Kórea neschválila eutanáziu ani asistovanú samovraždu

1,063
Kultúra života

Denník The Korean Times oznámil, že Výbor Národnej rady pre zdravotnú a sociálnu starostlivosť zahlasoval v prospech zákona o „dôstojnej smrti“.

V západnom svete je pojem „dôstojná smrť“ len eufemizmom pre eutanáziu alebo asistovanú samovraždu.

Kórea však nezlegalizovala ani eutanáziu, ani asistovanú samovraždu. Kórea schválila zákon, ktorý podáva pravidlá na pozastavenie alebo odopretie lekárskeho ošetrenia. The Korean Times hovorí:

Návrh zákona reaguje na potreby umierajúcich pacientov. Postupy udržujúce život, akou je napríklad kardiopulmonálna resuscitácia, umelé dýchanie a lieky potláčajúce rakovinové bujnenie, sa na základe tohto zákona pacientom odoprú.

Takáto liečba by mohla byť pozastavená v prípade, že pacient vyjadril jasný zámer, že si neželá ich dostať. Musí to však urobiť ešte v čase, keď dokáže vnímať. Pacienti môžu svojim lekárom napísať príkazy ohľadom postupov na udržanie života (angl. skr. POLST) alebo môžu vytvoriť tzv. pokročilé smernice o neoživovaní (angl. skr. AD).

Ak je pacient v bezvedomí, lekári môžu skontrolovať ich POLST a liečbu ukončiť. Prípadne musia aspoň dvaja členovia rodiny dosvedčiť, že pacient počas života preferoval dôstojnú smrť. Najmenej dvaja lekári to následne musia schváliť.

Keď sa nedá zistiť, čo si pacient myslel o liečbe udržujúcej život, v prípade maloletých je potrebný súhlas rodičov a v prípade dospelých súhlas všetkých členov rodiny.

Zákon ďalej hovorí, že ak pacient nemá rodinu, rozhodnutie má vykonať bioetická komisia danej nemocnice.

Tento článok zákona nazýva pozastavenie alebo odopretie lekárskej starostlivosti pasívnou eutanáziou. Použitie takéhoto nesprávneho termínu je nešťastné a mätúce.

O pozastavení a odopretí lekárskeho ošetrenia sa v Kórei diskutuje už dlhé roky.

Pozastavenie alebo odopretie lekárskeho ošetrenia človeku, ktorý zomiera, nie je eutanáziou a ani asistovanou samovraždou. Ak sa takáto liečba pozastaví alebo odoprie, pacient môže, no nemusí zomrieť, ale v prípade, že pacient zomrie, zomrie kvôli svojmu zdravotnému stavu, čiže prirodzenou smrťou.

Dôležité: Pozastavenie alebo odopretie lekárskeho ošetrenia treba odlíšiť od zadržiavania alebo odnímania základnej starostlivosti osobe, ktorá nie je schopná (postarať sa sama o seba) a ktorá by zomrela v prípade, že by takúto starostlivosť nedostala. Zámerné odpieranie základnej starostlivosti (napr. odpieranie potravín a vody) osobe, ktorá by inak neumrela, sa eticky rovná eutanázii. Osoba v tomto prípade umiera kvôli úmyselnej dehydratácii a nie v dôsledku svojho zdravotného stavu.