“V mene demokracie”: Tureckí vojaci zažívajú hrozné ponižovanie

993
Kultúra smrti

Mučenie, bitie, zobliekanie do naha. Zatýkanie po nepodarenom vojenskom puči v Turecku stále pokračuje. So zatknutými údajnými pučistami sa zachádza veľmi kruto a v rozpore s ľudskými právami. Zo svojich miest bolo vyhodených takmer 50.000 ľudí, zverejnil server TN Nova s odvolaním sa na PRI.

Zo zverejnených fotografií je zrejmé, že zatknutí muži sú týraní a mučení. Jeden zo snímkov tiež zobrazuje štvorhviezdičkového generála Akima Öztürka, veliteľa leteckých síl, ktorý má obväz na pravom uchu a na tvári stopy po bití.

Server BBC zverejnil, že práve menovaný generál je podozrivý ako hlavný vodca prevratu. Öztürk to však popiera. Počas svojho vyjadrenia naznačil, že s ním vo väzení zaobchádzajú skutočne kruto. Uviedol, že je pripravený na to, že vo väzení zomrie.

Svoje si musia vytrpieť aj vojaci, ktorí sa podľa niektorých vyjadrení dozvedeli o tom, že sú súčasťou puču, až keď im ľudia na uliciach začali vyliezať na tanky. Zatknutí vojaci boli nútení vyzliesť si uniformy, a potom v spodnej bielizni ležať na ulici, v telocvični či sedieť v kravíne, ako to ukazujú fotografie.

Podľa informácií TN Nova mnohí ľudia veria, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan využil prevrat k tomu, aby sa zbavil svojich odporcov a zároveň na vplyvné miesta dosadil ľudí, ktorí sú mu verní. Preto mal byť hneď po prevrate zatknutý jeden zo sudcov ústavného súdu.

Portál BBC zverejnil, že zatknutých bolo 6.000 vojakov a vojenského personálu, vrátane 20 generálov, 9 tisíc policajtov muselo opustiť svoje miesta. Zároveň trom tisícom sudcov bola pozastavená činnosť a vyhodených bolo viac ako 250 členov štábu premiéra Binali Yildirima a 1500 zamestnancov ministerstva financií.

Po vojakoch, policajtoch a sudcoch prišiel rad aj na vzdelávací systém: viac ako 15 tisíc pracovníkov univerzít bolo prepustených za to, že mali údajne podporovať Fethullaha Gülena – v USA žijúceho islamského učenca, ktorého obviňujú z organizácie tureckého puču. Okrem toho bolo vyzvaných viac ako 1,5 tisíc dekanov tureckých univerzít, aby požiadali o uvoľnenie z funkcie. Práve to podľa PRI vzbudzuje najviac otázok, pretože učitelia sa veľmi pravdepodobne prevratu nezúčastnili. Zároveň Gülen už viackrát avizoval, že za pučom nestál.