Potvrdené: Slovinci referendom zavrhli homosexuálne manželstvá a adopcie

1,130
Kultúra života

Slovinci, ktorí sú najliberálnejším národom bývalej Juhoslávie, odmietli zákon, ktorý mal zabezpečiť homosexuálom manželstvá a adopcie  

Vyplýva to z takmer úplných výsledkov hlasovania, o ktorých informovali agentúry Reuters a STA. Proti zákonu hlasovalo približne 63,4 percenta zúčastnených voličov, za sa vyjadrilo 36,6 percenta, oznámila volebná komisia po spočítaní 99 percent odovzdaných hlasov.

Účasť na referende dosiahla takmer 36 percent z 1,7 milióna voličov, čo je viac než 20 percent potrebných na to, aby bolo hlasovanie platné.
Referendum presadili odporcovia v marci prijatej novelizácie zákona o manželstve a rodinných vzťahoch, podľa ktorej by manželstvo bolo definované ako zväzok dvoch ľudí, nie ako výlučne zväzok muža a ženy.
Politické strany stredoľavej vládnej koalície podporili nový zákon, na kampani pred referendom sa však nezúčastnili. Hlavná opozičná Slovinská demokratická strana bola proti novej legislatívnej úprave.

V stávke bol predovšetkým osud detí

Odporcovia súčasného zákona, zoskupení pod heslom “V stávke sú deti”, po oznámení výsledkov referenda avizovali nové legislatívne návrhy, ktoré by upravili partnerstvo osôb rovnakého pohlavia, to by však úplne nezrovnoprávnili s manželstvom. Návrh by mal vzniknúť do mesiaca a nebude obsahovať možnosť adopcie, uviedol líder kampane Aleš Primc. Aj opačný tábor už ohlásil, že bude pokračovať vo svojom boji za zrovnoprávnenie homosexuálnych párov s heterosexuálnymi, dodáva STA.