Väzni požadujú eutanáziu aby mohli darovať orgány

200
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Peter Singer je spolu s ostatnými bioetikmi toho názoru, že asistovaná samovražda by sa mala povoliť väzňom, ktorí chcú radšej zomrieť, než si odpykávať svoje tresty. Aj Jack Kevorkian je o tom presvedčený, a navyše ešte tvrdí, že každý, kto podstupuje eutanáziu, by sa mal stať aj darcom orgánov.

Belgicko súhlasilo s eutanáziou doživotne odsúdených väzňov, no vzápätí sa stiahlo pod paľbou kritiky a posmeškov na svoju adresu; v tejto krajine totiž nie je povolený trest smrti.

V súvislosti s eutanáziou duševne chorých ľudí a invalidov Belgicko ráta s celou žatvou orgánov.

Aj traja väzni v americkom štáte Tennessee chcú to, čo presadzuje Singer, Kevorkian a celé Belgicko. V správach WMC sa hovorí (WMC je rozhlasová a televízna stanica štátu Tennessee; pozn. prekl.):

„Traja trestanci z väznice Turney Center Industrial Prison chcú radšej podstúpiť eutanáziu a darovať svoje orgány, než stráviť život za mrežami bez možnosti podmienečného prepustenia.

Jeden z väzňov hovorí, že má dedičné predpoklady pre chorobu srdca, vysoký tlak a rakovinu. Poukazuje na výdavky, ktoré štát ušetrí za jeho liečbu, keď mu zaistí túto dôstojnú smrť.

Kenneth Thomas bol v roku 2003 odsúdený za vraždu. Teraz vyplnil žiadosť o podanie apelácie na Najvyšší súd štátu Tennessee. V tomto dokumente sa konštatuje, že Thomas chce darovať orgány svojim chorým rodičom. A pokračuje ďalej v tom zmysle, že väzňom, ktorí už nemajú žiadnu šancu na prepustenie, by sa „mal povoliť aspoň tento malý ústupok vo voľbe svojho konca, keď sa ich utrpenie stane, nad všetku pochybnosť, neúnosné.“

Toto sa nestane, avšak právnici väzňov už určite vedia, čo s týmto pojmom kultúry smrti ďalej robiť. Väzni totiž len konajú v duchu súčasnej prospechárskej doby. Pokiaľ nezmeníme kurz, ktorým sa uberá spoločnosť, jedného dňa sa odsúhlasia aj takéto požiadavky.