Ako som sa cez ateistu naučil dôverovať v Božiu prozreteľnosť

335
Lucia Salomonová
Kultúra života

Moja manželka Erin mi minulý rok niekoľko mesiacov pred Vianocami naznačila, že by chcela dostať rastlinku aloe vera ako darček. A ja hlupák som si to odložil až na poslednú chvíľu. Takže som zrazu šoféroval do neďalekého mestečka uprostred našej drsnej kanadskej zimy so svojimi mrazivými teplotami a snežnými vrchmi na splnenie „nemožnej misie“, a to, snažiť sa nájsť púštnu rastlinu.

Bol som si celkom istý, že moje úsilie bude márne. Záhradnícka sezóna bola pred niekoľkými mesiacmi a miestna ekonomika nemohla v zimných mesiacoch podporovať skleník, ktorý by pestoval exotické rastliny ako napríklad aloe veru. Jediné druhy zelene, ktoré možno nájsť, sú vianočné hviezdy a stromčeky. Avšak chcel som so zadosťučinením povedať svojej žene, že som rastlinku hľadal všade, ale nemohol som ju nájsť.

Keď som išiel smerom k mestu, myslel som na to, ako je nepravdepodobné, že aloe vera nájdem. Zrazu mi napadla myšlienka, že by som mal požiadať Boha, aby mi ju pomohol nájsť.

„Sakra, prečo nie,“ pomyslel som si. „Boh urobil väčšie veci ako toto. Pomôcť mi nájsť rastlinku aloe vera nie je nič v porovnaní s tým, ako pomohol chromým chodiť a slepým vidieť.

Takže som predniesol jednoduchú modlitbu. Požiadal som Boha o to, aby mi pomohol nájsť aloe vera pre Erin na Vianoce.

Pane, pomôžte mi, aby som narazil na tých správnych ľudí, ktorí budú vedieť, kde môžem nájsť rastlinu,“ spomínam si na modlitbu. Nebolo to nič zvláštne alebo zložité, ale krátke a jednoduché. Spomenul som Bohu, ako Erin chcela, aby mohla použiť rastlinku na uzdravenie malých škvŕn alebo popálenín, ktoré sa niekedy stali našim šiestim deťom.

Keď som zašiel do mesta, pomyslel som si, že sú tam asi tri alebo štyri obchody, kde by som sa mohol pozrieť. Prvý obchod, pri ktorom som zastavil, boli potreby do domácnosti. Bola to tá najnepravdepodobnejšia možnosť, ale chcel som preskúmať všetky obchody.

Vstúpil som dnu a spýtal sa pokladníčky, či by mala nejaké rastliny na predaj. Áno, povedala, v zadnej časti boli nejaké vianočné rastliny. Opýtal som sa, či tam náhodou nemajú aloe vera. Nie je to pravdepodobné, povedala, ale mohli by sme to ísť skontrolovať.

Samozrejme, že tam nič také nebolo.

Chystal som už odísť z obchodu, keď mladá zamestnankyňa, ktorá práve prišla po jej pracovnej zmene, doslova prišla ku mne a vykríkla: „Počula som, že hľadáte rastlinu aloe vera!“

Áno,“ povedal som, „ale už sme sa išli pozrieť aj dozadu a nič sme nenašli.

No, počkajte chvíľu,“ povedala. „Môj otec, ktorý ma pred chvíľou vysadil na moju zmenu, má doma veľa rastlín aloe vera, ktorých sa snaží zbaviť. Som si istá, že by vám rád jednu daroval. Je  stále v obchode. Pôjdem sa ho opýtať.

Musím priznať, že som bol trochu skeptický. Pomyslel som si, že rastliny budú určite staré, vysušené, scvrknuté, napadnuté chorobou a kto vie čo ešte. „Ale nebude na škodu to vyskúšať,“ pomyslel som si.

Vysoký urastený otec dievčaťa sa k mne priblížil.

No, dcéra mi hovorí, že hľadáte rastlinku aloe vera,“ ozval sa ku mne. „Dnes je váš šťastný deň. Pestujem aloe vera ako hobby a rád by som ich preriedil a niekoľko aj presadil. Mám v mojom dome viacero, ktoré by som chcel rozdať. Sú vaše, ak ich chcete.“

S nadšením som ponuku prijal, ale stále som zostal na pochybách. Dom tohto pána bol na skok od obchodu. Keď som ho nasledoval v aute, pomyslel som si, že to všetko je príliš dobré na to, aby to bola pravda a rozmýšľal som, akú mám šancu, že odídem s peknou kvetinkou. Ó, ja s malou vierou....

No, zastavili sme pri jeho dome a bez srandy, bolo to ako vstup do neba aloe vera. Rastliny boli všade. Veľké, krásne, sladké. Bolo to ako vstup do tropického raja. Jednoducho som stál pred vchodom. Som si istý, že som mal ústa otvorené a obdivoval som rozsiahlosť zelene.

Muž zišiel dole schodmi, aby mi dal rastlinu. A verili by ste, že sa vrátil presne s mojou rastlinkou, ktorú som pomenoval „nemožná misia?“ Bola asi 20 cm vysoká a mala niekoľko „zárodkov“. Muž mi podal rastlinu a pokračoval s opisom „najlepších postupov“ na udržanie rastliny pri živote a zdraví (veľmi dôležité informácie, ktoré som posunul mojej žene, ktorá možno povedať, nemala veľký úspech s rastlinami).

V srdci som pocítil obrovskú vďačnosť. Ďakoval som mužovi za jeho láskavosť a veľkorysosť.

Neviem, či ste kresťan alebo nie,“ povedal som, „ale na ceste do mesta som požiadal Boha, aby mi pomohol nájsť rastlinu aloe vera ako vianočný darček pre svoju ženu a musel ma vypočuť, pretože ste boli odpoveďou na moju modlitbu.

No,“ povedal, „som ateista. Neverím v Boha.“

Či už veríte v Boha alebo nie, On počul moju modlitbu a použil vás, aby mi cez vás odpovedal,“ povedal som. „Preto som vďačný.“

Obaja sme boli plní radosti a potom sme sa rozlúčili a zaželali si „Veselé Vianoce“.

Išiel som domov s touto krásnou rastlinou aloe vera na prednom sedadle, uvažujúc o zvláštnom reťazci udalostí, ktoré sa práve udiali. Jednoduchá modlitba, milý ateista a úžasná rastlina aloe vera - len Boh by mohol dokonale vykonať takýto kúsok.

Prišli mi na um Ježišove slová: „U človeka je to nemožné, ale u Boha je možné všetko.

Áno, Bože, urobil si to znova,“ povedal som. „Nikdy ma neprestávaš prekvapovať. A ten ateista... bolo to jednoducho brilantné. Ďakujem!

 

Pete Baklinski