Židia v Prahe sú ozbrojení a majú vlastný efektívny systém varovania: “Európa je “v hajzli”. Jediným riešením je vojna”, tvrdí majiteľ kóšer reštaurácie

1,017
Neutral

Günsberger počas inscenovaného teroristického útoku (viac TU) dobehol so zbraňou, ktorú podľa vlastných slov nosí stále so sebou, na Staromestské námestie. Dodal, že jeho snahou nebolo strieľať ako kovboj, ale vyhodnotiť situáciu, aby následne mohol varovať svoju štvrť. „Keby sa tam skutočne niečo udialo, poslal by som signál, aby všetci zatvorili reštaurácie, židovskú obec, synagógu, cintorín, butiky. Proste by sme celú štvrť evakuovali. Vždycky totiž automaticky počítame s tým, že útok je smerovaný na nás. To je ten dôvod, prečo som tam bežal,“ vysvetlil.

Podnikateľ následne vysvetlil, ako funguje ich systém včasného varovania a bezpečnostných opatrení. Hlavnou úlohou je podľa jeho slov evakuovať štvrť, dostať ľudí z ulíc, kde aktívne pôsobí strelec. Ďalšou úlohou je automaticky informovať políciu, armádu alebo zásahovú políciu, aby to vyriešili.

Dodal, že systém skorého varovania nefunguje len v Českej republike, ale celosvetovo. To znamená, že ak dôjde v Prahe k útoku na niektorú štvrť, podľa Günsbergera sú ohrozené aj ďalšie štvrte, a preto musia zvoliť nejaké opatrenia, keďže hrozí nebezpečenstvo, že ide o koordinovaný útok. Informovaní sú aj ďalší členovia židovskej obce, ktorí žijú v iných mestách Českej republiky.

Celý systém už funguje dlhodobo na skupinovej úrovni. V prvej fáze si varovanie prečíta určitý počet ľudí, ktorí vyhodnotia či je potrebné to postúpiť ďalej. „Keď tu niekto začne strieľať, nie je potrebné to posielať do Belgicka. Musí sa to dozvedieť Praha. Situácia sa rovnako väčšinou vyrieši v priebehu niekoľkých minút. Potom môžu tí ľudí, ktorí sú za to zodpovední, vyhodnotiť tú informáciu a pošlú ju ďalej. To už ide o odborníkov a vyložene ide o náplň ich práce,“ ozrejmil.

„Pokiaľ nemáte ozbrojených ľudí, útočníka nemá kto zastaviť,“ tvrdí Günsberger

Günsberger tiež uviedol, že nie všetci členovia židovskej obce nosia zbraň, ale hustota je v Prahe pomerne vysoká. Dodal tiež, že absolútne nesúhlasí so sprísnením zákona týkajúceho sa držby strelných zbraní. Svoj postoj zdôvodnil na príklade z Izraela. „Tam, keď sa stane teroristický útok nožom na ulici, kedy útočník niekoho pobodá, nedajbože zabije, v okamihu je tam sedem, osem aktívnych držiteľov strelnej zbrane a toho človeka zabijú. Ten človek nemá šancu ublížiť nikomu ďalšiemu. V Nice ten človek zabil cez osemdesiat ľudí, než sa im ho podarilo zastaviť.“

„V Izraeli sa stali podobné útoky. Arabi ukradli zo stavby bagre, zdvihli radlicu a zaútočili na autobus. Zranili ľudí, ale niekto tam okamžite prišiel, naskočil do kabíny a zabil ho. Pokiaľ ale nemáte ozbrojených ľudí, nemá ho kto zastaviť. Musíte čakať na políciu, čo môže trvať dlhé minúty vo chvíli, keď ide o sekundy. Potom umierajú ľudia. Som presvedčený o tom, že 99% trestných činov je spáchaných nelegálne držanou zbraňou. Pravidlá musia byť, ale rozhodne by som neobmedzoval držanie zbraní. Naopak, to nahráva gaunerom.“ Upresnil tiež, že pri ozbrojovaní by sa Európa mala učiť od Izraelčanov.

Moslimovia nebudú meniť svoje hodnoty kvôli Európe

Podnikateľ v rozhovore tiež uviedol, že židovská obec nezaznamenáva nebezpečenstvo od českých občanov. Problémom je podľa jeho slov globálna Európa. Teraz tu totiž žije viac moslimov, ktorí predstavujú ohrozenie. Dodal tiež, že vie, že k útoku dôjde aj v Prahe. Problémom však je, že sa nevie kedy.

Vzhľadom k utečeneckej vlne vysvetlil, že problémom sú práve moslimovia, ktorí majú hodnoty, ktoré nebudú kvôli Európe meniť. Prinesú si tu totiž kultúru, ktorú budú aj naďalej udržiavať. „A vždy prežije tá tvrdšia kultúra a rozhodne to nebude tá európska,“ dodal. Európa je podľa jeho slov “v hajzli”. Jediným riešením je podľa neho vojna.

Vysvetlil tiež, že Židia potrebujú žiť komunitný život. Mnohí ale odchádzajú z európskych krajín, pretože sa obávajú teroristických útokov. „A keď odniekiaľ utekajú Židia, tak je krajina v hajzli. Utekajú z Francúzska, Belgicka, Holandska a teraz začínajú utekať i z Anglicka.“ Komunite v Českej republike dáva životnosť ešte 15 rokov.