1 400 000 proliferov pochodovalo Madridom za zákaz potratov

2,424
Kultúra života

Madrid bol v predposledný novembrový víkend zaplavený pro-life aktivistami. Žiadali, aby vláda dodržala svoj sľub schváliť legislatívu ochraňujúcu nenarodené deti.

Obrovského pro-life pochodu sa podľa organizátorov zúčastnilo 1 400 000 ľudí, polícia však udáva iba 60 000. Demonštranti v sobotu prišli žiadať, aby vláda dodržala svoj predvolebný sľub a odvolala zákon predchádzajúcej Zapaterovej vlády, ktorý povolil potraty na požiadanie.

Tisíce jednotlivcov a rodín zamierilo na La Plaza de Colón s transparentami ako „Na každom živote záleží“ alebo „Za život, ženy a materstvo“.

Benigno Blanco, prezident Španielského fóra pre rodinu, predniesol Pro-life manifest, ktorý žiadal odvolanie potratového zákona a záväzok pre vládu, „aby vždy ochraňovala nenarodené deti rovnako ako akúkoľvek inú ľudskú bytosť a V KAŽDOM PRÍPADE chránila tehotné ženy, aby neboli nútené vyberať si potrat ako jedinú možnosť.“

V priamej výzve premiérovi Rajoyovi pred obrovským zhromaždením na La Plaza de Colón povedal Benigno Blanco, že ak Rajoy a jeho vláda nesplnia svoj sľub rešpektovať materstvo a právo na život, môžu očakávať prehru v budúcich voľbách.

Mali by ste vedieť, že túto stranu už opäť nebudeme voliť a urobíme všetko, čo je našich silách, aby sme zabezpečili, že mnoho iných bude nasledovať náš príklad,uvádza sa v manifeste. „Voliči budú mať posledné slovo.“

Osobitne sa obraciam na premiéra Mariana Rajoya,“ povedal Blanco. „Pán premiér je to vo vašich rukách. Použite absolutnú väčšinu, ktorú vaša strana má v parlamente, aby nahradila existujúci zákon novým, ktorý bude podporovať život a chrániť materstvo.“

Sľúbili ste, že urobíte dôležitý krok týmto smerom a my vám tento záväzok chceme pripomenúť a tiež to, že stále máte čas naplniť tento sľub,“ povedal.

Pro-liferi nie sú nikoho zajatcami,“ povedal Blanco Rajoyovi. „Naša lojalita patrí ideálu, ktorý nami hýbe a budeme sa mobilizovať, aby sa náš ideál stal realitou. Počujte náš hlas, ktorý je takisto hlasom stoviek tisícov detí, ktoré sa každý rok nemôžu narodiť a hlasom ich matiek.“

Zapaterov zákon, schválený v roku 2010, povolil potraty bez obmedzení až do 14. týždňa a povolil 16 a 17 ročným dievčatám ísť na potrat bez súhlasu rodičov.

V predvolebnej kampani v roku 2011 terajší premiér Mariano Rajoy z Ľudovej strany sľúbil voličom, že bude pracovať na odvolaní tohto zákona. Napriek tomu v septembri zrazu premiér zamietol návrh zákona, ktorý pripravil minister spravodlivosti Alberto Ruiz Gallardon. Ako dôvod uviedol rozdelenie v jeho strane ohľadom tejto legislatívy.

Gallardon hneď ako sa dozvedel o Rajoyovom zamietnutí, rezignoval so slovami: „Verím, že je moja povinnosť s pokorou rezignovať, keďže vidím, že som nebol schopný presadiť zvrátenie existujúceho zákona do platnej legislatívy.“

Pro-life manifest, ktorý odznel na demmonštrácii, uvádza, že odmietnutím odvolať súčasný zákon, vláda a vládnuca strana nielenže zradila svoj predvolebný sľub, ale udržiavaním súčasneho statusu quo bude schvaľovať súčasný zákon a jeho dôsledky.

Ženy budú zbavované svojho práva na materstva a nič sa nebude dať urobiť, aby sa znížil počet potratov. Príde kvantitatívny nárast toho nesmierneho zlyhania, ktorým potrat vždy je,“ vyjadril sa.

V manifeste sa ďalej píše: „Tento krok iba posilní súčasný stav úplneho nedostatku ochrany dvoch obetí potratu: nenarodeného dieťaťa, ktoré nebude mať žiadnu právnu ochranu a matky, ktorá nebude mať žiadnu inú alternatívu ako potrat.“

Manifest rovnako odsudzuje homosexuálnu propagandu súčasného zákona silou vnucovať gender ideológiu, s jej partikulárnou víziou sexuality a ľudskej osoby vo všetkých zdravotných strediskách a službách.

Záverom manifestu je dvojitý sľub „všetkým ženám, že nikdy nebudú samé a že môžu rátať s našou pomocou pri prekonávaní akejkoľvek prekážky pre ich právo na materstvo.“

Tisícom ľudí, ktorí zaplnili ulice, Blanco povedal, „Táto udalosť je pre celú spoločnosť a osobitne pre našich vodcov a zákonodarcov, aby sa zamysleli nad realitou potratov a zvyšovali povedomie potreby ich eliminácie.“

Potrat je drámou našej doby, ktorá bude šokovať a desiť budúce generácie v čase keď už táto tragédia bude iba ďalšou spomienkou na históriu hrôz ľudstva. Našou zodpovednosťou je urýchliť zmenu, lebo dráma potratov je niečo, čo musí byť prekonané,povedal Blanco.

Aj keď sa pro-life pochody v Španielsku zvyčajne konajú v októbri a novembri, organizátori sobotnej pro-life demonštrácie, organizácie HazteOir(Nechajte sa počuť) a Vivir(Právo na život), ohlásili ďalšiu demonštráciu na 14. marca 2015 v Madride.