Je otcom 800 detí vďaka tomu, že svoje spermie predáva za päťdesiat libier

1,963
Kultúra smrti

A máme tu ďalšiu kapitolu Divokého západu reprodukčných techník: britského muža, ktorý splodil 800 detí a dúfa, že ich bude až 1000. Štyridsaťjeden ročný Simon Watson „pomáha“ zúfalým ženám už od svojich šestnástich rokov. Bol dvakrát ženatý a má tri vlastné deti. Inzeráty o svojich službách má aj na facebooku.

Bertold Wiesner, londýnsky pôrodník pôsobiaci v štyridsiatych rokoch, sa na svojej vlastnej pôrodnej klinike stal otcom asi šiestich stoviek detí. Zdá sa však, že Watson ho porazil.

„Zvyčajne sa objaví jedno [dieťa] týždenne. Myslím, že ich mám zatiaľ asi osemsto. Takže za štyri roky by som chcel prelomiť tisícovú hranicu,“ povedal pre BBC. „Mám deti od Španielska až po Taiwan... v toľkých krajinách! Chcel by som dosiahnuť najvyšší svetový rekord a zabezpečiť, že sa ho nikomu nepodarí prelomiť. Musím teda dosiahnuť čo možno najväčší p Darcovia spermií na konvenčnej klinike IVF sú limitovaní počtom desiatich detí.

Pán Watson sa zväčša so svojich klientkami stretne na čerpacej stanici a osobne odovzdá svoj dar. Účtuje si 50 libier. „Ak ide človek na kliniku umelého oplodnenia, musí prejsť množstvom prekážok: absolvovať poradenské sedenia, obrovské množstvo testov a potom si klinika za túto službu účtuje majland. No ak máte súkromného darcu, stačí za ním zájsť, stretnúť sa s ním, získať to, čo chcete, a jednoducho odísť,“ vysvetlil.

Obchodovanie pána Watsona nie je vo Veľkej Británii nelegálne. Jeho klienti však podstupujú riziko pohlavne prenosných chorôb a vrodených chýb – okrem toho, že ich dieťa nebude mať otca.

Veľmi kriticky to skomentovala aj Laura Witjensová, ktorá je generálnou riaditeľkou National Gamete Donation Trust (Národná nadácia darcovstva ľudských gamét, pozn. prekl.), čiže riaditeľkou vládneho orgánu, ktorý usmerňuje darcovstvo spermií a vajíčok na IVF klinikách.

„Existujú mnohé iné prípady, v ktorých by sa takéto konanie nazvalo sexuálnym obťažovaním alebo znásilnením.“ Hovorí, že jeho sentimentálne reči o tom, ako pomáha ženám otehotnieť, sú úplna hlúposť. „Pokiaľ sa zbavíme táranín, ostanú nám holé fakty: máme tu muža, ktorý má z nejakého dôvodu pocit, že musí oplodniť 500 žien, máme tu ženy, ktorým nevadí vedomie, že ich deti majú 500 nevlastných súrodencov. Za iných okolností by z toho boli ľudia zdesení. Kládli by otázky a považovali by to za veľmi znepokojujúcu skutočnosť.“

Na záver: Pán Watson si práve hľadá priateľku, ale zisťuje, že väčšinu žien odrádza zmienka o tom, že jeho povolaním je darcovstvo spermií.