Štúdia: Deti, ktoré vychovávali zosobášení rodičia, sú bohatšie a vzdelanejšie

952
Kultúra života

Nová štúdia hovorí, že ak chcete, aby boli vaše deti vzdelané a bohaté, mali by ste im zabezpečiť, aby vyrastali s dvoma zosobášenými rodičmi.

Medzi súčasnými mladými mužmi a ženami hrá veľkú úlohu to, či vyrastali s oboma rodičmi (v úplnej rodine).“ Podľa novej správy o stagnácií platov v Spojených Štátoch je tento fakt „silne prepojený s ich lepším vzdelaním, prácou a príjmom“.

Celé desaťročia politici a odborníci tvrdili, že rast miezd Američanov sa spomalil alebo dokonca stagnoval. No podľa novej správy konzervatívneho American Enterprise Institute (AEI), zosobášeným hlavám domácností sa darilo oveľa lepšie ako ich slobodným náprotivkom.

AEI zistilo, že rodinná štruktúra je jedným z najdôležitejších faktorov, keď sa jedná o to, či bude človek vzdelaný, bohatý a ženatý.

Vyhodnocujúc ekonomické dáta zbierané 33 rokov správa uvádza, že zosobášení členovia domácností zaznamenali zvýšenie svojich príjmov z približne 63 000 dolárov za rok 1979 na 85 000 dolárov za rok 2012.

Naopak, slobodní členovia domácností zaznamenali zvýšenie svojich príjmov z 28 000 dolárov za rok 1979 na iba 32 000 dolárov za rok 2012.

Okrem toho, že štúdia skúmala vplyv zosobášených rodín na príjmy domácností, skúmali ich aj podľa pohlavia, rasy a úrovne vzdelania. Správa zistila, že „mladí muži a ženy z úplných rodín sa ročne akoby tešia z „prémie pre úplné rodiny“, ktorá činí o 6500 respektíve 4700 dolárov viac než sú príjmy ich rovesníkov z neúplných rodín.“

Keď sa tieto údaje vynásobia v rámci celej krajiny, [zisťujeme], že národ trpí masívnym odlivom financií v dôsledku rozpadu rodiny.

Štúdia dospela k záveru, že stredné príjmy by boli o 44% vyššie, ak by Amerika mala rovnakú mieru zosobášených rodičov, ako tomu bolo v roku 1980.

Najmenej 32% z tohto nárastu nerovnosti v rodinných príjmoch od roku 1979 v rámci rodín s deťmi a 37% z poklesu v zamestnanosti mužov počas tejto doby môže byť spojených s klesajúcim počtom Američanov, ktorí tvoria a udržujú stabilné manželské rodiny ,“ stojí v správe.

Muži žijúci v manželstve zaznamenali „manželskú prémiu vo výške 15 900 dolárov ročne... v porovnaní s ich slobodnými rovesníkmi.“ Ženy tiež zaznamenali zvýšenie príjmov a „muži a ženy, ktorí sa v súčasnosti zosobášili a pochádzajú z neporušených rodín sa teraz ročne tešia z „rodinnej prémie“ k ich rodinným príjmom, ktorá prevyšuje príjmy ich slobodných rovesníkov vychovávaných v neúplných rodinách, aspoň o 42 000 dolárov.“

Výsledky tejto „súťaže“ sa mierne zmenili, keď sa aplikovali na zosobášených čiernych obyvateľov: ich príjmy narástli o 12 500 dolárov v porovnaní s ich slobodnými rovesníkmi.

Tiež sa zistilo, že vo všeobecnosti je manželstvo lepším ukazovateľom úspešnosti príjmov než vzdelanie. Štúdia poznamenala, že „ľudia s vysokoškolským alebo menším diplomom sa tešia manželskej prémii vo výške najmenej 17 000 dolárov v porovnaní s ich slobodnými rovesníkmi“.

Štúdia ponúkla niekoľko politických odporúčaní, vrátane odstránenia alebo zníženia takzvaných „manželských sankcií“. Okrem toho by sa malo podporiť zvýšenie a rozšírenie istých oblastí vzdelávania a daňových programov, vrátane detskej zľavy na dani; mala by byť podporená aj „národná kampaň..., ktorá by povzbudzovala mladých ľudí k postupnému absolvovaniu vzdelania, práce, manželstve a potom rodičovstva“.

Aby bolo toto úsilie úspešné treba zdôrazniť, že deti majú väčšiu šancu na prosperitu, ak sa narodia zosobášeným rodičom s bezpečnou ekonomickou základňou,“ uvádza sa v správe.

Odporúčania AEI spadajú pod väčšiu schému problémov verejnej politiky, ktoré sociálni konzervatívci často odsudzujú ako také, ktoré sú škodlivé pre rodiny s deťmi. Jedným z príkladov je nedostatok podpory zdržanlivosti na školách.

Politologička Rachel Sheffield z Heritage Foundation v komentári k štúdii poznamenala, že „podpora dôležitosti manželstva“ je tiež jedným zo spôsobov ako posilňovať rodiny.

Mnoho sociálnych konzervatívcov je presvedčených, že federálna vláda vynaloží stovky miliónov dolárov ročne na kontrolu pôrodnosti a potratov - okrem iného prostredníctvom financovania sexuálnych vzdelávacích programov ohľadom plánovaného rodičovstva – teda na motiváciu k zlému sexuálnemu správaniu, ktoré rodiny len oslabuje.