Žaloba homosexuálnych aktivistov na švajčiarskeho biskupa

1,624
Kultúra smrti

Skupina homosexuálnych aktivistov s názvom Pink Cross (Ružový kríž) zastrešujúca organizácie švajčiarskych homosexuálov oznámila, že podá žalobu na švajčiarskeho biskupa Vita Huondera zo švajčiarskej diecézy Chura. Organizácia tvrdí, že Huonder verejne vyzval za zločiny proti homosexuálom, keď nedávno na istej konferencii v nemeckom Fulde odcitoval knihu Levitikus.

Biskup Huonder mal túto prednášku 31. júla na jednej konzervatívnej katolíckej konferencii organizovanej laickou organizáciou Forum Deutscher Katholiken (Fórum nemeckých katolíkov), ktorá je proti návrhom na zmenu a liberalizáciu morálneho učenia Katolíckej cirkvi o manželstve a rodine. Konferencia „Radosť z viery“ (Freude am Glauben) publikovala komuniké, v ktorom žiada, aby pápež a synodálni otcovia „našli odpovede, ktoré by pramenili z poznania Svätého písma a tradície Cirkvi, keďže tieto napĺňajú súčasnú životnú realitu veriacich novým kresťanským duchom“.

Komuniké z konferencie ďalej uvádza:

Odmietame diskrimináciu ľudí kvôli ich sexuálnej orientácii. Zdôrazňujeme však, že pojem „manželstvo“ musí zostať vyhradený pre celoživotné a milujúce spoločenstvo jedného muža s jednou ženou. Rodina je a zostane pre nás spoločenstvom otca, matky a dieťaťa (či detí).

Biskup Huonder vo svojom príspevku na konferencii predložil 31. júla dôležité časti Svätého písma - Starého a Nového zákona - aby ukázal Boží plán pre manželstvo a rodinu. V súvislosti s homosexualitou odcitoval dve časti z knihy Levitikus a povedal: „Tieto dve časti by stačili na to, aby nás vo svetle našej viery usmernili vo veci homosexualite.“ Obe citácie dokazujú, že praktizovanie homosexuálnych aktov Sväté písmo odsudzuje a hovorí, že takéto osoby sa dopúšťajú vážneho zločinu a zaslúžia si smrť. Huonder pokračuje dokonca tvrdením, že existuje celý rad modelov manželstiev a rodín, ktoré „útočia na Stvoriteľa, ale aj na Vykupiteľa a na Posvätiteľa, čiže na celú Najsvätejšiu Trojicu“.

Huonder zdôrazňuje: „Viera je pomocou pre všetkých ľudí; aj pre tých, ktorí majú homosexuálne sklony, pričom môže viesť k preorientovaniu týchto sklonov, ku kontrole sexuálnej vášne a k začleneniu týchto vášní do cnostného života podľa Božích prikázaní.“

Potom, čo jeho prejav spôsobil pobúrenie v celej liberálno-progresívnej verejnosti, biskup Huonder 3. augusta zverejnil svoje vlastné verejné vyhlásenie, v ktorom sa ospravedlnil za toto „nedorozumenie“ a povedal, že v žiadnom prípade nechcel „degradovať homosexuálov“. Sám prisľúbil, že v otázke homosexuality úplne súhlasí s učením Katechizmu Katolíckej cirkvi. Potom, čo Huonder odcitoval pasáže z katechizmu, celé to uzavrel takto:

Tieto slová z Katechizmu sú základom pastoračnej starostlivosti o tých, ktorí majú homosexuálne sklony. Tie som zdôraznil vo svojej reči vo Fulde a v jednote viery platia pre všetkých pastierov našej Cirkvi.

Homosexuálna organizácia Pink Cross (Ružový kríž) vo svojom vyhlásení uviedla, že ich podanie žaloby v kantóne Graubünden je „reakciou na homofóbne vyhlásenia biskupa, ktorými verejne vyzýval k spáchaniu trestných činov. Túto žalobu podporuje aj Švajčiarska lesbická organizácia“. Pink Cross tvrdí, že biskup Huonder tým, že len odcitoval pasáže z Biblie „bez akéhokoľvek výkladu“, sám vyzval k nenávisti a k zločinom proti homosexuálom. Vyhlásenie tiež tvrdí, že biskup Huonder neuviedol citácie „v nejakom kontexte s učením Krista“, ale skôr „v doslovnom zmysle, čo pre nás nie je prijateľné, pretože to zasieva nenávisť.“ Zdôrazňuje tiež, že žaloba je namierená len proti biskupovi Huonderovi osobne a hovorí: „Nie všetky cirkvi sú homofóbne, a väčšina zástupcov cirkvi - rovnako ako ich členovia – nie sú nimi vôbec... Naša žaloba sa zameriava priamo na biskupa [diecézy] Chur“. V tomto vyhlásení sa tvrdí, že biskup Huonder vyzval „k znovu nastoleniu trestu smrti“ pre homosexuálne osoby.

Podľa katch.ch iná súkromná osoba zo švajčiarskeho kantónu sv. Gála – podala podľa vzoru Pink Cross 10. augusta na biskupa Huondera z rovnakých dôvodov ďalšiu žalobu. Ak by sa vina spôsobená údajnými tvrdeniami biskupa Huondera posudzovala podľa Graubündenského kantónu, musel by čeliť až trojročnému väzeniu alebo peňažným pokutám.

Takýto spád udalostí nastal tesne po tom, čo sa predseda Švajčiarskej biskupskej konferencie, biskup Markus Büchel, dištancoval od vyhlásení biskupa Huondera a povedal, že nezáleží na tom, akú sexuálnu orientáciu človek má, ak sa človek správa „zodpovedným spôsobom“.

Podľa nemeckého katolíckeho spisovateľa a pro-life aktivistu, Mathiasa von Gersdorffa, progresívny katolícky svet sa - rovnako ako progresívne svetské médiá vo Švajčiarsku - verejne tešia z tohto ponižovania a zastrašovania biskupa Huondera, pričom mu posielajú kritické komentáre na facebooku i inde. Používajú prísne slová ako „Konečne!“ alebo „Títo homofóbni kňazi“ alebo „Už je čas kritiku na tohto biskupa vysloviť verejne.“

Na druhej strane konzervatívne katolícke médiá vo svojich vyhláseniach obraňujú biskupa Huondera. Na rakúskej stránke kath.net, autor Peter Winnemöller vyjadruje svoje rozhorčenie nad tým, že prezident Švajčiarskej biskupskej konferencie preukázal veľmi hlbokú nelojálnosť voči svojmu spolubratovi v biskupskej službe:

Ako jeden z veriacich laikov však nemôžem a nesmiem schvaľovať, keď sa nejaký biskup správa k spolubratovi v biskupskej službe nelojálnym spôsobom – a to takto verejne. To platí ešte viac, keď sa biskup dostane na mušku kruhov, ktoré sú voči Cirkvi nepriateľské – a to kvôli otázkam týkajúcim sa učenia [Cirkvi]. V tomto prípade by bolo rozumnejšie objasniť si vieroučné otázky v diskusii za zatvorenými dverami, no na verejnosti spolubratovi v biskupskej službe pomôcť.

Hovoriac o žalobe si Winnemöller myslí, že neuspeje, ale hovorí: „Aj keď tento [súd] s najväčšou pravdepodobnosťou nemá vyhliadky na úspech, skutočnosť [žaloby] samotnej, si napriek tomu vyžaduje solidaritu s biskupom.“