Šok: Quebeckí doktori nechávali umrieť obete pokusu o samovraždu, i keď im mohli pomôcť.

830
Jakub Betinský
Kultúra smrti

10. decembra 2015; provincia Quebec oficiálne povolila eutanáziu. Quebecká vláda v júny 2014 schválila návrh zákona 52 a počas obdobia ďalších 17 mesiacov pripravila svoj národ na doktorov, ktorí budú mať právo zabíjať svojich pacientov.

 

Teraz zisťujeme, že niektorí quebeckí lekári zadržiavali život zachraňujúcu liečbu, ktorá mohla zachrániť životy s nulovými následkami pre obete pokusu o samovraždu. Ako odpoveď vydalo kolégiu quebeckých lekárov etický buletín, v ktorom povedali všetkým lekárom, že toto je ich etická a zákonná smernica, aby poskytli starostlivosť i pacientom, ktorí hľadajú ukončenie života.

 

Yves Robert, sekretár quebeckého kolégia lekárov, povedal pre National Post:

 

Bližšie neurčený počet doktorov interpretoval samovražedné pokusy ako implicitné odmietnutie liečby. “Odmietli im podať protilátku, ktorá by mohla zachrániť život. A toto je skutočná etická otázka.”

 

“Ak čelíte život ohrozujúcej situácii, musíte urobiť všetko, čo je možné, aby ste zachránili život a potom liečite skryté príčiny.”

 

Podľa článku od Graeme Hamiltona, ktorý vyšiel pre National Post, tento štvorstranový etický buletín hovorí:

 

“Z morálneho hľadiska stojí povinnosť konať tak, aby sme zachránili pacientov život alebo zamedzili, aby žil s následkami príliš neskorého zásahu, na princípoch konať dobro a neubližovať a princípe solidarity.”

 

“Nekonať by znamenalo nedbanlivosť.”

 

Podľa National Post tento etický buletín hovorí, že liečba môže byť zadržaná iba vtedy, keď existuje nevyvrátiteľný dôkaz o tom, že pacient liečbu odmieta. V tom prípade uvádza nasledovné:

 

Po jeho stabilizovaní môže človek, ktorý prežil pokus o samovraždu, požiadať o psychiatrickú liečbu. “Ak človek, ktorý sa chce zabiť, uzná, že psychicky trpí, toto mu môže umožniť predstaviť si svoj život iným spôsobom.”

 

Ale quebecký zákon o eutanázii ju povoľuje i ľuďom s psychickým utrpením.

 

Je možné, že zmätok ohľadne neposkytovania prospešnej liečby je priamo spojený s legalizovaním eutanázie v Quebecu?

 

Istý prieskum quebeckých doktorov (z apríla 2015) ukázal, že existuje signifikantný zmätok ohľadne zadržiavania a neposkytovania liečby. Jeden ešte skorší prieskum quebeckých zdravotných špecialistov (október 2009) dal najavo, že existuje značný zmätok i vo veci toho, aký je rozdiel medzi eutanáziou a paliatívnou starostlivosťou.

 

Faktom zostáva, že quebecký zákon o eutanázii trvá na tom, že samotná eutanázia je lekárskym aktom, čo nie je, a že pacienti majú právo odmietnuť liečbu a sebestačnosť. Ľudí by nemalo šokovať to, že quebeckí lekári odpovedali na tieto tvrdenia tým, že po lekárskej stránke opustili pacientov so sklonom k samovražde.

 

I keď má Quebec historicky vysokú mieru samovrážd, v posledných rokoch viedli programy na prevenciu samovraždy k jej zníženiu. Dúfajme, že legalizovanie eutanázie nevytvorí nákazlivý samovražedný efekt, ktorý by viedol k zvýšeniu miery samovrážd.