Pápežove slová o antikoncepcii a víruse Zika spôsobili zmätok

2,035
Neutral

Dezinterpretácia ďalšej tlačovej konferencie pápeža Františka vyvolala kontroverziu. Tá sa uskutočnila po jeho návrate z pápežskej návštevy. Jedna z jeho odpovedí bola zneužitá a použitá v titulkoch, ktoré po celom svete hovorili, že pápež otvoril dvere antikoncepcii. Malo sa to vraj týkať katolíkov v juhoamerických krajinách, ktorí sa snažia vyhnúť tehotenstvu kvôli obavám z vírusu Zika.

Jeden z reportérov sa pápeža opýtal, či môže Cirkev „vziať do úvahy koncept menšieho zla“. Mal tým na mysli vyhnutie sa tehotenstvu, aby sa zabránilo prenosu vírusu.

Pápež v úvode kategoricky odsúdil, že by riešením vírusu Zika mali byť potraty: „Hovoríme o konflikte medzi piatym a šiestym prikázaním.“

„Veľký Pavol VI. v ťažkej situácii v Afrike dovolil rehoľným sestrám použiť antikoncepčné prostriedky pre prípad znásilnenia. Vyhnúť sa tehotenstvu nie je absolútne zlo - v niektorých prípadoch - ako napríklad v tom, ktorý spomínal blahoslavený Pavol VI.,“ dodal pápež.

Pápežova odpoveď – najmä zdanlivá paralela medzi prípadom užívania antikoncepcie v prípade mníšok a vírusu Zika – viedli k širokému výkladu, že pápež v niektorých prípadoch schvaľuje užívanie antikoncepcie.

[Treba si všimnúť, že pápež v súvislosti s vírusom Zika nehovoril o antikoncepcii, ale o „vyhnutí sa tehotenstvu“. A to je významný rozdiel. Ak sa manželia vyhnú tehotenstvu z vážnych dôvodov a prostredníctvom metód prirodzeného plánovania rodičovstva, tak konajú v úplnom súlade s katolíckou morálkou. Pritom vôbec nejde o akúsi katolícku antikoncepciu, ale o rešpektovanie prirodzených zákonov, ktoré ustanovil Boh. Plný prepis pápežových slov nájdete v slovenčine tu, pozn. prekl.]

Pavol VI. vo svojej slávnej encyklike Humanae vitae (1968) zopakoval dávne a definitívne učenie Cirkvi, že umelá antikoncepcia je „vnútorne zlá“. To znamená, že je vždy a v každom prípade zlom, pretože odporuje plodivému účelu sexu.

Niektorí teológovia hovoria, že v prípade znásilnenia by sa mohli použiť neabortívne antikoncepčné prostriedky ako istý prostriedok sebaobrany proti agresorovi.  To však nemožno uplatniť pri dobrovoľnom pohlavnom styku párov, ktoré sa boja vírusu Zika.

Kvôli dezinterpretácii pápežových postrehov začali mnohí katolíci vyjadrovať svoje obavy.

Maria Madiseová, manažérka spoločnosti Voice of the Family - medzinárodnej koalície katolíckych pro-life a pro-rodinných skupín, povedala: „Vatikán ešte musí potvrdiť Františkove komentáre, ale bez ohľadu na význam týchto postrehov sa cirkevné učenie nemení a ani meniť nemôže: antikoncepcia je za akýchkoľvek okolností zlá.“

„Nech už pápež Pavol VI. povedal mníškam v Belgickom Kongu čokoľvek, v Humanae vitae jasne zopakoval učenie Cirkvi, že oddelenie plodivého a jednotiaceho rozmeru manželského úkonu je vždy zlé.“

„Hlboko súcitíme s rodičmi, ktorí mohli počať postihnuté dieťa. No antikoncepcia nie je ani etická, ani efektívna odpoveď na nebezpečenstvo vírusu Zika,“ dodala. „Treba tiež zdôrazniť, že hormonálna antikoncepcia môže spôsobiť potraty v rannom štádiu tehotenstva.“

Keď 1. februára Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila mimoriadny stav medzinárodného ohrozenia verejného zdravia z dôvodu komármi prenášaného vírusu Zika, kritici poukázali na to, že vírus nespôsobil ani jedno úmrtie. Dokonca aj na vlastných webových stránkach WHO je vírus popísaný len veľmi miernymi pojmami. Mnohí zdravotní odborníci sú však presvedčení, že ak sa vírusom nakazí tehotná žena, môže spôsobiť mikrocefáliu ich nenarodeného dieťaťa.

Niektorí si slová Svätého Otca vysvetlili takýmto spôsobom aj preto, že svoje postrehy vyslovil týždeň po akcii nátlakovej skupiny liberálnych katolíkov s názvom Catholics for Choice (so sídlom vo Washingtone). Tí pápeža prostredníctvom reklamy v International New York Times vyzvali k zmene katolíckeho učenia o manželstve a sexualite. Chceli, aby ženy žijúce v epicentre vírusu Zika mohli užívať antikoncepciu a ísť na potrat kvôli tomu, aby už viac nemali deti.

Vo svojej odpovedi na vírus Zika pápež dôrazne odsúdil potraty: „Potrat nie je menšie zlo. Je to zločin. Je to odstránenie jedného pre záchranu druhého. To je to, čo robí mafia. Je to zločin, absolútne zlo,“ povedal.

„Netreba si pliesť zlo vyhýbania sa tehotenstvu s potratom,“ povedal. „Potrat nie je teologický problém: je to ľudský problém, medicínsky problém. Zabíja sa jedna osoba, aby sa druhá zachránila - v tom lepšom prípade, v tom horšom preto, aby si [človek] mohol užívať.