Zoznámte sa s kňazom, ktorý ľutuje svoju úlohu pri potrate

682
Matej Trančo
Kultúra života

Reverend Stephen Imbarrato je otcom (kňazom), ktorý ľutuje stratené otcovstvo. [mimochodom, pripravujeme článok o tom, prečo voláme kňazov "otec" - editor]

Otec Imbarrato slúžil ako kňaz po dobu 10 rokov a založil dve pro-life organizácie v arcidiecéze štátu Albuquerque: Project Defending Life a Protest ABQ.

Je taktiež otcom, ktorý stratil deti pri potrate.

Dlho pred tým ako bol vysvätený a ako sa stal seminaristom Stephenova priateľka zostala tehotná, pričom jej povedal, "že by bolo najlepšie ak by išla na potrat." Toto povedal stovkám mladých ľudí počas výročného pochodu mladých za život vo Washingtone, D.C. 

Povedal jej: "urobím to, čo robí veľa mužov... podporím ťa, nech sa rozhodneš ako sa rozhodneš." Potom, ako sa rozhodla pre potrat, "sme sa obaja veľmi rýchlo cítili vinní," povedal. "Rozišli sme sa."

Potom našiel svoje povolanie ako farský kňaz a pro-life zástanca.

Jedného dňa, radiac mladej žene na chodníku pred potratovou klinikou, kde pred rokmi potratila aj jeho priateľka, bol Bohom odsúdený za svoju úlohu z dávno vykonaného potratu.

S povolením biskupa svoju starú lásku kontaktoval prostredníctvom spoločných priateľov. "Ospravedlnil som sa jej a prevzal som plnú zodpovednosť za to, že som ju prehovoril na potrat," priznal sa mládeži. "Jej oči zaliali slzy a ja som vedel, že práve to bolo tým, čo potrebovala počuť."

Potom mu povedala niečo čo potreboval počuť on. "Povedala, že sa cíti požehnaná za to, že je ich dieťa aspoň v nebi," dodal Imbarrato.

"Povedala, že máme v nebi dve deti."

"Opýtal som sa: Podstúpila si dva potraty?"

"Ona odvetila: Nie, nikdy som ti to nepovedala no boli to dvojčatá."

"Potom som si uvedomil, že sa týmto tajomstvom trápila po celý svoj život, po dobu 35 rokov," dodáva.

Svojim nenarodeným deťom dal mená Mária a Tomáš.

Počas pochodu za život bude otec Imbarrato - ktorý momentálne pracuje pre organizáciu Kňazi za život a je prvým človekom, ktorý bude hovoriť vrámci kampane Silent No More Awareness Campaign - niesť banner, na ktorom bude napísané: "Ľutujem stratené otcovstvo."

Množstvo rečníkov počas Silent No More povedalo teenagerom a dospievajúcim mladým ľuďom, ktorí sem prišli až z Kalifornie či Kanady, že ľutujú svoje potraty, alebo svoje roly v potratovom priemysle.

Jewels Green, krátkodobá zamestnankyňa potratového centra v Pennsylvánii, zaspomínala ako sa cítila, keď nemala žiadnu inú možnosť ako vykonať potrat. "V 17-tich som bola vyhodená zo strednej školy, užívala som drogy a chcela som si ponechať svoje dieťa," povedala. No "nenašiel sa nik, kto by podporoval moje rozhodnutie stať sa rodičom."

Cítiac strach zo všetkých strán "som to vzdala - bolo tak pred 27-mimi rokmi a 15-timi dňami," dodala. "A takmer ma to zabilo - nie fyzicky, ale emocionálny dopad bol taký rýchly a ťažký, že som sa do pár týždňov pokúsila o samovraždu."

Tvárou v tvár svojej "role na smrti svojho prvého dieťaťa a ďalšom podieľaní sa na smrtiach tisícov detí na klinike" bola vedená "k duchovnej premene a uzdraveniu."

Ďakovala Bohu za to, že zlyhala pri ukončení svojho života no zároveň dúfa, že si žiadna iná žena nebude musieť prejsť tým, čím ona.

Za ňou stála ďalšia bývalá pracovníčka spoločnosti Planned Parenthood, Catherine Adair, držiac prospekt hodný zlata: "Ľutujem poskytovanie potratov" [zlata, lebo PP - plánované rodičovstvo - je dlhodobým nepriateľom kultúry života - editor]. Potom čo Jewels Green skončila svoju srdcervúcu prezentáciu, Adair ju objala.

Iní rečníci mali osobné väzby s obvineniami, že Planned Parenthood predáva časti ľudských tiel potratených detí. Nancy Tanner sa priznala, že ju Planned Parenthood vo Washington D.C. donútili podpísať uvoľňujúcu klauzulu "darujúcu" časti tela jej potrateného dieťatka. [pozri aj: potratené deti ako prísady do ochucovadiel - editor]

"V zlom stave v ktorom som sa nachádzala a predstavujúc si, že nemám inú možnosť, som súhlasila," povedala. "Predstavte si, že pozeráte videá od Planned Parenthood, ktoré boli vydané tento rok," povedala publiku.

Kampaň The Silent No More Awareness, ktorú viedli tí, ktorí bojujú s bolesťou potratu, sa opäť naplno ukáže a to pred budovou Najvyššieho súdu USA.