Švajčiarski biskupi povolili núdzovú antikoncepciu po znásilnení

2,203
Kultúra smrti

Len niekoľko dní potom, čo nemeckí biskupi schválili po znásilnení možnosť použitia tzv. „tabletky po“, predstavitelia švajčiarskej katolíckej cirkvi nasledovali ich príklad.

Hovorca švajčiarskych biskupov, Walter Müller, pre Švajčiarsku spravodajskú agentúru vyhlásil, že v prípade znásilnenia je liek prípustný. Platí to však len pre tabletku, ktorá má antikoncepčný, nie „potrat vyvolávajúci“ účinok.

„Liek by v žiadnom prípade nemal prispieť k skončeniu ľudského života, ktorý začína počatím a je nutné ho chrániť, uviedol.

Rovnaký postoj zaujali nemeckí biskupi a podporil ich aj predseda Pápežskej rady pre život, Monsignor Ignacio Carrasco de Paula.

Tento názor však má aj svojich kritikov. Tí poukazujú na dôkazy, že núdzová antikoncepcia môže vyvolať potrat.

„Ak existuje tabletka, ktorá zabráni počatiu po znásilnení, potom je jej použitie oprávnené, povedal nedávno španielsky biskup a sekretár Konferencie biskupov Španielska Juan Antonio Martínez Camino pre El Mundo.

Zároveň však dodal: „Nemáme žiadnu vedomosť o núdzovej antikoncepcii bez potrat vyvolávajúceho účinku... Ak by existovala, určite by sme o nej vedeli.

Nemeckí biskupi síce počuli o vývine novej tzv. „tabletky po“, ktorá má len antikoncepčné účinky, popredný katolícky lekár v Španielsku to však spochybnil.

Doktor Justo Aznar pre Katolícku spravodajskú agentúru: „Povedal by som, že v asi polovici prípadov tabletka funguje ako antikoncepcia a v druhej polovici má protiimplantačný účinok.“

Dr. Aznar, ktorý zároveň vedie katedru životných vied na Katolíckej univerzite vo Valencii, je presvedčený, že konanie nemeckých biskupov je založené na „menšej technickej nevedomosti“.

Švajčiarsky farmaceutický expert rovnako kritizoval vyhlásenia biskupov. V skutočnosti podľa jeho tvrdení nie je možné presne určiť, kedy liek pôsobí ako antikoncepcia a kedy ako abortívum.

„Vyhlásenie biskupov vyvoláva dojem, že na trhu existujú rozličné typy núdzovej antikoncepcie, čo však nie je pravda, reagoval Karl Küenzi z Pharmasuisse na otázku zürišských novín Tages Anzeiger.

Hovorca biskupov Müller údajne priznal obavy z možnosti vyvolania predčasného potratu týmto liekom, ženám však v tejto veci poradil konzultácie s lekárom alebo lekárnikom.

Nadviazal tým na vyhlásenie Monsignora Carrascoa pre Vatican Insider, ktorý na priamu otázku o možnom potrat vyvolávajúcom efekte „tabletky po“ reagoval: „To, či je daný liek klasifikovaný ako antikoncepcia alebo ako abortívna droga, je otázka pre lekárov a vedcov, nie pre cirkev.“

Ako prednedávnom informovali LifeSiteNews.com podľa názoru Dr. Jamesa Trussella, ktorý je považovaný za vedúcu osobnosť výskumu v tejto oblasti, by ženy mali byť upozornené na možné potrat vyvolávajúce účinky tzv. núdzovej antikoncepcie. Ako zanietený zástanca „tabletky po“ má Trussell dobrý dôvod želať si, aby tabletka nebola abortívna. Avšak, na základe vedy, dospel k opačnému záveru. 

Trussell pôsobí ako vedúci pracovník Guttmacher Institute, je členom Amerického národného zdravotníckeho výboru Medzinárodnej federácie pre plánované rodičovstvo a tiež členom správnej rady americkej nadácie NARAL Pro-Choice America Foundation, publikoval viac ako päťdesiat článkov na tému „tabletky po“ a prevádzkuje populárnu web stránku a stálu telefonickú linku, ktoré propagujú jej používanie.

správe z februára 2013 zaoberajúcej sa „tabletkou po“ varuje: „Aby sa ženy mohli informovane rozhodnúť, mali by vedieť, že [tabletky núdzovej antikoncepcie]… zabraňujú otehotneniu predovšetkým posunutím alebo znemožnením ovulácie, čím zamedzia aj oplodnenie, môžu však aj zabrániť implantácii oplodneného vajíčka v sliznici maternice.“

John Jalsevac