Švajčiarsko a Rakúsko: Ďalšie obvinenia zo sexuálnych útokov počas Silvestra

1,269
Kultúra smrti

V Rakúsku a vo Švajčiarsku bolo na políciu prijaté množstvo oznámení sexuálneho napadnutia. Obete sa pravdepodobne odhodlali oznámiť trestný čin až po vyhlásení násilných excesov v Kolíne.

Aj v Rakúsku došlo počas silvestrovskej noci k sexuálnym napadnutiam. Podľa polície došlo k niekoľkým útokom v rakúskom meste Salzburg. Skutočnosť, že tieto útoky vyšli vôbec najavo, má pravdepodobne čo do činenia s rozsiahlym mediálnym pokrytím udalostí v Kolíne nad Rýnom, vysvetlila Valerie Hillebrandová, hovorkyňa salzburskej polície. “Momentálne skúmame, či došlo k organizovaným útokom, teda či budú vyvodené väzby medzi jednotlivými páchateľmi alebo skupinami páchateľov.”

Mestské zastupiteľstvo v Salzburgu oznámilo, že 23-ročný Sýrčan sexuálne obťažoval ženu z Bavorska a ďalšiu ženu úmyselne ostreľoval zábavnou pyrotechnikou, čím jej spôsobil početné zranenia.

Na námestí v Salzburgu bola 22-ročná žena sexuálne napadnutá a okradnutá skupinou mužov s cudzím pôvodom. Salzburger.orf.at pokračuje: “Na námestí bola napadnutá a sexuálne obťažovaná aj 58-ročná žena 28-ročným Afgancom. Žena prípad nahlásila vo štvrtok.”

Rakúska ministerka vnútra Johanna Mikl-Leitnerová sľúbila, že polícia bude vyšetrovať každý prípad “s nulovou toleranciou”. “Jedna vec je istá: my, ženy, nemôžeme dopustiť obmedzenie našej slobody na verejných priestranstvách čo i len o milimeter,” povedala ministerka.

Aj vo švajčiarskom Zürichu došlo k sexuálnym útokom na ženy. “Mnoho z týchto napadnutí k nám najprv prišlo ako krádež, no vyšetrovania neskôr odhalili, že ženy boli aj sexuálne obťažované,” hovorí policajná hovorkyňa. Páchatelia boli ľudia “s tmavšou farbou pleti”.