7 spôsobov ako počas pôstu zlepšiť svoje manželstvo

1,425
Matej Trančo
Kultúra života

Kedysi som si myslel, že šťastné páry sa nemusia zaoberať manželstvom. Veď pravá láska je nezištná a jednoduchá, však?

V skutočnosti to ale nie je pravda.

Najšťastnejšie páry sú také, ktoré zo svojho manželstva robia prioritu a deň čo deň sa usilujú o zlepšovanie svojho vzťahu veľkými aj malými spôsobmi. Šťastné manželstvo si vyžaduje prácu. Veľa práce. A taktiež aj zdravú dávku obetovania sa.

Pápež František nedávno tweetoval:

"Ako viesť dobré manželstvo? Zjednotení s Pánom, ktorý stále obnovuje našu lásku a posilňuje ju pri prekonávaní každej ťažkosti."

Znie to veľmi pekne, ale ako konkrétne zjednotíme seba a naše manželstvá s Pánom? Nuž, celý pôst je o zjednotení nás s Pánom, približovaní sa ku Kristovi a určitým spôsobom aj o zdieľaní výkupného utrpenia nášho Pána. Prečo si nedať záväzok zjednotenia sa s Pánom tým, že vykonáme zmeny a malé obety za účelom zlepšenia nášho manželstva počas prebiehajúceho pôstu? Toto je zopár nápadov ako môžete začať.

1. Vzdajte sa negativity

Sťažujete sa a nariekate na svojho manžela/manželku? Kritizujete a súdite príliš tvrdo a urýchlene? Je v poriadku si to priznať. Mnoho z nás sa stane pohodlnými v dlhodobom a oddanom manželstve a padne do jednoduchého návyku ventilovania si pravidelnej negativity na svojom partnerovi. Niektoré z týchto druhov ventilovania môžu byť súčasťou zdravého manželstva no negatívne slová a postoje sa zvyknú nabaľovať, rásť a následne vás oberať o pocit radosti vo vašom živote.

Počas pôstu si urobte predsavzatie: Budem sa vyhýbať akýmkoľvek negatívnym komentárom a postrehom k môjmu/mojej manželovi/manželke. Budem hovoriť len pozitívne veci a podporovať povzbudzujúce rozhovory, ktoré si môžeme spoločne vychutnať.

2. Buďte aktívni spoločne.

Čo vy a váš manžel robíte po tom, ako sa vaše deti poberú do postele alebo kedykoľvek keď máte spoločnú voľnú chvíľku? Len ticho zazeráte na blikajúcu televíznu obrazovku? Sťahujete sa každý do iného kúta domu kde si obaja sledujete svoje vlastné aktivity?

Nie je nič výhradne zlé na televízii či samostatných projektoch no pôst nám ponúka možnosť nahradiť tieto veci spoločnou aktivitou, ktorá posilní vaše manželstvo a bude pestovať váš vzťah.

Spoločné ciele a aktivity vás navzájom približujú a podporujú vo vašom manželstve ducha spolupráce. Porozmýšľajte nad niečim, na čom sa môžete obaja aktívne spoločne podieľat. Mohli by ste spoločne vykonávať fyzické aktivity - každodenná chôdza je jednoduchým spôsobom ako sa vzájomne spojiť a angažovať. Mohli by ste si zahrať stolové hry, naplánovať letnú záhradku, riešiť nejaké vylepšenie domácnosti alebo ísť spolu na nejaký seminár. Kľúčom je nájsť niečo, čo si obaja spoločne užijete.

Počas pôstu si urobte predsavzatie: Nahradím časť našej dennej pasivity a separácie spoločnou aktivitou, ktorú si s manželom obaja užijeme. Zaviažem sa k tráveniu pravidelnej dávky času spolu sústrediac sa na spoločné ciele a užívanie si spoločnosti toho druhého.

3. Robte viac než by ste pôvodne mali.

Sledujete kto v domácnosti vykonáva čo a ako často? Máte pocit, že ste jediný kto vymieňa toaletný papier/vyprázdňuje umývačku/vynáša smeti/doplň vlastnú aktivu?

Pokiaľ zdieľate váš obytný priestor s iným dospelým, je ľudské cítiť sa občas nedocenený a byť nahnevaný niečím, čo môže vyzerať ako nespravodlivé rozdelenie domácich prác. No práve pôst vám poskytuje výzvu byť lepším. Prestaňte sa v tom hrabať. Prestaňte si zapisovať skóre. Radostne si dajte za cieľ "robiť viac než je váš podiel" z úloh v domácnosti a každodennej driny. Hľadanie jednoduchých spôsobov ako robiť "viac než je váš podiel" je malou obetou, ktorú môžete ponúknuť ako pôstnu obetu ale aj praktickým spôsobom ako sa zbaviť malichernosti, sebeckosti a trpkosti, ktoré hrozia otrávením vášho manželského vzťahu.

Počas pôstu si urobte predsavzatie:  Prestanem sledovať denné príspevky môjho manžela na domácich prácach. Namiesto toho budem hľadať spôsoby ako vykonávať prácu navyše a taktiež takú, ktorá "nie je mojou záležitosťou" a to v duchu veselej veľkorysosti a z lásky k nášmu Pánovi.

4. Vzdávajte viac komplimentov.

Spomeniete si na moment kedy niekto o vás povedal niečo kritické čo vás veľmi ranilo? Spomeniete si na chvíľu kedy vám niekto vzdal kompliment a vy ste sa neskutočne dobre cítili? Slová majú skutočne moc a sú dôležitým nájstrojom vďaka ktorému môžeme citovo povýšiť tých, ktorých milujeme .... alebo ponížiť.

Pôst pre vás predstavuje výzvu kedy môžete použiť pozitívnu, manželstvo-budujúcu silu slov. Povedzte svojej polovičke každý deň nejaký kompliment. Obáva sa o svoj starnúci vzhľad? Čo môžete povedať aby ste jej dali najavo čo si myslíte o jej kráse? Je v strese z práce? Čo mu môžete povedať aby ste mu dala najavo ako si všímate a oceňujete jeho obetavosť a tvrdú prácu, ktorú vykonáva pre rodinu?

Počas pôstu si urobte predsavzatie: Každý deň vzdám svojmu manželovi úprimný a špecifický kompliment. Budem hľadať spôsoby ako uznať svojho manžela ako rodiča, priateľa, pracovníka a najdôležitejšiu osobu môjho života.

5. Spoločne sa modlite.

Niektoré páry sa vyhýbajú spoločnej modlitbe pretože v nich vyvoláva pocit zvláštnosti a trápnosti. Iní ju zase vnímajú ako príliš náročný časový záväzok. No neexistuje lepší spôsob ako zjednotiť seba a vaše manželstvo s Pánom než spoločné vystavenie seba samých k jeho prítomnosti.

Nemusí to byť komplikované. Možno by sa vám zapáčila častá spoločná modlitba no ak to nie je váš štýl, jednoduché spoločné pomodlenie sa Zdravas Mária pred spánkom alebo Anjel Pána v raňajších hodinách môže byť nádherným spôsobom zjednotenia si sŕdc v modlitbe. Môžete tiež vyskúšať spoločné čítanie Písma. Vyberte si pasáž zo žalmov či evanjelií pre hlasné čítanie a potom sa podeľte o to, čo máte na srdci a to ako s partnerom tak aj Bohom. Táto jednoduchá praktika vám môže pomocť nielen priblížiť sa Bohu, ale aj spoznať vašu polovičku na úplne novej - duchovnej úrovni. Spoločná spiritualita je intimitou, ktorú si každý pár zaslúži zažiť.

Počas pôstu si urobte predsavzatie: Každý deň si vyhradím čas na spoločnú modlitbu s mojou polovičkou. Prekonám akúkoľvek osobnú nechuť a zaviažem sa ku každodennej modlitbe s mojou polovičkou ako aj za ňu.

6. Naplňte sa sviatosťami.

My katolíci máme v podobe sviatostí obrovský dar! Pretože nás Ježiš miluje, dáva nám sviatosti ako prostriedky na dosiahnutie milosti, ktorú potrebujeme ku každodennému vykonávaniu božej vôle. Sviatosti napĺňajú naše duše, udzravujú nás a napĺňajú nás životom božím.

Toto všetko nie nádherne no ako často považujeme sviatosti za samozrejmosť! Máme na pamäti, že naše samotné manželstvá sú sviatosťou a prosíme Boha aby nám dal milosti, ktoré potrebujeme k rastu v spoločnej láske? Prijímame Eucharistiu bezmyšlienkovite a vyhýbame sa spovedi?

V toto pôstne obdobie si dajte výzvu nájdenia nových spôsobov ako sa na sviatostiach podieľať spoločne so svojím partnerom. Mohli by ste si urobiť čas pre týždennú spoločnú svätú hodinu, zúčastnenie sa jednej omše týždenne navyše, alebo ísť spoločne na spoveď nasledovanú spoločnou večerou niekde v peknom podniku. Nájdite spôsob ako odovzdávať seba a vášho partnera do častejšej prítomnosti Boha a sami zistíte, že sa navzájom stávate bližšími spoločne, ako rastie vaša láska k Bohu.

Počas pôstu si urobte predsavzatie: Spolu s mojim partnerom nájdem nové spôsoby prijímania a váženia si sviatostí. Denne sa budem modlievať za sviatostnú milosť nášho manželstva a budem hľadať viac príležitostí spoločného prijímania Eucharistie a sviatosti zmierenia.

7. Vyslovujte uzdravujúce slová.

Pápež František nedávno povzbudil snúbencov aby používali uzdravujúce slová ako "prosím", "ďakujem" a "prepáč".

Toto sú každodenné slová, ktoré často používame s ostatnými, no občas ich zabúdame používať smerom k tým, ktorých najviac milujeme. Pôst nám ponúka príležitosť zamyslieť sa nad uzdravujúcou silou každodenných slov a ich použitím za účelom budovania našich manželstiev a vyslovenia lásky, ocenenia a pokory našim partnerom.

Používajte slovo "prosím" na zjemnenie každodenných životných požiadaviek a neustálych žiadostí, ktoré všetci vo svojom manželstve robíme. Porozmýšľajte nad nejakou nevďačnou úlohou, ktorú pre vás váš partner vykonáva v pravidelných intervaloch (uvarenie večere? vynesenie smetí? pranie bielizne? práca? čistenie odkvapov?) a nájdite spôsob ako mu povedať "ďakujem" za jeho dar takejto služby. Snažte sa rýchlo si všímať aj tie najmenšie priestupky za ktoré vo vašom vzťahu môžete byť zodpovední a ponúknite za ne úprimné ospravedlnenie. Všetci túžime po vypočutí si uzdravujúcich slov no aj tak občas spadáme do zlého návyku zanedbávania ich použitia alebo myslenia si, že náš partner "už o tom vie."

Počas pôstu si urobte predsavzatie: Budem každodenne používať uzdravujúce slová ako prosím, ďakujem, prepáč a ľúbim ťa. Budem hľadať nové spôsoby ako milovať, oceňovať, vzdávať vďaku, uzdravovať a budovať svojho manžela prostredníctvom slovíčiek a fráz.

Pápež František nám pripomína, že rovnako ako svadba v Káne tak aj naše manželstvá majú byť oslavou lásky. Urobením malých zmien, obiet a záväzkov za účelom zlepšenia svojho manželstva počas tohto pôstneho obdobia si vy a vaša polovička môžete vychutnať oslavu lásky, ktorá vás odmení silnejším, šťastnejším, viac uspokojujúcim, a na Krista smerovaným manželstvom počas Veľkej noci.

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.