"Šíri sa znepokojujúci trend nepriateľstva voči Kresťanom" - Podpaľačské útoky na kostoly

2,015
Kultúra smrti

Corrispondenza Romana upozorňuje na to, že podpaľovanie kostolov sa vďaka jeho častému výskytu stáva "znepokojujúcim" trendom. Je to následok rastúceho nepriateľstva voči kresťanom. Za seba hovoria dva z najnovších prípadov.

Luteránsky kostol vo fínskom meste Ylivieska bol podpálený na Veľkú noc. Tento starý drevený kostol, ktorý bol postavený v roku 1786, bol kompletne pohltený plameňmi. Aj napriek okamžitému zásahu hasičského zboru sa kostol nepodarilo zachrániť.

Veriaci boli zhrození. Trvali na tom, že veľkonočné bohoslužby budú sláviť na zhorenisku tohto kostola. Hasiči nemali najmenších pochýb, že ide o podpaľačstvo. Oheň bol založený na Veľkonočnú vigíliu, kedy si kresťania pripomínajú vzkriesenie Ježiša Krista z hrobu. Preto je očividné, že išlo o cielenú akciu zameranú proti kresťanom. Podľa sociálnych sietí vraj ako vinníka zatkli 30-ročného muža.  

Podpaľačstvo v Calais

Požiar v meste Ylivieska nie je ojedinelým prípadom. V januári tohto roku boli vo Francúzsku podpálené dva kostoly katolíckej Cirkvi. Prvý vo Fontainebleau a druhý vo Veneux-les-sablons. Oba kostoly sú zasvätené svätému kráľovi Ľudovítovi IX. 

Minulý utorok na severe Francúzska v Calais zapálili neznáme osoby katolícky kostol sv. Petra. Ani v tomto prípade nebol nikto zranený. Avšak kultúrne a morálne škody sú obrovské.

Rýchle nasadenie hasičov v Calais zabránilo najhoršiemu. No poškodil sa organ, lekcionár a oltárne rúcha. Oheň bol založený na piatich rôznych miestach. Omša naplánovaná na stredu ráno bola zrušená, pretože polícia uzavrela kostol kvôli ďalšiemu vyšetrovaniu.

Avšak kvôli tomuto svätokrádežnému útoku sa v stredu popoludní vykonal obrad odprosenia za zneuctenie posvätného miesta. Následne bola slávená svätá omša. Pastor Pierre Poidevin podal na polícii trestné oznámenie na neznáme osoby.

Tlačová agentúra Medias Press Info sa vyjadrila, že "mesto Calais je zaplavené nekontrolovanou masovou imigráciou. To vedie k tomu, že popri totálnemu nezáujmu médií a hlavných činiteľov, si toto mesto zažilo aj nepriateľstvo voči kresťanstvu, a to vo forme, ktorá je trestná". Teda podpaľačstvo v kostole Saint-Pierre nebolo ničím viac, len ďalším príkladom.