Otec musel so zbraňou v ruke zachraňovať v nemocnici život svojmu synovi

569
Zuzana Smatanová
Kultúra života

George Pickering III utrpel v januári 2014 rozsiahlu mŕtvicu. 27-ročnému mužovi lekári diagnostikovali „mozgovú smrť“ a nemocnica nariadila okamžité odpojenie od prístrojov, zabezpečujúcich nevyhnutné životné funkcie procedúrou, nazvanou „definitívne odpojenie“.

Jeho otec, George starší, však vo svojom vnútri cítil, že jeho syn sa z toho dokáže dostať, aj napriek tejto hrozivej prognóze. Vedel, že potrebuje len viac času.

Lekári však už celej rodine oznámili, že George nemá na uzdravenie žiadnu nádej. Aj jeho matka a brat už súhlasili s odpojením. Nemocnica upovedomila už aj organizáciu pre darcovstvo orgánov, že Georgove orgány budú čo nevidieť k dispozícii.

„Všetko to prebiehalo veľmi rýchlo. Nemocnica, sestričky, lekári“, povedal pre KPRC (TV stanica v Houstone) Georgov otec. „Bol som presvedčený, že ak by mi dali v tú noc ešte tri alebo štyri hodiny, zistil by som, či je Georgov mozog naozaj mŕtvy.“

Vtedy urobil Georgov otec niečo nebezpečné a nelegálne, čo však zachránilo jeho synovi život. Vzal do Tomball Regional Medical Center pušku, zabarikádoval sa v izbe so synom, a začal trojhodinovú „vyjednávaciu“ akciu s personálom nemocnice a s políciou, pričom žiadal, aby dali jeho synovi ešte túto šancu.

Aj keď zložil zbraň, ostal ešte zabarikádovaný, a vyhrážaním sa personálu nemocnice a polícii sa snažil získať pre syna ešte tento čas.

Na prekvapenie všetkých (okrem jeho otca), stisol po troch hodinách George mladší svojmu otcovi ruku, a na pokyn to trikrát zopakoval.

„Tím SWAT (jednotka rýchleho nasadenia) má svojich vlastných lekárov, a keď tí vošli na JIS-ku, videli, že syn môjho klienta nemá „mozgovú smrť“, pretože udržiaval očný kontakt a urobil všetko podľa ich pokynov“, povedala pre RT (Russia Today – viacjazyčná spravodajská TV sieť so sídlom v Ruskej federácii; pozn. prekl.)  rodinná právnička Phoebe Smithová. „Zostali úplne ohúrení.“  

Len čo George starší pocítil, že syn prejavuje známky života, a že to vzal na vedomie nemocničný personál a polícia, pokojne sa vzdal.

 

 

George mladší sa úplne uzdravil. „Keď sa naňho pozriete teraz, je ako reklama na zdravie“, povedala Smithová. „Nemyslím si, že by prežil, keby jeho otec celý tento proces nespomalil.

„Takmer každý deň sme svedkami toho, ako sa naše právo zasiahnuť do liečby našich milovaných, narúša“, povedal pre LifeSiteNews Bobby Schindler z the Life and Hope Network (národná krízová linka). Schindler je bratom Terri Schiavovej, ktorá zomrela v roku 2005 po tom, ako jej z tela odstránili vyživovaciu trubicu aj napriek tomu, že už zľahka reagovala na svoju mamu; lekári vyhlásili, že Terri je v „stave minimálneho vedomia“; a sudca, rozhodujúci o odstránení trubice pripustil, že Terri reaguje na svoju matku, hoci nie úplne.

„Je smutné, že otec sa musí uchýliť k hrozbe použitia násilia, aby bol jeho synovi dopriaty čas a možnosť zlepšiť svoj stav“, poznamenáva Schindler. „Násilie síce nikdy nie je tou správnou reakciou, a nemalo by sa tolerovať, no človek chápe aj bezpodmienečnú lásku rodiča k svojmu dieťaťu, ktorý, ako to bolo v tomto prípade, nechce nič viac, len mu dať šancu na uzdravenie.“

Georgea staršieho uznali vinným z obzvlášť závažného napadnutia smrtiacou zbraňou, odsúdili ho a uväznili. Otec si ochotne odsedel vo väzení takmer rok za svoj „zločin“.

„Bol porušený zákon; no bol porušený zo správnych a oprávnených dôvodov“, vysvetlil pre Daily Mail George mladší. „Vďaka tomu som predsa tu; bolo to z lásky, z čistej lásky.“     

Na Vianoce v roku 2015 sa stretol syn s už slobodným otcom, aby spoločne oslávili príchod Božieho dieťaťa na svet, ako aj návrat do života Georgea III. „Najdôležitejšie je, že žijem, som zdravý, že môj otec je už doma a že sme zasa všetci spolu.“