56 žien zabitých tento rok v Pakistane za pôrod dievčat

2,561
Kultúra smrti

LAHORE - Päťdesiat šest žien bolo tento rok zavraždených v Pakistane kvôli tomu, že porodili dievča miesto chlapca, uviedol aktivista ľudských práv I.A. Rehman na sympóziu  Medzinárodného dňa za zrušenie násilia páchaného na ženách konajúcom sa v pondelok v Lahore, podľa pakistanského Express Tribune

Krajina, kde sú matky zabíjané kvôli rodeniu dievčat, sa nesmie nazývať etickou spoločnosťou," povedal Rehman na sympóziu organizovanom asociáciou APWA a nazvanom: "Mladí prichádzajúci ako sila pre pozitívnu zmenu." 

Ženy v niektorých východných Ázijských krajinách často čelia intenzívnemu tlaku rodiť mužských potomkov. Potraty na základe výberu pohlavia sú v týchto krajinách veľmi rozšírené.

V roku 2011 susedná India hlásila, že pomer dievčat k chlapcom sa v krajine zmenil a to na 914 dievčat vo veku do šiestich rokov pripadá 1000 chlapcov; čo je najväčší zaznamenaný rekord disproporcionality v histórií.

Pediatrička Dr. Mitu Khurana sa stala jednou z najväčších kritikov výberu pohlavia po tom, ako ju jej príbuzní  tlačili na potrat jej dvojičiek dievčat. Keď odmietla, jej manžel ju kruto zneužil a následne opustil.

Účastníci na sympóziu boli taktiež informovaní, že od januára 2012 do septembra 2013 bolo spáchaných 90 útokov na ženy kyselinou, 72 prípadov upálenia rôznymi spôsobmi, 491 prípadov domáceho násilia, 344 prípadov gangového znásilnenia a 835 prípadov iného násilia páchaného na ženách.

"Mladé dievčatá v Pakistane sú znásilňované a všetko, čo urobíme je, že kričíme namiesto toho, aby sme spravili niečo praktické," poznamenal Rehman.

V analýze z roku 2011, ktorá sa venovala štúdiu dopadov potratov na základe pohlavia v Číne, Indii a Južnej Kórei, poukázala Dr. Therese Hesketh a jej spolupracovníci z UCL Centra pre medzinárodné zdravie a rozvoj na potenciálne "deštruktívne" dôsledky narastajúcej pohlavnej nerovnováhy v týchto krajinách, vrátane zvýšeného násilia.

"Dôkaz priečiaci sa ich kultúre ukazuje, že drvivá väčšina násilného zločinu je spáchaná mladými, slobodnými,  mužmi s nižším spoločenským statusom," napísali. "Keďže môžu mať nedostatky v podpopre existujúceho sociálneho poriadku, je tu obava, že budú vytlačení ako odpad spoločnosti a tým zatlačení do jednej skupiny, uchyľujúc sa k antisociálnemu správaniu a organizovanému zločinu, respektíve ohrozovaniu sociálnej stability a bezpečnosti."

Autori poukzujú na rozmach sexuálneho priemyslu a obchodovania s ľuďmi ako na ďalší následok, citujeme štúdiu od JD Tuckera vydanú v AIDS novinách, nazvanú "Prebytok mužov, sexuálna práca a rozšírenie HIV v Číne."

Čínsky expert a kritik Čínskej politiky jedného dieťaťa Reggie Littlejohn minulý rok napísal, že "pohlavná nerovnováha poháňa sexuálne otroctvo nie len vrámci Číny, ale aj v okolitých krajínách".

V roku 2005 Ženevské centrum pre Demokratickú Konrolu Ozbrojených Síl (DKOS) publikovalo výskumný dokument nazvaný Ženy v Nebezpečnom svete. Súčasne s hrôzami napáchanými na ženách ako "čestné zabitia",  útoky kyselinou za odmietnutie nápadníka, sexuálne zneužitie a obchodovanie s ľuďmi, tento dokument opisuje dopad ženského pokolenia na celý svet ako taký.

DKOS napísalo: "Počet "chýbajucich" žien, zavraždených kvôli svojmu pohlaviu, je paralelný k odhadovaným 191 miliónom ľudí, ktorí prišli o život priamo alebo nepriamo v dôsledku všetkých konfliktov a vojen 20. storočia, ktoré boli s dvoma svetovými vojnami a mnohými ďalšími vražednými konfliktmi zatiaľ najnásilnejšie obdobie v dejinách ľudstva. Trvalý demografický "deficit" 100 až 200 miliónov žien znamená, že každý rok 1,5 až 3 miliónoy dievčat a žien je zabitých prostredníctvom násilia založeného na pohlavnej diskriminácií.

APWA sympózium sa konalo v rovnakom čase ako konferencia mladých v Lahore, organizovanou Výchovnou iniciatívou OSN Dievčat, ktoré diskutovali o tom, ako by mohlo vzdelávanie podporiť mier v Pakistane.

Podľa UNGEI je v pakistanských základných školách zapísaných až 76 percent chlapcov, ale iba 57 percent dievčat, pričom pakistanské dievčatá sú často obeťami diskriminácie. Iba 40 percent pakistanských dievčat vo veku do 15 rokov sú schopné čítať a písať.

Člen Provinčného Zhromaždenia Sardar Waqas Hassan Mokal otvoril svoju reč mladým poskytnutím svojej definície mieru.

Je to práve prostredie, ktoré umožňuje jednotlivcom dosiahnuť ich potenciál," povedal. "Nanešťastie, my v Pakistane toto prostredie nemáme."

Poukazujúc na nedostatok príležitostí vzdelávať sa vo vidieckych oblastiach, Anees Qureshi dodal, že narastajúce rozdiely sú zodpovedné za rastúcu kriminalitu. "Veľká časť nezamestnaných a nevzdelaných ľudí je v pokušení porušovať zákon," povedal.