Írsko zamietlo zákon povoľujúci potrat postihnutých detí

1,458
Kultúra života

DUBLIN, 10. februára 2015 (LifeSiteNews.com) - Pro-life skupiny v Írsku privítali zamietnutie návrhu zákona, ktorý popisujú akozámerný útok na nenarodené deti so zdravotným postihnutím“, ktorý bol hnaný posadnutosťou potratom“.

Life Institute uviedol, že návrh zákona, ktorý navrhla ľavicová členka dolnej komory Clare Dalyová, nemal nádej na úspech. Návrh bol zamietnutý v pomere 104:20, varovali však, že návrh zákona bol použitý na pokus o získanie podpory pre rozšírenie už existujúceho kontroverzného írskeho potratového zákona.

Modus operandi Clare Dalyovej je predkladať jeden interrupčný zákon za druhým. Tieto médiá opakovane a dychtivo použijú na podporu potratu - v tomto prípade [potratu] detí so zdravotným postihnutím. Je to zámerný útok; mám však pocit, že Dalyovej evidentná posadnutosť potratmi sa už opotrebovaním zoslabuje [v kontakte] s verejnosťou, ktorá teraz počúva viac rodičov, ktorí chcú dať svojim deťom život, hoci aj s ťažkým zdravotným postihnutím alebo očakávanou krátkou dĺžkou života,“ povedal Niamh Uí Bhriain z Life Institute.

Rodičia, ktorých deťom boli diagnostikované ochorenia obmedzujúce život (anencefália či trizómia 13) povedali, že návrh potratového zákona nebol „pokrokovou odpoveďou“ pre rodiny s deťmi, ktoré čelia život obmedzujúcej diagnóze svojho dieťaťa.

Hovorkyňa Every Life Counts (ang. Každý život sa ráta), Tracy Harkin, tiež povedala, že poslankyňa Dalyová používa vo svojom návrhu zákona jazyk, ktorý je zastaraný, diskriminačný a je hrozbou pre všetky deti so zdravotným postihnutím“.

Zákon pani Dalyovej sa snaží zlegalizovať potraty pre nenarodené deti so závažným zdravotným postihnutím, hoci lekárski odborníci poukazujú na to, že neexistuje žiadna dohodnutá definícia tzv. „smrteľných abnormalít plodu“ ani sa nedá „určiť dohodnutý zoznam chorôb, ktoré spadajú do tejto kategórie“.

Pokiaľ ide o poskytovanie najlepších podporných opatrení pre rodiny s deťmi, je zákon tak veľmi pozadu, že by ho mala odmietnuť každá pokroková osoba,“ povedala pani Harkinová.

Po prvé, používa už v súčasnosti zastaralý koncept, že [stav] nejakého dieťaťa je „nezlučiteľný so životom“. Lekárska literatúra dokazuje, že tento termín je zavádzajúci a urážlivý a nemal by sa pri poradenstve používať.“

Po druhé, návrh zákona ignoruje skutočnosť, že väčšina doterajších výskumov ukazuje, že väčšina detí s diagnózou choroby, ktorá obmedzuje život, po narodení dokáže žiť a ich rodinám veľmi pomáhajú nové podporné prostriedky, akým je perinatálna hospicová starostlivosť, ktorá rodine poskytuje drahocenný čas s ich dieťaťom.“

Po tretie, pani Dalyová a jej kolegovia - aktivisti sa zameriavajú na nenarodené deti so závažným zdravotným postihnutím a ignorujú dôkazy, ktoré dokazujú, že neexistuje žiadny schválený zoznam chorôb, ktoré spadajú do tejto kategórie. To znamená, že v ohrození je právo na život všetkých nenarodených detí s akýmkoľvek zdravotným postihnutím.“

Objavuje sa nová forma starostlivosti o rodiny, v ktorých deti čelia veľmi krátkemu životu: perinatálna hospicová starostlivosť. Tá u rodičov, ktorým bola ponúknutá, spôsobila veľkú zmenu,“ povedala Harkinová s tým, že podľa jednej štúdie využilo túto starostlivosť v jednej nemocnici v USA približne 85% z tých rodín, ktorým bola daná k dispozícii.

Harkinová povedala, že smrť dieťaťa je pre každú rodinu obrovskou tragédiou a že interupčný zákon Clare Dalyovej neuznáva bolesť a nedostatok uzdravenia, ktoré potrat prináša.