Kresťania a moslimovia spoločne povstali proti potratovému zákonu v Sierra Leone

161
Matej Trančo
Kultúra života

Stovky moslimských a kresťanských pro-life lídrov pochodovali k parlamentu Sierra Leona a stretli sa s členmi parlamentu aby naliehali na odmietnutie zákona legalizujúceho potrat. Zároveň sa stretli s násilím zo strany oponentov.

"Moslimova a kresťania sa už po istú dobu stretávali," povedal pre LifeSiteNews reverend Sam Luamba z Kingdom Dominion Ministries. "Okolo 450 ľudí natlačených v jednej miestnosti s poslancami. Niektorí z nich museli sedieť na zemi." Svoj list o stanovisku prečítali členom parlamentu,  ktorí v decembri jednomyseľne schválili zákon o bezpečnom potrate legalizujúci potrat. Tento zákon bol poslaný späť na opätovné posúdenie prezidentom Ernestom Bai Koromom.

Stretnutie bolo prerušené obhajcami potratu, ktorí sa dostali do potýčky s miestnou ochrankou.

Kresťanské duchovenstvo a moslimskí lídri sú členmi Medzináboženskej rady, ktorej predošlé stretnutie s Koromom viedlo k jeho vetu. Skupina sa opäť stretla minulý týždeň za účelom naplánovania dnešnej udalosti a to pod záštitou Katolíckej cirkvi.

Zákon by povolil potraty počas prvých 12-tich týždňov tehotenstva a neskôr by ich povolil len v prípade znásilnenia, incestu a ohrozenia života matky. Dievčatá do veku 18-tich rokov by potrebovali súhlas rodiča alebo opatrovníka.

Zákon bol podporený americkou neziskovou organizáciou International Pregnancy Advisory Services, ktorá vyvinula ručne ovládané vákuové odsávacie zariadenie na vykonávanie potratov na južnej pologuli. IPAS tvrdí, že v Sierra Leone je celosvetovo najväčšie číslo úmrtí matiek a dodáva, že tretina z tohto množstva je spôsobená nelegálnymi a nebezpečnými potratmi. Organizácia sa to pokúsila prepojiť s násilím voči ženám.

"Dôkazy sú jasné. Právne obmedzenia potratov len robia potraty nebezpečnými a to následne vedie k vyššej úmrtnosti matiek," povedal Val Tucker, bývalý manažér IPAS pre Sierra Leone.

Avšak tvrdenie IPAS je sporné. "Je poľutovaniahodné, že IPAS zámerne deformuje čísla a používa ich na podporu potratov," povedal Stephen Phelan, člen Human Life International.

Výskum vykonaný čilským Melisa Institute, ktorý viedol Elard Koch, ukázal zo svojich štúdií Mexika a Chile, že prísnejšie potratové zákony pozitívne súvisia s nižšou úmrtnosťou matiek a nižším násilím páchaným na ženách.