Úspech Boko Haram zanechal krv na amerických rukách

1,329
Kultúra smrti

Približne v tomto čase pred rokom svet šokoval hrozný únos 276 školáčok v Nigérii, ktoré uniesla teroristická skupina Boko Haram napojená na ISIS. Avšak namiesto toho, aby Obamova administratíva Nigérii pomohla v boji proti tejto hrozbe odoprela im vojenskú pomoc a informácie a voči Nigérii nariadila ekonomické a politické sankcie.

Podľa vojenských, politických a náboženských vodcov v Nigérii, ktoré potvrdil aj americký kongresman, jednak samotné skutky Obamovej administratívy a tiež americká nečinnosť pramenia z opozície voči nigéríjskemu „zákonu o zákaze manželstva osôb rovnakého pohlavia“ z roku 2014.

Nigérijskí katolícki biskupi boli azda najsilnejším hlasom, ktorý sa zvihol proti tejto hanebnej epizóde americkej zahraničnej politiky. Podľa nich Obamova administratíva žiadala, aby - predtým, než im Spojené štáty pomôžu s Boko Haram - Nigéria prijala „manželstvo“ osôb rovnakého pohlavia.

Katolícki biskupi toto netvrdia sami. Bývalý americký kongresman a texaský repubilkán Steve Stockman bol súčasťou štvorčlennej delegácie Kongresu USA, ktorý šla minulý rok do Nigérie, aby vyšetrila únos školáčok. V nedávnom rozhovore Stockman potvrdil, že keď bol v Nigérii, najvyšší predstavtelia americkej armády mu povedali, že mali informácie, ktoré by nigérijskej armáde pomohlirozdrviť teroristickú skupinu Boko Haram. Obamova administratíva však zakázala zdieľanie informáciu kvôli právam homosexuálov“.

Hovorca Pentagonu, armádny plukovník Steve Warren, Stockmanove tvrdenie povrdil. Warren pre military.com v máji 2014 uviedol, že USA by sa s vládou prezidenta Jonathana Goodlucka malo podeliť o informácie, ktoré by pomohli nájsť unesené dievčatá.

V septembri 2014 rozhovor nigérijských novín THISDAY s istým nigérijskym úradníkom dokázal, že nielenže USA Nigérii odmietli predať špecilaizované vojenské vrtuľníky, ktoré by im pomohli vysporiadať sa s Boko Haram; USA zablokovalo aj predaj vrtuľníkov do Nigérie z Izraela.

To potvrdil i nigérijský veľvyslanec v USA, prof. Adebowale Adefuye, ktorý Rade pre zahraničné vzťahy povedal, že „americká vláda doteraz odmieta financovať žiadosť Nigérie na nákup smrtiaceho vybavenia, ktoré by viedlo k rýchlemu pádu teroristov“.

Ideológia Obamovej administratívy mala ničivé účinky aj na nigérijskú ekonomiku. Tri mesiace po tom, čo boli dievčatá unesené, uprostred krízy spôsobenej ebolou, USA pozastavila všetky nákupy ropy z Nigérie. Tento skutok ostro kontrastuje s nedostatkom podobných sankcií voči národom, ktorých predstavitelia majú otrasné záznamy v oblasti ľudských práv - ako Saudská Arábia a Venezuela.

Takáto politika a opatrenia Obamovej administratívy nie sú ničím novým. V skutočnosti sa tlak zo strany Spojených štátov proti Nigérii stupňuje už od roku 2011. V tom roku prešiel v Nigéríjskom senáte Zákon zakazujúci „manželstvo“ osobám rovnakého pohlavia. Okrem toho, že zakazoval „manželstvo“ a občianske zväzky osôb rovnakého pohlavia, návrh zákona postavil mimo zákon homosexuálne radikálne skupiny a verejné prejavy sexuálnej intimity medzi osobami rovnakého pohlavia.

V tej dobe západné národy pohrozili Nigérii tým, že jej prestanú dodávať akúkoľvek zahraničnú pomoc vrátane lekárskej. Nigérijský zákonodarcovia však odpovedali, že ich morálka nie je na predaj a Senát návrh zákona schválil.

Do týždňa prezident Obama vydal prezidentské memorandum, ktoré usmerňovalo všetky federálne agentúry pracujúce v zahraničí, aby sa zabezpečilo, že americká diplomacia a zahraničná pomoc bude podporovať a chrániť ľudské práva LGBT osôb“.

Keď 13. januára 2014 nakoniec Jonathan podpísal návrh tohto zákona, americký minister zahraničných vecí, John Kerry, vydal vyhlásenie odsudzujúce konanie Nigérie, ktoré je „v rozpore“ s ich „medzinárodnými právnymi záväzkami“ a podkopáva „demokratické reformy a opatrenia na ochranu ľudských práv zakotvené v jej ústave z roku 1999“.

No nie len politici ukazujú Obamovo nepriateľstvo voči Jonathanovej administratíve. David Axelrod, muž, ktorý viedol obidve úspešné Obamove prezidentské kampane, podporil bývalého diktátorského generála Muhammada Buhariho pri jeho nedávnom volebnom víťazstve nad Jonathanom.

Američania by mali byť šokovaní neochotou Obamovej administratívy postaviť sa s Nigériou proti Boko Haram kvôli politickej agende. Ako vysvetlil nigérijský biskup Emmanuel Badejo, aj keď americkí politici nesúhlasia s nigérijskou kultúrou a morálkou, tieto rozdiely z nich nerobia ľudí, ktorí by boli hodní únosu, znásilnenia či masakru – a to v obrovských množstvách.