12 úžasných faktov dokazujúcich ľudskosť nenarodeného dieťaťa v prvom trimestri

3,430
Matej Trančo
Kultúra života

Vďaka dnešnej modernej technológii a zdravotníckym informáciám máme k dispozícii real-time okno do maternice. Čo sa deťami deje pred pôrodom - všetky spôsoby akými sa hýbu, rastú a menia - to všetko je prinajmenšom úžasného.

Prečítajte si 12 vedeckých faktov o tom, čo sa s deťami deje predtým ako sa narodia. Týchto 12 faktov demonštruje jedinečnosť, hodnotu a ľudskosť nenarodených detí. Ba čo viac všetky z týchto 12tich vecí sa objavujú v prvom trimestri - kedy je vykonaných približne 90% potratov v USA.

Poznámka: Všetky obdobia ktoré nasledujú sú v gestačnom veku nenarodeného dieťaťa čo znamená len týždne od počatia (Oplodnenia). LMP dátovanie by pridalo približne dva týždne ku každému z období.

1) Nenarodené deti majú svoju vlastnú a jedinečnú DNA

Veda nám hovorí že ľudské embryo je "vyvíjajúcim sa jednotlivcom" kým je tento v maternici. Fyzické zmeny sa dejú rýchlo už od chvíle oplodnenia.

Moderná veda nepochybne uznáva nenarodené deti ako nové ľudské bytosti. Ako hovorí doktorka Micheline Matthews-Roth z Harvard Medical School: "Je vedecky správne tvrdiť, že individuálny ľudský život začína pri počatí, kedy sa spojí spermia s vajíčkom a vytvoria zygotu, a tento vyvíjajúci sa človek je stále členom nášho druhu počas všetkých fáz jeho života." Doktor Jerome Lejeune - vedec ktorý objavil Downov syndróm - súhlasil: "Život má veľmi dlhú minulosť no každý z nás má veľmi jasný začiatok - moment počatia." (Viac vedeckých faktov o počiatku života tu.) 

Rekombinantná technológia DNA, objavená potom čo bol naprieč USA schválený zákon o potrate, nepopierateľne dokazuje, že nenarodené dieťa "je úplnou ľudskou bytosťou od momentu počatia, že všetky potraty ukončujú život žijúcej ľudskej bytosti a že nenarodené dieťa je oddeleným ľudským pacientom v starostlivosti modernej medicíny."

Bezpočet lekárskych učebníc - od rôznych vedeckých špecialistov - súhlasí. Už od úplne prvej chvíle je ľudská bytosť ľudskou bytosťou.

2) Orgány sa začínajú vyvíjať do troch týždňov

V období druhého až tretieho týždňa je mozog dieťaťa "prvým orgánom ktorý sa objavuje", a obličky dieťaťa sú prítomné už v piatom týždni.

V skutočnosti do ôsmeho týždňa sú všetky orgány dieťaťa na svojom mieste a potrebujú sa už len plne vyvinúť.

3) Srdce dieťaťa začína biť po 18tich dňoch a krv pumpuje v 22. dni.

Toto je video bijúceho srdca dieťaťa ktorému boli štyri týždne a štyri dni.

Podľa Nadácie pre ľudský rozvoj "medzi oplodnením a pôrodom srdce dieťaťa udrie približne 54 miliónov krát..."

4) Vo štvrtom týždni začínajú byť viditeľné črty tváre dieťaťa

Jeho oči sa vyvíjajú. Akej farby budú? Budú po mamičke či po ockovi? Tvarujú sa mu aj ústočká. V tomto období je prítomná aj pokožka dieťaťa a pokrýva jej maličké telíčko. Pokožka je tak tenká že cez ňu môžete vidieť jej orgány a cievy.

5) V piatom týždni sa vyvíja obehový systém bábätka rovnako ako aj základy jeho vlasov, nechtov a zubnej skloviny.

Toto obdobie zahŕňa rýchly a fascinujúci rast keďže sa malé dieťa rýchlo mení - už priamo tak ako je normálny ľudský vývoj.

6) Nenarodené deti reagujú na dotyk

V šiestom týždni sa dieťa pohne ak sa dotknete jeho úst: "Jemný dotyk v oblasti úst spôsobuje to, že embryo reflexívne otočí svoju hlavičku." Nadácia pre ľudský rozvoj disponuje videom šesť týždňov starého dieťaťa reagujúceho na dotyk v tejto oblasti.

D&C potraty sú často vykonávané keď je dieťa v tomto období. Bývalý vykonávač potratov, Dr. Anthony Levatino, na konci tohto článku opisuje čo sa presne deje pri takomto type potratu aký je na videu.

7) Mozgové vlny sú zaznamenané v šiestom týždni

Mozgové vlny nenarodeného dieťaťa môžu byť merané už v šiestom týždni. Pozrite sa na ne sami tu.

8) V šiestom týždni sa už objavujú uši nenarodeného dieťaťa

VIDEO - ako dieťa reaguje na hudbu

Tieto uši sú prípravou pre schopnosť dieťaťa reagovať na zvuk. Nedávno inovatívni vedci zistili, že deti môžu reagovať na hudbu už vo svojom 16-tom týždni - oveľa skôr ako sa verilo predtým a len tri týždne po skončení prvého trimestra.

9) Nenarodené deti sa v maternici hrajú

V ôsmom týždni dokáže dieťa hýbať so svojou čeľusťou a vystierať palce na nohách. Je toto včasný tréning rozprávania, jedenia, baletu či futbalu?

10) Nenarodené deti zívajú a cmúľajú si palčeky

V deviatom týždni dokáže nenarodené dieťa cmúľať svoje palčeky. Podľa Nadácie pre ľudský rozvoj väčšina detí dáva prednosť svojmu pravému palčeku!

V tomto období sa toho veľa odohráva. Vytvárajú sa hlasivky dieťaťa, jeho kostí tvrdnú a jeho nechty vznikajú. Pozrite si video zívajúceho desať týždňov starého dieťaťa. 

11) Nenarodené deti majú odtlačky prstov

V období od deviateho do desiateho týždňa sa deťom vyvinú odtlačky prstov ktoré ostanú rovnaké počas celého ich života. Ich trvalá identifikácia sa tak už vyvíja. Ich zubné púčiky - ďalšia forma identifikácie - môžeme vidieť v desiatom týždni.

12) Nenarodené dieťa sa schováva pred potratovými nástrojmi

Video "Tichý krik" (ako aj iné ultrazvuky) zachytáva D&C potrat dieťaťa v prvom trimestri. Aspiračné (sacie) D&C potraty sú najčastejším spôsobom chirurgického potratu v USA a sú často vykonávané do trinásteho týždňa tehotenstva. Okolo 700 000 nenarodených detí je ročne zabitých použitím tohto typu potratu.

Potom čo uvidel potrat a reakciu dieťaťa na ultrazvuku sa vykonávač potratov priznal vo videu Tichý krik, že už nikdy potom nevykonal potrat:

"Potratár bol celkom skúsený, keďže vykonal viac ako 10 000 potratov. Zistili sme, že výsledný ultrazvuk jeho potratu ho tak zaskočil, že už nikdy nevykonal ďalší potrat."

Videoklip začína ultrazvukom plodu (dievčatka) ktoré má byť potratené. Dievča sa v maternici hýbe a vykazuje srdečný tep o hodnote 140 úderov za minútu a zároveň si cmúľa palec. Akonáhle začne sací hrot vykonávača potratov vchádzať do maternice, dieťa sa začne kývať a násilne hýbať  v snahe vyhnúť sa nástroju. Jej ústa sú viditeľne otvorené v štýle "tichého kriku". Srdečný tep dieťaťa začne dramaticky rásť (200 úderov za minútu) akonáhle začne vnímať agresiu. Prudko sa pohybuje v snahe úbohého pokusu o únik pred nástrojom.

"Sací hrot začne trhať končatiny dieťaťa od tela zanechajúc len jej hlavičku (tá je príliš veľká na to, aby bola z maternice vytiahnutá vcelku). Vykonávač potratov sa pokúsi rozbiť jej hlavičku pomocou klieští čo by umožnilo jej vytiahnutie."

Výskumníci upozorňujú že nenarodené dieťa môže byť schopné cítiť bolesť už tak skoro ako v piatom týždni svojho života. Po preskúmaní vedeckých zdrojov a vypočutí si lekárskej výpovede pracovná skupina zistila, že "(nevyhnutné časti) pre detekciu bolesti v mieche existujú vo veľmi skorom štádiu vývoja."

Pre viac informácii o kráse a faktoch prenatálneho života choďte tu.

Poznámka editora: Tieto informácie, z väčšej časti, boli študované a dokumentované Nadáciou pre ľudský vývoj. Táto nadácia je "neziskovou organizáciou zameranou na zvýšenie edukácie o zdraví a verejnom zdraví", ktorá spolupracovala s National Geographic pri produkcii videa o prenatálnom vývoji".

Uverejnené s povolením od Live Action News.

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. Co si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.