5 príčin prečo Cirkev odsudzuje komunizmus ako “vnútorne zlý”

1,216
Milko Kostovič
Kultúra smrti

"Dbajte na to, ctihodní bratia,” varoval pápež Pius XI v jeho encyklike Divini Redemptoris z roku 1937, “že veriaci nedovolia, aby boli oklamaní! Komunizmus je vnútorne nesprávny, a nik, kto chce zachrániť kresťanskú civilizáciu, nemôže s nim v žiadnom prípade spolupracovať. Tí, ktorí sa nechajú nalákať na pomoc komunizmu k víťazstvu v ich vlastnej krajine, budú prvými obeťami ich chýb."  

Pius XI jednoducho zdôraznil to, čo Cirkev učí o komunizme už od 19. storočia: je plný chýb, je v rozpore s dobrým spoločenským poriadkom, a nekompatibilný s kresťanskou vierou. 

Tu je neúplný zoznam 5 príčin, prečo Cirkev nesúhlasí s komunizmom:

1) Súkromné vlastníctvo je prirodzené ľudské právo

Súkromné vlastníctvo nie je sociálny konštrukt, ktorý môže byť ľubovoľne odstránený. Skôr je to súčasť prírodného sociálneho poriadku a je potrebné k tomu, aby bola spoločnosť zdravá a spravodlivá. 

Súkromné vlastníctvo je prirodzené ovocie práce a chráni ľudskú dôstojnosť, keďže "osobe zabezpečuje veľmi dôležitú sféru pre výkon svojej osobnej a rodinnej autonómie." Preto je to "základný prvok pravej sociálnej a demokraticko hospodárskej politiky, a je garantom správneho spoločenského poriadku." (CSDC 176)

Pred programami odstraňujúcimi súkromné vlastníctvo varoval pápež Leo XIII v jeho encyklike Rerum Novarum z roku 1891, že sú "rozhodne nespravodlivé, keď okradnú oprávneného vlastníka, narušia funkcie štátu, a vytvoria úplný zmätok v komunite.”

2) Komunizmus porušuje subsidiaritu 

Komunizmus zahŕňa centralizovanú kontrolu kľúčových aspektov spoločnosti. To porušuje subsidiaritu, jeden z najdôležitejších princípov katolíckeho sociálneho učenia.

Čo je subsidiarita? Podľa Piusa XI je to "najzávažnejší princíp, ktorý nemôže byť odsunutý či zmenený, [a] zostáva nemenný a pevný v sociálnej filozofii,” a z toho vychádza definícia: “Ako je vážne zlé vziať jedincom, čo môžu dosiahnuť z vlastnej iniciatívy a usilovnosti a dať to komunite, je tiež nespravodlivé a rovnako ťažkým zlom a narušením správneho poriadku, priradiť väčším a vyšším organizáciám, čo dokážu menšie a podriadené organizácie.  Každá sociálna aktivita by mala zo svojej podstaty pomáhať členom spoločenské telesa, a nikdy by ich nemala zničiť a  pohltiť.” (Quadragesimo Anno, 79)

3) Prenasledovanie Cirkvi

Pretože Cirkev odmietla komunizmus, odmietla svetské utopické vízie, verí v Boha, a reprezentuje mocenské centrum oddelené od vlády, tak komunistické krajiny vždy útočili a pokúšali sa potlačiť Katolícku cirkev. Samotný Sovietsky zväz podľa odhadov zabil milióny kresťanov. 

Odkedy je Cirkev božsky zriadená organizácia pre spásu sveta, znamená to samozrejme vážne ohrozenie. 

4) Ateizmus

Komunizmus zvyčajne explicitne odmieta existenciu Boha a snaží sa budovať spoločnosť na základe tohto popretia. Ateizmus je samozrejme nesprávny a každý svetonázor postavený na ňom je odsúdený na neúspech, nespravodlivosť a zničenie.

5) Triedny boj je nesprávny a nie je nevyhnutný

Triedny boj povzbudzuje smrteľný hriech závisti a je založený na zničujúcej mentalite, my-verzus-oni. Ľudia, bez ohľadu na ich postavenie, by mali radšej v láske spolupracovať.  

“Veľká chyba… [je] predstava, že triedy sú prirodzene nepriateľské,” učí Leo XIII  v Rerum Novarum, “a že bohatí a pracujúci ľudia sú od prírody určení žiť vo vzájomnom konflikte. Aký iracionálny a nepravdivý je tento obraz, ktorého opakom je pravda. […] Jeden potrebuje druhého: kapitál sa nezaobíde bez práce, ani práca bez kapitálu. Vzájomná dohoda má za následok krásu dobrého poriadku, zatiaľ čo večný konflikt nevyhnutne vyvoláva zmätok a surové barbarstvo.” (19)

Modlite sa za konverziu komunistov!