Íri sú zastrašovaní, aby hlasovali za „homosexuálne manželstvo“

1,240
Kultúra smrti

20.mája 2015 - Skupina poslancov Európskeho parlamentu v otvorenom liste predsedovi Európskej únie uvádza, že írski občania sú pred pripravovaným referendom o „manželstve“ osôb rovnakého pohlavia vystavovaní „strachu a zastrašovaniu“. Referendum sa uskutoční 22.mája.

Piatkové hlasovanie o tom, aby zmena írskej ústavy povoľovala „homosexuálne manželstvo“, nebude ani „slobodné ani spravodlivé“. Šiesti poslanci sa v liste z 19. mája predsedovi Európskeho parlamentu Martinovi Schulzovi sťažovali, že politické strany, médiá a polícia v krajine otvorene lobujú za stranu, ktorá presadzuje odpoveď Áno.

To, k čomu dochádza v Írsku počas posledných mesiacov, je neprijateľné pre akýkoľvek členský štát EÚ,“ píšu Schulzovi so žiadosťou, aby zasiahol.

Poslanci tvrdia, že všetky írske politické strany bojujú za stranu presadzujúcu odpoveď Áno a „svojim členom hrozia vyhostením v prípade, že nepôjdu v línii strany“. Súčasným prezidentom Írska je Michael Higgins zo strany Fianna Fáil.

Aj nadnárodné korporácie so sídlom v Írsku hovoria svojim írskym zamestnancom, aby agitovali za stranu presadzujúcu odpoveď Áno. Poslanci v liste uvádzajú, že v čase, keď je národná ekonomika v kríze, je to skrytá vyhrážka.

Poslanci tvrdia, že za „Áno“ lobujú aj „veľmi známe mediálne osobnosti“, zatiaľ čo médiá ignorujú rozhodnutie Najvyššieho súdu o tom, že obe strany majú mať v debatách rovnaké zastúpenie.

Vláda prižmúrila oči aj nad činmi „zahraničných miliardárov“, ktorí dali strane presadzujúcej odpoveď Áno milióny dolárov“, hoci je to v rozpore s írskym volebným zákonom.

Najznepokojujúcejšie zo všetkého je to, že stranu presadzujúcu Áno aktívne podporujú aj národné policajné sily,“ píšu poslanci Európskeho parlamentu. Súčasťou toho je aj povolenie fotografií strany presadzujúcej odpoveď Áno na policajných staniciach. Tento skutok „odsúdil“ aj policajný ombudsman Severného Írska. Takéto zastávanie jednej strany je „mimoriadne zlovestné“, pretože v Írsku je polícia zodpovedná za „zabezpečenie integrity hlasovacích staníc a za správny postup sčítavania hlasov“.

S výnimkou nezaradeného francúzskeho poslanca Edouarda Ferranda z Národného frontu, sú poslanci Európskeho parlamentu, ktorí podpísali tento list, členmi Európskej skupiny konzervatívcov a reformistov. Sú nimi Beatrix von Storch a Arne Gericke z Nemecka, Slovák Branislav Škripek a Poliaci Marek Jurek a Kazimiera Ujazdowski.

Prezident Schulz, ktorý je Nemec, je v Európskom parlamente členom progresívnej Aliancie socialistov a demokratov.

Ak by referendum prešlo, zmenilo by írsku ústava predefinovaním manželstva. Manželstvo by mohlo existovať medzi dvoma osobami bez ohľadu na ich pohlavie. Írsko by sa takto stalo prvou krajinou vôbec, ktorá schválila „homosexuálne manželstvo“ ľudovým hlasovaním.