15. rokov po invázii do Iraku kresťania čelia viac nebezpečenstvám ako za "zlatého veku" Hussajna

940
Matej Trančo
Kultúra smrti

Počas 15. výročia teroristických útokov na Svetové obchodné cenrum (WTC) by sme nemali prehliadať, ako kresťania z Blízkeho Východu trpeli kvôli neplánovaným dôsledkom americkej zahraničnej politiky po udalostiach z 11. septembra 2001, hovorí jeden z odborníkov. 

“Americkí katolícki biskupi sa vo svojom vyhlásení po útokoch z 11. septembra jasne vyjadrili, že reakcia musí byť takou reakciou, ktorá prináša viac pokoja a mieru pre všetkých a nie len vyššiu bezpečnosť amerických občanov," povedal Maryann Cusimano Love, profesor medzinárodných vzťahov na univerzite Catholic University of America.

Americkí katolíci musia samých seba vnímať ako časť "globálnej cirkvi a to, že sú nasledovníci Krista, princa mieru, ktorý prišiel aby priniesol pokoj a mier pre všetkých, nie len pre určitú skupinu,"

V septembri sme si pripomenuli 15. výročie útokov z 11. septembra, kedy 19 mužov prepojených s teroristickou skupinou Al-Kájda unieslo štyri komerčné lietadlá a tri z nich nasmerovalo priamo do dvoch budov Svetového obchodného centra na ostrove Manhattan a Pentagonu vo Washingtone, D.C.

Štvrté z unesených lietadiel sa zrútilo blízko Somerset v Pasadene a bolo pôvodne údajne tiež smerované na budovu U.S. Capitol. Pri týchto útokoch zahynulo takmer 3000 ľudí.

V odozve na tieto udalosti začali USA "Vojnu proti teroru" krátko na to inváziou do Afganistanu za účelom poraziť Taliban (rok 2001), a neskôr Vojnou v Iraku v marci 2003.

V čase útokov z 11. septembra, ktoré boli čiastočne motivované náboženským extrémizmom, neboli USA schopné riadne sa popasovať s rolou náboženstva v medzinárodných záležitostiach, vysvetlil Love. Keďže vtedy mali problém správnym spôsobom sa vysporiadať s náboženskými činiteľmi.

“Vláda USA bola takpovediac slepá čo sa týka schopnosti vysporiadania sa s náboženskými činiteľmi alebo náboženskými faktormi v zahraničnej politike," vyjadrila sa o dobe kedy sa uskutočnili tieto útoky.

“Naše organizácie zahraničnej politiky boli predovšetkým vybudované pre boj v Studenej Vojne. A v boji proti 'bezbožným komunistom'," dodala, "ste naozaj nepotrebovali v takom rozsahu chápať náboženstvo."

Po útokoch sa zahraničná politika USA naklonila k opačnému extrému vnímania náboženských činiteľov "len ako problému" a to k vnímaniu ako "zdroja konfliktu", dodala.

A preto "to trvalo naozaj dlho", povedala, pomôcť tým, ktorí vytvárali zahraničnú politiku USA "pochopiť, že náboženské činitele môžu byť pozitívnou silou v medzinárodnej politike mieru, prosperity, rozvoja a nie len byť čiastočne alebo úplne zdrojom konflitku."

Kresťania z Blízkeho Východu a iné náboženské menšiny taktiež tvrdo trpeli kvôli neplánovaným následkom zahraničnej politiky USA po 11. septembri, a to napriek priam až prorockým varovaniam katolíckych lídrov vrátane Pápeža Jána Pavla II. proti vojne v Iraku, vysvetlil Love.

“Kresťania na Blízkom Východe bojujú o svoje životy," povedal, "a z veľkej časti práve odozva USA na útoky z 11. septembra v tom hrá rolu."

Spolu so začiatkom vojny v roku 2003 sa zvýšili počty útokov na iracké kresťanské komunity a tieto teda následne Irak opustili. Zatiaľ čo v roku 2003 v Iraku žilo viac ako 1,5 milióna kresťanov, dnes ich tam žije menej ako 500 000.

Taktiež militantné skupiny ako al-Kájda a Islamský štát Iraku a Sýrie -ktorý neexistoval v čase americkej invázie- prišli do Iraku, poznamenal Love. 

“Jednu vec vám povie mnoho irackých kresťanov a tou je, že hoci nemali žiadnu obľubu v Saddáma Husajna, no všetci na jeho vládu poukazujú ako na zlatý vek a že ich životy boli oveľa lepšie počas jeho režimu ako sú teraz," povedala. "Hovoria, že vtedy mali jedného brutálneho diktátora ktorého sa museli obávať; teraz ich majú mnoho. A že zdroje nestability sú oveľa väčšie, oveľa rozsiahlejšie. A že sú ohrození z oveľa viac koridorov."

"Do budúcnosti musí politika USA brať všetky náboženské činitele- ako dobré, tak aj zlé- do úvahy," naliehal Love.

"Zahraničná politika USA bola vždy vytvorená okolo vlád, krajín či štátov," povedala. "Napriek tomu je táto forma naozaj nedávna. Väčšina krajín sveta má v súčasnosti medzi 25 až 50 rokov." A služby, ktorými sa veľa krajín chváli - napríklad školstvo a zdravotníctvo - boli poskytované náboženskými činiteľmi po tisícročia.

A pozitívne príbehy náboženských vodcov musia byť zdôraznené, povedala, v krajinách ako Kolumbia, Filipíny a Stredoafrická Republika, kde "riskujú svoje životy" pri presadzovaní mieru.

USA si musia tiež uvedomiť univerzalitu katolíckej viery, ktorej členovia zo všetkých krajín a kontinentov sú kresťania, na rozdiel od iných vierovyznaní, ktoré sú viac geograficky koncentrované.

“Je to stále rastúcou hranou pre zahraničnú politiku USA - pochopiť hĺbku a šírku, ktoré náboženské činitele prinášajú v týchto otázkach a taktiež pozitívne príspevky, ktorými môžu prispieť," povedal Love.