Koniec hazardu na Slovensku? Petície za jeho zastavenie mali nečakaný úspech!

1,602
Kultúra života

 
 
Takmer deväťdesiattisíc podpisov vyzbierala iniciatíva Zastavme hazard po tom, čo v sobotu (5.3.) zorganizovala podpisovú akciu pred volebnými miestnosťami.

Petície boli úspešné v Bratislave, Galante, Ružomberku a v Levoči. V ďalších štyroch mestách zatiaľ dostatok podpisov nevyzbierali. Petícia pokračuje na internete ďalej. Informovali o tom dnes zástupcovia iniciatívy Zastavme hazard počas stretnutia na Hviezdoslavovom námestí.

„Tak, ako zákon umožňuje slobodne podnikať, umožňuje ľuďom slobodne povedať, že s istými formami podnikania nesúhlasia,“ vyjadril sa za iniciatívu Jozef Melicher. Ľudia podľa neho povedali hazardu jasné nie. V mestách Prešov, Dolný Kubín, Šaštín a Nitra akcie naďalej pokračujú.

Petíciu v Bratislave vypísal primátor a starostovia všetkých mestských častí. Starosta Lamača Peter Šramko to vníma ako pozitívny krok. „Nechceme mať vedľa našich chodníkov tieto nebezpečné herne,“ povedal Šramko. Nariadenie bude teraz prerokúvať mestské zastupiteľstvo. „Všetky mestské časti budú musieť zhodne postupovať, aby výsledok nenapadol prokurátor,“ dodal Šramko.

Petičné akcie iniciatíva rozbehla už minulý rok. Väčšinu podpisov však vyzbierali až počas volebného dňa. „Výsledok nie je vôľa ľudu, ako to bolo prezentované. Za trištvrte roka sa nepodarila pozbierať ani tretina týchto podpisov,“ uviedla Dominika Lukáčová z Asociácie zábavy a hier. Petícia podľa nich prebiehala násilným spôsobom. „Ja to nevidím ako slobodné rozhodnutie občanov. Akákoľvek petícia, ktorá by sa začala v deň volieb, by bola úspešná,“ dodala Lukáčová.

Zákaz hazardu by podľa Lukáčovej znamenal stratu zamestnania pre štrnásťtisíc ľudí v tomto priemysle, ale viedol aj k rozvoju čierneho hazardu. Otázka čierneho hazardu je podľa Melichera z iniciatívy Zastavme hazard vecou polície. Asociácia zábavy a hier dúfa v kompromis. Cestou je podľa oboch strán najmä regulácia.