34 miliónov dolárov z daní na LGBTQ športové centrum

1,758
Kultúra smrti

TORONTO – Organizácia homosexuálov sa spolieha na to, že kanadskí daňoví poplatníci zaplatia časť nákladov na vybudovanie „vôbec prvého športového a rekreačného strediska určeného pre LGBTQ osoby“ v Toronte.

The 519 Church Street Community Centre (Komunitné centrum 519) odhaduje, že zmeniť budovu starej zlievarne na Eastern Avenue v štvrti West Don Lands na nové LGBTQ rekreačné centrum bude stáť 100 miliónov dolárov. Očakáva tiež, že 34 miliónov dolárov pokryjú dane vyzbierané miestnymi samosprávami, provinčnými vládami a federálnou vládou.

Zatiaľ čo sa Maura Lawlessová, výkonná riaditeľka Komunitného centra 519, vyjadrila, že zariadenie bude otvorené pre všetkých, v návrhu predloženom mestu sa píše, že centrum ponúkne „širokú škálu priestorov“ na „spoločenské aktivity“ LGBTQ osôb.

„V súčasnosti neexistujú žiadne priestory určené pre lesbičky, gayov, bisexuálov, transsexuálov a queer osoby (LGBTQ), v ktorých by sa mohli zúčastňovať športových a rekreačných aktivít. Problém homofóbie a transfóbie v organizovaných športoch je dobre zdokumentovaný,“ píše sa v návrhu.

Matthew Cutler, riaditeľ pre strategické partnerstvá Komunitného centra 519, povedal, že navrhované zariadenie „vytvorí priestor prístupný pre každého,“ a dodáva, že sa v ňom budú nachádzať aj toalety a prezliekarne, ktoré budú „otvorené a prístupné pre všetkých,“ informovali noviny National Post.

Komunitné centrum 519 svoj návrh predstavilo pred komisiou pre rozvoj komunity a rekreácie v Toronte 4. decembra. Mestská rada 18. decembra hlasovala počtom hlasov 28 ku 2 za povolenie zamestnancom mesta vypracovať podnikateľský plán projektu.

Starosta Rob Ford a člen mestskej rady James Pasternak hlasovali proti návrhu rozvoja.

Skôr ako Pasternak hlasoval, opýtal sa či existujú nejaké záznamy o tom, že mestské komunitné centrá diskriminujú ľudí na základe ich sexuálnej orientácie. Povedali mu, že žiadne záznamy sa nenašli.

„Myslíte si, že filozofia tohto komunitného centra vytvorí precedens pre iné skupiny, že azda budú chcieť centrum pre etnickú skupinu, náboženstvo, rasu, že sa možno uberáme riskantným smerom?“ opýtal sa.

Federálne ministerstvo dopravy, infraštruktúry a komunít sa odmietlo k žiadosti vyjadriť predtým, než šiel článok do tlače.

Stavebné práce na 519 Athletic Centre sa začnú koncom roka 2015 a predpokladá sa, že zariadenie bude pripravené na prevádzku v roku 2017. Postavené zariadenie bude majetkom mesta, ale prevádzkovať ho bude Komunitné centrum 519.