“Orbánov zákon” v Česku funguje už dávno. Sorosova univerzita sa tam nemôže presunúť

543
Kultúra smrti

Návrh českého ministra financií Andreja Babiša, aby sa premiestnila Stredoeurópska univerzita (CEU) z Budapešti na územie Českej republiky, pravdepodobne nevyjde. Podľa stránky info.cz, česká legislatíva obsahuje podobné paragrafy ako tie, ktoré nedávno prijal aj maďarský parlament.

“Podľa českých zákonov by Stredoeurópska univerzita v ČR pôsobiť nesmela a jej presídlenie do Prahy by predpokladalo buď zmenu vysokoškolského zákona alebo absolútnu transformáciu tejto inštitúcie,” konštatuje advokát Aleš Rozehnal z Právnickej fakulty UK, ktorý prednáša aj na ďalších vysokých školách.

Študenti Stredoeurópskej univerzity nie sú spokojní, že sa jej budapeštianske pôsobisko ruší a malo by sa presunúť do inej krajiny. Myslí si to aj Petra Chaloupková, teraz už jej absolventka po dvoch rokoch štúdia: “Myšlienka, že mám CEU v Prahe, je síce krásna, ale tá investícia by bola obrovská, a neviem si preto predstaviť, že by to škola zvládla.”

CEU, podľa svojho donora nazývaná aj “Sorosova univerzita”, je akreditovaná v USA, ale svoje pôsobisko mala v Budapešti, odkiaľ je teraz nútená odísť. Rozehnal podotýka, že by nemohla pôsobiť ani v Českej republike, pretože nemá českú akreditáciu.

Paragraf 93 zákona o vysokých školách, bližšie špecifikujúci podmienky pre pôsobenie zahraničných vysokých škol v ČR, považuje za zahraničnú vysokú školu len takú inštitúciu, ktorá je súčasťou vzdelávacieho systému domovského štátu a zároveň tam poskytuje vzdelávanie. Táto definícia sa ale na CEU nevzťahuje.

Ministerstvo školstva ČR sa momentálne touto záležitosťou zaoberá a podľa jeho hovorkyne Jarmily Balážovej „bude o tom rokovať ešte so zástupcami Českej konferencie rektorov a s Radou vysokých škol”.

Európska komisia podľa všetkého k tomu nezaujme podporné stanovisko. Ako vraví istý nemenovaný zdroj z Komisie, “jeho súkromný názor je, že vývoj okolo CEU nepovedie zo strany EÚ k silným formálnym krokom”.