„Povoľme smrtiacu injekciu pre chudobných, ušetríme na zdravotnej starostlivosti“

2,055
Kultúra smrti

Eutanázia je riešením pre smrteľne chorých chudobných ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť paliatívnu starostlivosť (zmierňuje ťažkosti, bolesť, ale nelieči základné ochorenie, pozn. prekl.) a nechcú „vidieť svoje rodiny zvádzať boj“ kvôli ich utrpeniu, povedala v júli litovská ministerka zdravotníctva.

V interview pre štátnu televíziu ministerka Rimantė Šalaševičiūtėová dodala, že belgický zákon o eutanázii pre deti by sa tiež „mal zvážiť“.

Šalaševičiūtėová pre TV3 News povedala, že Litva, kde je 77 % obyvateľov katolíkov, nie je sociálny štát a nemôže garantovať kvalitnú paliatívnu starostlivosť pre všetkých, ktorí ju potrebujú. Riešením by preto mohla byť „smrtiaca injekcia“.

Nastal čas, aby sme rozmýšľali o eutanázii pre týchto pacientov a dovolili im urobiť rozhodnutie: žiť alebo zomrieť,“ povedala.

Priama eutanázia je v pobaltskom štáte stále nelegálna, ale aktivisti sa už v roku 2012 pokúsili získať jej schválenie. V marci toho roku bol však tento popud parlamentom zamietnutý pomerom hlasov 75 ku 14. Odvtedy sa však v krajine zmenila vláda, pričom extrémne ľavicoví Sociálni demokrati sformovali najväčší voličský blok. 

Šalaševičiūtėová je členkou parlamentu za Sociálnych demokratov, stranu založenú koncom 19. storočia (a reformovanú po roku 1989) na marxistických princípoch, ktorá je teraz prepojená na medzinárodnú Stranu európskych socialistov a Medzinárodných socialistov.

Prominentný kňaz, rečník, lekár a bioetik, člen vládnej komisie pre bioetiku, otec Andrius Narbekovas, podľa portálu Delfi.lt nazval tento návrh „satanským“. Vydal vyhlásenie, kde uvádza, že zmyslom ministerstva zdravotníctva je „ochraňovať zdravie a život, a nie hľadať cesty, ako ho ukončiť.“

Rozumieme, že ľudia, ktorí sú chorí, potrebujú financovanie. Ale spoločnosť, ktorá sa vyhlasuje za demokratickú, by mala veľmi jasne rozumieť, že sa máme starať o chorých, a nie ich zabíjať,“ povedal otec Narbekovas.