Čína uvoľní politiku jedného dieťaťa a zruší pracovné tábory

1,987
Kultúra života

Nové pravidlá pre plánovanie rodiny umožnia párom mať dve deti, ak je jeden z rodičov jedináčik.

PEKING, BRATISLAVA. Čína sa pod vedením nového prezidenta Si Ťin-pchinga bude meniť, no veľmi pomaly.

Jednou zo zmien bude uvoľnenie politiky jedného dieťaťa, ktorú strana zaviedla v 70. rokoch v snahe obmedziť rast populácie.

Za deti pokuta

Podľa doterajších pravidiel mohol mať pár dve deti len v prípade, že boli obaja rodičia jedináčikovia (výnimky boli na vidieku a pri etnických menšinách). Po novom už postačí, ak bude jedináčik len jeden z rodičov.

Politika jedného dieťaťa viedla v Číne k núteným interrupciám aj osemmesačných plodov. Tí, ktorí chceli mať viac detí, mohli, no museli za to zaplatiť vysokú pokutu.

Výsledkom je stárnuca populácia. Krajine hrozia obrovské problémy, keď odídu súčasní zamestnanci do dôchodku, keďže nebude mať na nich kto robiť. 

Demografi navyše varujú, že do konca desaťročia bude v krajine 24 miliónov mladých mužov, ktorí si nebudú môcť nájsť manželku, keďže v Číne tradične preferujú chlapcov a tých sa preto rodí viac.

Ak sa má narodiť dievča a rodina vie, že môže mať len jedno dieťa, matka ide radšej na potrat.

Tábory zneužívali

Ďalšou zmenou má byť zrušenie kontroverzných pracovných táborov, kam sa často aj na niekoľko rokov dostali ľudia bez platného rozsudku. Podľa kritikov ich vláda zneužívala na odstránenie svojich kritikov.

Strana tiež po štvordňovom zasadnutí ústredného výboru sľúbila, že obmedzí počty zločinov, ktoré sa budú trestať smrťou.