Čína: Nútený potrat vyvolal u ženy schizofréniu

1,941
Kultúra smrti

LINYUAN CITY, Provincia Hunan – Po tom, čo čínske úrady prinútili Oifeng Gongovú ísť na potrat v siedmom mesiaci tehotenstva, sa u tejto ženy objavila ťažká mentálna porucha. Žena svoj zdravotný stav pripisuje násilnej politike jedného dieťaťa v krajine a podala sťažnosť.

Od potratu jej druhého dieťaťa v novembri 2011 žena nadobudla silný pocit, že sa jej ľudia snažia ublížiť.

Čínske médiá uvádzajú , že lekári v oblasti Shaoyang jej v júni diagnostikovali schizofréniu, hoci žena tvrdí, že toto duševné ochorenie nikdy nemala.

Manžel, Yongyuan Wu, podľa úradov pre plánovanie rodiny vzal svoju ženu do lianyuanskej nemocnice. Tvrdia, že so zaplatením pokuty čakal príliš dlho, preto si pár dieťa nemohol nechať.

Námestník riaditeľa pôrodnice, Yongqin Wu, tvrdí, že Xiaochao Xiao, úradník pre plánovanie rodiny, podpísal ženu do formulára o súhlase s potratom vedľa jeho vlastného mena. Vrchná sestra pôrodnice potvrdila, že žena bola do nemocnice privezená násilím.

Ďalší zamestnanec uviedol, že ju do nemocnice sprevádzali traja úradníci.

Po tom, čo jej dieťa dostalo injekciu, vyvolaný potrat mŕtveho dieťaťa trval 30 hodín.

Oifeng Gongovej nedovolili dotknúť sa bábätka, ktoré rýchlo vyniesli z ordinácie a pochovali na neďalekom kopci.

Rodina teraz žaluje vládu za spôsobené škody.

Ak by jej duševnú chorobu spôsobili opatrenia populačnej kontroly, vôbec by to nebol ojedinelý prípad. Čína je známa tým, že odkedy v roku 1979 zaviedla politiku jedného dieťaťa zabránila viac než 400 miliónom pôrodov.

Štatistiky z marca ukazujú, že čínski lekári vykonali 336 miliónov potratov, 196 miliónov sterilizácii a zaviedli 403 miliónov vnútromaternicových teliesok. Väčšina z týchto zákrokov bola vynútených.

V roku 2009 v Číne spáchalo samovraždu 500 žien, čo je tretí najvyšší počet samovrážd žien na svete. Keďže výskyt mužských samovrážd je menší, viedlo to odborníkov k otázke, či túto nerovnováhu v Pekingu nespôsobilo znižovanie populácie.

Početné štúdie ukazujú súvis medzi potratmi a duševnými chorobami u žien, ktoré sa pre potrat rozhodnú dobrovoľne, hoci mnoho potratov v USA sa zrejme vykonáva nútene.

Štúdia, ktorú v júli vydala Univerzita v Siene, analyzovala 30 predošlých štúdií, ktoré zistili, že ženy po potrate sú náchylnejšie na duševné choroby. Štúdia z minulého roka s názvom „Vplyv predchádzajúceho potratu na úzkosť a príznaky depresií počas ďalšieho tehotenstva: údaje zo skupinovej štúdie o populácii v Číne“, ktorá vyšla v Bulletine klinickej psychofarmakológie, zistila, že na depresiu v priebehu nasledujúceho tehotenstva bolo náchylných 49% čínskych žien po potrate.

Reggie Littlejohnová, prezidentka hnutia za práva žien Women's Rights Without Frontiers, podala sťažnosť na násilnú populačnú kontrolu Komisii OSN pre postavenie žien.