ŠKANDÁL: Firma Bayer predáva na Slovensku antikoncepciu, ktorá v USA ZABILA 190 žien!

5,055
Kultúra smrti

Na Slovensku sa predáva hormonálna antikoncepcia, ktorú v USA spájajú so smrťou 190 žien.

 
Proti nemeckej farmaceutickej spoločnosti Bayer, ktorá ju vyrába, sa v USA vedie asi 10-tisíc súdnych procesov. Bayer už odškodnil 170 obetí sumou 10 miliónov dolárov. Škandál sa týka liekov Yasminelle, Yasmin a Yaz. Viaceré pacientky, ktoré ich užívali, dostali infarkt.
 
U nás je antikoncepcia dostupná od roku 2006. HN to potvrdila hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Valéria Pernišová. Vlani do lekární dodali asi 60-tisíc balení
 
liekov Yasminelle a Yaz. Za celý čas majú kontrolóri hlásené dva prípady nežiaducich účinkov. Priznávajú, že v minulosti nemali dostatok informácií o ich rizikách. „To sa potvrdilo až nedávno,“ hovorí Pernišová.
 
Antikoncepciu zatiaľ z trhu stiahnuť neplánujú. Podľa Pernišovej sa predáva aj ďalších dvadsať liekov s podobným zložením. Bayer tvrdí, že má štúdie, podľa ktorých sú riziká porovnateľné ako pri tabletkách od iných výrobcov.
 
Tabletky obsahujú kombináciu dvoch liečiv etinylestradiol a drospirenón, ktoré spôsobujú venózny tromboembolizmus, teda zrážanie krvi v žilách. Preto sú pod dohľadom Európskej liekovej agentúry, ktorá prehodnocovala ich bezpečnosť.
 
Hovorkyňa Bayeru na Slovensku Lele Zemanová tvrdí, že ich lieky sú bezpečné a riziká hrozia len v niektorých prípadoch. „Medzi najvýznamnejšie rizikové faktory patria fajčenie, obezita, tehotenstvo či rodinná anamnéza,“ vysvetľuje. Pacientky by sa podľa nej mali najprv poradiť so svojím lekárom. 
 
Robia sa testy
 
 
Tieto lieky predpisuje aj bratislavský gynekológ Roman Procházka. Vedľajšie účinky sú podľa neho uvedené v príbalovom letáku. „Pre istotu dávame robiť pečeňové testy a aj v prípade porúch zraku ich okamžite vysadíme,“ hovorí Procházka. O väčších problémoch nevie ani Ondrej Sukeľ zo Slovenskej lekárnickej komory. „Viem, že pred pár rokmi zomrela jedna mladá dievčina, ale tam sa stretli viaceré nezlučiteľné faktory,“ tvrdí.
 
V Spojených štátoch pristúpil Bayer na mimosúdnu dohodu dobrovoľne, skôr, než súd vyriekol verdikt. Preto formálne nebola potvrdená jeho zodpovednosť. „Rozhodnutie Bayeru uzavrieť tieto prípady je založené na konkrétnych faktoch a nárokoch v jednotlivých prípadoch a boli pri ňom zohľadnené špecifiká amerického právneho systému. Tieto dohody o urovnaní sa vzťahujú len na spory v Spojených štátoch a nemajú dopad na prebiehajúce spory v akejkoľvek inej krajine,“ uvádza v stanovisku Zemanová. 
 
V zahraničí žiadajú zákaz.
 
Nemecká nezisková organizácia Koalícia proti hrozbe Bayeru žiada zákaz predaja pilúl Yaz. „Výrobca ich vo veľkom propaguje najmä medzi mladými ženami s tvrdením, že sú dobré aj na chudnutie a proti akné, ale zamlčujú fakt, že riziko upchatia žíl o 75 percent vyššie ako pri starších druhoch tabliet,“ píše sa v jej stanovisku. „Užíva ich vyše 100 miliónov žien a dievčat po celom svete. Musia byť zakázané,“ žiada Philipp Mimkes z koalície.
 
Na konci apríla má byť v Kolíne veľké stretnutie vedenia a asi 4-tisíc akcionárov spoločnosti Bayer. Chcú na ňom prehovoriť aj niektoré z obetí, ktoré len zázrakom prežili.