V súčasnosti je to takmer 90% gynekológov v regióne Kampánia a viac než 80% všetkých gynekológov v južnom Taliansku.

V reakcii na túto správu oznámila Lettova vláda zriadenie predstavenstva, ktoré bude monitorovať jednotlivé nemocnice a lekárov. 

Medzitým požiadal Taliansky národný odborový zväz (CGIL), známy presadzovaním ľavicových politických káuz, aby mohli byť vo verejnom zdravotníctve zamestnaní len tí lekári, ktorí sú ochotní vykonávať potraty.

Spolu s Medzinárodnou federáciou Európskej siete Plánovaného rodičovstva podal CGIL dvakrát sťažnosti, raz v auguste 2012 a druhýkrát v januári tohto roka. Európskemu výboru sociálnych práv Rady Európy sa sťažovali na široké uplatňovanie výhrady vo svedomí zakotvenej v talianskom potratovom zákone.

Týmto sťažnostiam sa z hľadiska spomínanej novej správy vlády znova dostáva pozornosti. 

V sťažnostiach CGIL obvinil lekárov zo „subjektívneho“ zmyslu pre to, čo je správne a čo nie. To je podľa nich v rozpore s právami žien, ako je to zakotvené v Európskej sociálnej charte. Vyzývajú, aby boli ustanovené pravidlá, ktoré by umožňovali, aby vo verejnom zdravotníctve boli zamestnaní len lekári ochotní vykonávať potraty.

Skupiny obhajujúce potraty však čelia ťažkému boju, pretože doposiaľ nijaká medzinárodná európska dohoda nedefinovala potrat ako „ľudské právo“. Popri tom ale prebiehajú rozsiahle právne testy ohľadom práva na výhradu vo svedomí u ľudí, ktorí odmietajú vykonávať potraty. Toto právo je explicitne definované v Európskom dohovore o ľudských právach. 

Uznesenie parlamentného zhromaždenia Rady Európy z roku 2010 uvádza, že „nikto nemá byť nútený vykonávať potrat dieťaťa či embrya, a nikto nemôže byť akýmkoľvek spôsobom diskriminovaný v dôsledku odmietnutia vykonávať potraty.“

Giacomo Rocchi, sudca Najvyššieho súdu, člen asociácie Lawyers for Life (Právnici za život), tiež poukázal na absenciu akýchkoľvek dôkazov o tom, že by talianskym ženám boli potraty odopierané z dôvodu nedostatku lekárov.

Rocchi v reakcii na podanú sťažnosť zastupoval v júni v Štrasburgu Združenie talianskych katolíckych gynekológov a pôrodníkov, Združenie talianskych katolíckych lekárov, Fórum asociácií za rodinu a Italian Confederation of Family Advisory Bureaus of Christian Inspiration. 

Vlastné štatistiky talianskeho Ministerstva zdravotníctva ukazujú, že v 95% prípadov sa vyžiadané potraty vykonávajú do 3 týždňov, zatiaľ čo 90% z nich nie je považovaných za medicínsky naliehavé. Rocchi povedal, že návrh, aby sa do verejného zdravotníctva dostali len lekári ochotní vykonávať potraty, by bol očividným prípadom diskriminácie.

„Tak by boli ľudia s výhradou vo svedomí diskriminovaní za to, že uplatňujú svoje ústavné právo uznané Európskym dohovorom o ľudských právach,“ povedal pre webovú stránku Tempi.it.

„Okrem toho, ak by sa lekár, akonáhle ho zamestnajú, rozhodol prestať vykonávať potraty, vyhodili by ho a odopreli by mu tak možnosť riadiť sa svojím svedomím a vierou.“

„Štát, ktorý umožňuje zabíjanie nevinných detí už i tak má deficit v demokracii,“ pokračoval Rocchi. „A bolo by to ešte závažnejšie, ak by sa výbor rozhodol za CGIL. Nútiť lekárov vykonávať potraty na základe zákona by bolo opatrením totalitného štátu.“

„Našťastie, každé rozhodnutie výboru v tomto smere by malo mať byť len napomenutím a nie je pre našu krajinu záväzné.“